StoryEditorOCM
NeretvaGranična sigurnost

Provjerili smo, što ETIAS sustav donosi državljanima BiH, Srbije i Crne Gore na graničnim prijelazima: Za ulazak u Hrvatsku moraju platiti 7 EUR-a

Piše Stanislav Soldo
19. travnja 2022. - 12:23

Od 2023 godine stavlja se u punu funkciju Europski sustav za putovanja (ETIAS) koji će se povećati sigurnost EU granica kontrolom putnika prije negoli stignu na teritorij EU-a.

Tako putnici iz trećih zemalja koji su izuzeti iz viznog režima od početka naredne godine trebaju posjedovati posebnu dozvolu za ulazak u Hrvatsku odnosno EU. Sustavna kontrola identificirat će koje osobe bi mogle biti rizične prije nego što stupe na područje EU-a, a ne bi trebale biti na teret ostalim putnicima. "Radi se o jednostavnom postupku... online provjera koju putnici mogu obaviti prije putovanja u EU-objašnjeno je na stranicama EU vijeća a sam postupak se odnosi na državljane trećih zemalja što je posebno zanimljivo za državljane iz bližeg okruženja koji često putuju u Hrvatsku.

Trenutačno postoji nedostatak informacija o stranim državljanima koji dolaze u EU iz država koje su izuzete iz viznog režima. Trenutno ih se kontrolira na granicama Schengena. Odluka o puštanju u zemlju donosi granična policija bez mogućnosti brze obrade informacija o sigurnosti, migracijama ili rizicima za javno zdravlje koje se tiču svakog pojedinačnog stranog državljanina. Problem je prisutan na EU cestovnim graničnim prijelazima, gdje je jedina informacija dokument s kojim putnik ulazi u RH.

Što se tiče otvorenosti Europe, ona neće ovim biti ugrožena jer ETIAS ( European Travel Information and Authorisation System) služi za prepoznavanje sigurnosnih rizika, a sličan model već funkcionira u SAD-u, Kanadi i Australiji-pojašnjavaju na mrežnim stranicama EU vijeća.

Što se zapravo mijenja 1.siječnja 2023 godine za naše susjede državljane, BiH, Srbije, Crne Gore koji iz različitih razloga putuju u Hrvatsku ?

Građani zemalja koje su izuzete iz viznog sustava trebat će ispuniti e-obrazac prije putovanja s osobnim podacima (ime, datum i mjesto rođenja, spol i nacionalnost) i podacima o putovnici. Uključena su pitanja o prijašnjem kažnjavanju, putovanju u zone zahvaćene sukobima i slično

Na temelju toga procjenjuje se predstavlja li osoba rizik za sigurnost puno prije nego što ona dođe na granice. Putnicima za koje se procjeni da su rizični bit će odbijen ulaz. ETIAS će funkcionirati od prvog dana 2023.

Izdana dozvola za putovanje koštat će sedam eura i biti valjana tri godine. Bit će besplatna za mlađe od 18 godina i starije od 70 godina. Očekuje se da će većina putnika dobiti dozvolu odmah po predaji zahtijeva za izdavanje.

Prijave se obrađuju automatski a podaci se osobno provjeravaju i rizik se procjenjuje individualno. Ukoliko se nekome odbije ulazak u RH takva odluka se mora obrazložiti te osoba ima pravo na žalbu.

02. svibanj 2024 14:05