StoryEditorOCM
PelješacŽUPANIJSKI PROJEKTI:

TAKE IT SLOW Knežev dvor u Stonu postat će multimedijalni centar mediteranske baštine

Piše DV
25. ožujka 2021. - 14:37

Knežev dvor u Stonu jedan je korak bliže do uspostave modernog mulitmedijalnog interpretacijskog centra mediteranske baštine u sklopu projekta TAKE IT SLOW.

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija i tvrtka ARD d.o.o. Metković sklopili su ugovor o izradi konzervatorskog elaborata za uspostavu interpretacijskog centra u Stonu.

Konzervatorski elaborat uključivat će kulturnu i povijesnu obradu Kneževog dvora u Stonu gdje će se uspostaviti multidisciplinarni, multimedijalni prostor u kojem će se kroz različite vidove umjetnosti, dizajna, prezentacije, događanja predstaviti kulturna baština, tipični proizvodi, tradicionalna obrada zemlje i proizvodnja, običaji, način života i sama destinacija.

Cilj interpretacijskog centra je upoznati goste s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom, te će ujedno biti i polazna točka za daljnje istraživanje Pelješca, otoka i ostalih dijelova Dubrovačko-neretvanske županije.

Za obnovu Kneževa dvora osigurano je više od 3,5 milijuna kuna, a u sklopu projekta uredit će se i pristupni put srednjovjekovnom kompleksu Pustinja Blaca na otoku Braču, virtualni muzej i kreativni centar u Momjanu i muzej na otvorenome u okolici Šibenika.

“Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a provodi ga Regionalna agencija DUNEA. Projekt je vrijedan više od 28 milijuna kuna od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna.

19. travanj 2024 12:55