StoryEditor
NeretvaMetković

Obilježavanje tridesete obljetnice osnutka 116. brigade HV-a: " Neretvanska brigada dala je veliki doprinos u obrani juga Hrvatske"

Piše Stanislav Soldo
21. studenog 2021. - 09:47

Odlukom tadašnjeg ministra obrane, Gojka Šuška, prije trideset godina ustrojena je 116. brigada Hrvatske vojske. Tim povodom položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred središnjeg križa na groblju Svetog Ivana u Metkoviću za sve pripadnike ove legendarne brigade, koji su svoje živote položili na oltar Domovine.

image
Polaganje vijenaca u Metkoviću

116 brigada HV-a, obranila je dolinu Neretve te imala je ogroman doprinos u obrani Dubrovačkoga primorja, Dubrovačkoga zaleđa i Konavala, a njezini pripadnici kasnije su se borili diljem Hrvatske.

Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, a nažalost, njih 52 je izgubilo svoje živote u obrani Domovine.

image
Roditelji poginulih branitelja

Imena svih pripadnika brigade moraju ostati urezana u našem sjećanju, a o njihovom doprinosu obvezni smo učiti mlađe generacije-poručio je gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan, čestitajući tridesetu obljetnicu 116 brigadi HV-a.

Izaslanici potpredsjednika Vlade, Abdreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda na obilježavanju 30. godišnjice ustroja 116. Brigade bili su državni tajnik Darko Nekić i general Damir Krstičević.

116. Brigada HV-a dala je veliki doprinos u obrani hrvatskog juga a kasnije i u drugim pobjedničkim akcijama. Bila je ključna postrojba Hrvatske vojske ovdje na jugu. U svoje ime i u ime predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića želim im zahvaliti za sve što su napravili u Domovinskom ratu. Bili su su vrhunski ratnici a prije svega ljudi zaslužni za hrvatsku slobodu, kazao je general, Damir Krstičević.

image
Izaslanstvo vlade RH

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u Gradskom kulturnom središtu Metković održana je svečana akademija koja je bila prigoda da se podsjeti na ratni put legendarne 116. brigade HV-a.

RATNI PUT...

U sastavu brigade bile su bojne osnovane u Metkoviću, Opuzenu, Pločama, Novim Selima i u Blacama, gdje je osnovana Stolačka bojna. Prvo borbeno iskustvo postrojbe iz Doline Neretve stječu u operaciji „Zelena tabla- Male bare“, kada je napadnut Garnizon bivše JNA Ploče, kada su zarobljene velike količine ubojnih sredstava i naoružanja. To naoružanje je iskorišteno za popunu 116. brigade HV-a, 4. brigade ZNG-a i ostalih postrojbi HV-a poglavito u Dalmaciji.

image
Polaganje vijenaca u Metkoviću

Presudnu ulogu brigada je imala zajedno s drugim postrojbama u zaustavljanju prodora neprijatelja na crti uvala Bistrina – Hutovo i dalje. Brigada sudjeluje u legendarnoj bitci za Stolove 10. travnja 1992. godine gdje je neprijatelju slomljena kralježnica, nakon čega slijede napadne operacije naših snaga.U okviru napadne operacije „Čagalj“ koja je započela 6/7.lipnja 1991 a koja će u konačnici biti dio šire operacije „Lipanjske zore“ sudjeluje i 116.brigada. U napadnoj operaciji uz desnu obalu rijeke Bregave iz 116. brigade Stolačka bojna sudjeluje u zadaći oslobađanja šireg područje lijeve obale rijeke Neretve uključujući i Grad Stolac koji je oslobođen 13. lipnja 1991. godine. Na lijevoj strani od rijeke Bregave do Popova polja zadaća u napadnoj operaciji 116. brigade čije je zapovjedništvo preuzelo zapovijedanje TG-2 (taktičkom grupom 2) uz ostale postrojbe bila je pomjeriti dotadašnju liniju obrane na dominantne visove čime se olakšava obrana dostignute linije našim snagama. Dodijeljene zadaće u napadnoj operaciji TG-2 a time i116. brigada uspješno izvršava i izbija na današnju međuentitetsku crtu razgraničenja Nažalost sve postrojbe koje su sudjelovale u napadnim djelovanjima imale su poginule i ranjene branitelje, ali gubici neprijatelja u ljudstvu i tehnici bili su znatno veći.

Uslijedile su operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojima su sudjelovale gardijske i pričuvne postrojbe iz cijele Hrvatske, a među njima i 116. brigada HV-a.

image
Zapovjednika 116 brigade HV-a, generala, Nedjeljka Obradovića odlikova je tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, 2011 godine.
HANZA MEDIA

Nakon oslobodilačke vojno – redarstvene operacije „Oluja“, na Južnom bojištu neprijatelj očajnički pokušava posljednji put izvesti kombinirani topničko pješački napad na Dubrovnik i širu okolicu. Ovaj napad usklađen je pokušajem vojske tzv. Republike srpske da povrati izgubljena područja u Livanjskom polju. Napad je izveden na temelju pogrešnih informacija o snazi naše obrane, ne znajući da su naše snage bile u stanju izvesti napadnu operaciju širih razmjera kako bi naseljima juga Hrvatske osigurale mir. Glavni smjer napada neprijatelja bio je usmjeren na područje obra 116. domobranske pukovnije HV nastale preustrojem 116. brigade HV. Na napad su žestoko odgovorile 116. domobranska pukovnija i ostale postrojbe Južnog bojišta te unatoč gubitcima onemogućile namjere neprijatelja, nanijevši mu značajne gubitke prije svega u ljudstvu a istovremeno je bila spremna preći u napadna djelovanja po već unaprijed pripremljenim planovima. U ovoj bitki čast ili nesreću da iznese najveći teret imala je 3. Pločanska bojna, gdje su njezina četiri heroja položila svoje mlade živote na oltar domovine. Nakon Daytonskog sporazuma 116. domobranska pukovnija HV kao i sve pričuvne postrojbe Hrvatske vojske provode demobilizaciju i prelaze na mirnodopski ustroj. Povodom 20. obljetnice osnutka 116. brigade HV ista je odlikovana odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog. Kroz brigadu je prošlo 6 409 branitelja, od čega ih je 52 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

U povodu obilježavanja 30 obljetnice osnutka 116 brigade HV-a, u spomen na sve poginule pripadnike vijenci su položeni i u Pločama, Opuzenu i Slivnu.

image
Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan sa suradnicima
item - id = 1144649
related id = 0 -> 1147911
related id = 1 -> 1147278
07. prosinac 2021 06:23