StoryEditorOCM
PelješacŽUPANIJSKI PROJEKTI:

Izrađen konzervatorski elaborat za uspostavu interpretacijskog centra u Kneževom dvoru u Stonu

Piše DV
30. lipnja 2021. - 12:14

Za potrebe projekta TAKE IT SLOW, izrađen je konzervatorski elaborat Kneževog dvora u Stonu, zaštićenog u sklopu Kulturno-povijesne cjeline Stona. U sklopu provedbe projekta, planirana je uspostava interpretacijskog centra mediteranskog naslijeđa čiji je cilj upoznati goste s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom te biti disperzivnim elementom za daljnju posjetu Pelješca i drugih dijelova Dubrovačko-neretvanske županije.

Interpretacijski centar služit će kao multidisciplinarni, multimedijalni prostor u kojem će se kroz različite vidove umjetnosti, dizajna, prezentacije, događanja predstaviti tipični proizvodi, tradicionalna obrada zemlje i proizvodnja, običaji, način života i sama destinacija. Povijesni i kulturni značaj Kneževog dvora prirodno se veže za njegovu javnu i društvenu namjenu.

Za vrijeme Dubrovačke Republike, od izgradnje do 1815. godine, Knežev dvor je služio kao stan za Stonskog kneza i kao zatvor. Objekt je doživio nekoliko obnova i pregradnju, a značajnije su u 16. stoljeću te nakon II. svjetskog rata, kao i nakon potresa 1996. godine. Iako je mnogo puta pregrađivan i mijenjan, Knežev dvor je ipak zadržao svoju osnovnu jezgru, koja potječe iz 16 stoljeća. Međutim, prostorna organizacija ovog objekta je daleko starija. Objekt je imao javnu i društvenu namjenu te se koristio za organiziranje društvenih događaja i promocije kulturnih događanja.

“Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj” (akronima „TAKE IT SLOW“) strateški je bilateralni projekt koji je odobren i sufinanciran iz EU Programa transnacionalne suradnje INTERREG Italija-Hrvatska 2014 – 2020, čiji nositelj je Dubrovačko-neretvanska županija. Osmišljen je s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju. Projekt je vrijedan više od 28 milijuna kuna od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna.

18. travanj 2024 15:08