StoryEditorOCM
NeretvaU GOSTIONICI ČARLI

Prije 32 godine u Pločama osnovan prvi općinski odbor HDZ-a u Hrvatskoj

Piše Ante Šunjić Foto: Ante Šunjić
18. listopada 2021. - 12:19
Osnivački skup OO HDZ-a Ploče održan je 18. listopada 1989. godine u gostionici ”Čarli” u BaćiniAnte Šunjić

Danas je godišnjica osnivanja Općinskog odbora HDZ-a u Pločama, prvog Općinskog odbora te stranke utemeljenog u Hrvatskoj. Osnivački skup održan je 18. listopada 1989. godine u gostionici "Čarli" u Baćini, u nazočnosti petorice Pločana, Velibora Kikereca, Luke Šiljega, Filipa Šalinovića, Vedrana Sršena i Joška Damića, te gostiju iz Zagreba i Metkovića, Josipa Manolića, Perice Jurića i Luke Bebića. Prvi predsjednik HDZ-a Ploča bio je Kikerec, potpredsjednik Sršen, dok je za tajnika imenovan Šalinović, a za blagajnika Radinko Medak. Šiljeg je izabran za delegata Općinskog odbora za Dalmaciju, a Joško Damić bio je prvi HDZ-ov gradonačelnik Ploča.

Na Osnivačku skupštinu burno je reagiralo Predsjedništvo općinske konferencije SSRBH Ploče, tadašnje Kardeljeva, koje je ustvrdilo kako je „Odbor Hrvatske demokratske zajednice formiran nelegalno i u tajnosti, u suprotnostima s ustavnim i zakonskim načelima“.

HDZ je pokrenuo inicijativu za vraćanje gradu imena Ploče, za izgradnju crkve u Pločama, za promjenu imena Srednjoškolskog centra u Pločama u Srednjoškolski centar fra Andrije Kačića Miošića itd.

24. travanj 2024 21:13