StoryEditorOCM
NeretvaSJEĆANJE

Upaljene svijeće i položeni vijenci ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Ploča povodom 30. obljetnica ustrojstva 116. brigade Hrvatske vojske

Piše Ante Šunjić
20. studenog 2021. - 12:59

Povodom 30. obljetnice ustrojstva 116. brigade HV-a, ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Ploča, vijence i svijeće su položili predstavnici brigade, 3. pločanske bojne i Grada Ploča. Molitvu za duše poginulih hrvatskih branitelja predvodio je pločanski župnik don Ante Bitunjac, koji je istaknuo kako smo, zahvaljujući njihovoj žrtvi, utkanoj u temelje Domovine, danas ovdje, te da uz vječni spomen na njih trebamo sudjelovati u izgradnji samostalne i demokratske hrvatske države.

Prije toga vijenci i svijeće položeni su u Metkoviću, Opuzenu i Slivnom, a središnja svečanost održat će se u nedjelju u Metkoviću, kad će nakon polaganja vijenaca na groblju sv. Ivana Nepomuka biti održana svečana Akademija u Gradskome kulturnom središtu Metković. U 18 sati u crkvi sv. Ilije održat će se sveta misa za branitelje.

U sastavu brigade bile su bojne osnovane u Metkoviću, Opuzenu, Pločama, Novim Selima i u Blacama, gdje je osnovana Stolačka bojna. Neretvanski branitelji sudjelovali su u akciji „Zelena tabla – Mala Bara“, gdje su, prilikom osvajanja velikih količina naoružanja i vojne opreme, stjecali prva borbena iskustva, koja su kasnije primjenjivali u brojnim okršajima s neprijateljima, na Bistini, Stolovima, u oslobađanju Dubrovačkog primorja i Konavala itd.

Nakon Daytonskog sporazuma 116. domobranska pukovnija HV-a, nastala preustrojem 116. brigade HV-a, kao i sve pričuvne postrojbe Hrvatske vojske provele su demobilizaciju i prešle na mirnodopski ustroj. Brigada je, povodom 20. obljetnice osnutka, odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog. Kroz brigadu je prošlo 6 409 branitelja, od čega ih je 52 poginulo.

26. travanj 2024 07:02