StoryEditorOCM
NeretvauDAR NA DŽEPOVE?

HDZ Ploča proziva odgovorne: Kad se sve zbroji, račun za vodu će biti 485 posto skuplji? Nedopustivo!

Piše G. B.
26. srpnja 2024. - 13:19

Pločanski HDZ reagirao je na najavljeno povećanje cijena vodnih usluga na području grada. Predsjednik GO HDZ-a Ploče Ivan Škarić u priopćenju izražava negodovanje najavom poskupljenja:

- Kako drugačije opisati PR vratolomije kojima Izvor Ploče, a i gradska vlast, pokušavaju građanima objasniti najavu povećanja cijene vode nego „hvalite me usta moja“ a „usta vaša – neka od sebe odvajaju i plaćaju“.

Naime, nedavno je iz Izvora najavljeno kako „zbog usklađenja plaća djelatnika uslijed povećanja minimalne zakonske plaće, inflatornih učinaka, održavanja novog sustava aglomeracije Ploče i izgradnje novih aglomeracija, od jeseni 2024. tvrtka uvodi nužne korekcije u cjenik“. To u realnosti znači da dolazi do povećanja cijene opskrbe vodom kao i visine naknade koju su očito „slučajno“ izostavili u svom priopćenju. Dakle, kada se sve zbroji dolazimo do povećanja većeg od 70% što će nam svima biti vidljivo na računima za mjesec rujan. Dakle, ako imate priključak na vodoopskrbu i odvodnju te vam je račun do sada za potrošnju od 10 m3 vode primjerice iznosio 13 EUR možete očekivati da ćete račun za rujan morati platiti više od 20 EUR + PDV. Također, novost je i naplata osnovne cijene vodne usluge pročišćavanja otpadnih voda koja će iznositi 0,415 EUR/m3.

image

Poskupljuje voda u Pločama?

Nikola Vilic/cropix/Cropix

Za naše obrtnike i poduzetnike udar je još veći pa će tako uz povećanje fiksnog dijela se povećava i osnovna cijena usluga javne vodoopskrbe s 1,22 EUR/m3 na 1,37 EUR/m3, osnovna cijena vodne usluge skupljanja otpadnih voda s 0,28 EUR/m3 na 1,14 EUR/m3 te se uvodi dodatna osnovna cijena vodne usluge pročišćavanja otpadnih voda u iznosu od 0,696 EUR/m3 - piše Škarić.

Dodaje kako, kad se svemu pridodaju i naknade za razvoj od 0,485 EUR/m3 isporučene vode račun bude još i veći budući da je dosadašnja cijena bila 0,10 EUR/m3 što predstavlja povećanje od 485 posto!

- Kako bi objasnili sva silna poskupljenja, odlučili su „krivnju“ prebaciti na povećanje plaća svojim djelatnicima koji su, istine radi, do sad radili za minimalac te su odavno trebali dobiti povećanje plaće. Isti ti radnici nisu krivi za enormne troškove Izvora koji su rezultat neodgovornog upravljanja tvrtkom, posebno od kad je gradska vlast napravila „izvrstan headhunting“ i dovela aktualnog direktora Polića.Da direktor Polić, kao uostalom ni gradska vlast, ne prati stanje izvedbe aglomeracije Ploče i više je nego jasno. To je jasno iz cijelog niza naknadnih radova kao i nepenaliziranja izvođača radova za loše odrađene radove što je u konačnici dovelo Izvor u nepovoljnu financijsku situaciju koja će se sada preliti na leđa građana. Pitamo se samo kako bi sve ovo Izvor izdržao da država do sada nije čak tri puta pomogla projekt aglomeracije i tako spasila kompletan krah ovog projekta. Naime, prije par mjeseci je isplaćeno i nacionalno sufinanciranje projekta budući da su radovi bili u značajnom kašnjenju. Do kašnjenja u projektu aglomeracije Banja-Komin nije ni došlo, jer je samo tijekom pripreme ispravljan čak tri puta prije odobrenja zbog grešaka u prijavi. Prije pet mjeseci je projekt konačno odobren, javni natječaj za izvođača još uvijek nije pokrenut a planirani kraj projekta je lipanj 2026. Da ne spominjemo da je udio Izvora u tom projektu više od 1,1 milijuna EUR kojih Izvor, naravno, nema - navodi se u priopćenju i napominje kako je to samo jedan od problema Izvora.

image

Tvrtka Izvor Ploče d.o.o.

Ante Šunjić

- U zadnjih godinu i pol, od kad je direktor Polić preuzeo vodeću funkciju, kreditno je zadužio Izvor za više od 2,8 milijuna EUR-a, a istovremeno je i povećao obveze na više od 5 milijuna EUR-a. Osim toga, i dalje plaća neprihvatljive odvjetničke usluge za projekt aglomeracije koje iznose više od 30.000 EUR godišnje a kao šlag na kraju, povećao je troškove reprezentacije za 400 posto, kao i troškove putovanja direktora na posao, ali i po Hrvatskoj. Svi ovi nesavjesni potezi koji financijski uništavaju Izvor doveli su nas do toga da vladajućima kao jedini način, da prikriju svoju nesposobnost i bahatost, ostaje povećanje cijene vodnih usluga. Bojim se da i ovo najavljeno povećanje neće biti dovoljno ni za normalno funkcioniranje tvrtke a kamo li za pripremu novih projekata. Kako će građani primiti ove nove troškove, ostaje za vidjeti - zaključuje Ivan Škarić.

07. rujan 2024 00:10