StoryEditorOCM
NeretvaKUD ‘PLOVE‘?

Pločanskom HDZ-u na lokalnim izborima nisu pomogli ni ‘kapitalici‘ na listi za Gradsko vijeće!

Piše Ante Šunjić
15. lipnja 2021. - 19:38

Ploče nisu običan grad u povijesti 'stožerne' hrvatske stranke, kako vole nazivati HDZ. U njima je naime, 18. listopada 1989. godine osnovan prvi Općinski odbor HDZ-a u Hrvatskoj, kojega su, uz goste iz Zagreba i Metkovića u 'ilegali' osnovala petorica Pločana. Od tada, stranka je izlazila na sve dosadašnje izbore s više ili manje uspjeha, razišli su se i osnivači, pa je danas nemoguće zamisliti da bi neki od njih glasovali za svoju bivšu stranku.

Pet 'kapitalaca'

Ipak, dala je dvojicu gradonačelnika Ploča, bilo je perioda kada je imala apsolutnu većinu u Gradskome vijeću, ali i onih kada su bili u manjini. Kao sada, nakon upravo završenih izbora kada je HDZ Ploča, sa svojim koalicijskim partnerima, doživio potop, kojega nisu očekivali ni najveći pesimisti. U samim Pločama, koje zbog velikog broja stanovnika u odnosu na druga naselja, u velikoj mjeri odlučuju o pobjedniku izbora, HDZ je na listi za Gradsko vijeće imao čak petero 'kapitalaca'. Dvoje aktualnih ministara u Vladi RH, Mariju Vučković i Tomislava Ćorića, bivšeg ministra i dugogodišnjeg čelnika Luke Ploče Ivana Pavlovića, bivšeg gradonačelnika Krešimira Vejića i ravnatelja Lučke uprave Tomislava Batura, koji je, kao i ministrica Vučković. Na drugoj strani, od 'jačih' imena, bio je samo Mišo Krstičević, tadašnji, a nakon izbora i sadašnji gradonačelnik iz redova SDP-a. Unatoč tome rezultati ostvareni u Pločama za HDZ su katastrofalni. Krstičević je u gradu osvojio trostruko više glasova od njihova kandidata Krešimira Šunjića (1.780 naprema 588), a slično je prošla i lista HDZ-a u odnosu na SDP-ovu osvojivši 639 naprema 1. 592 glasa u korist pločanskih socijaldemokrata i njihovih partnera.

Posljedice gubitka izbora

Otvorilo je to, kao i prije četiri godine kada je od Krstičevića poražen tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Krešimir Vejić, brojna pitanja i izazvalo ogorčenost članstva daleko najbrojnije stranke u Pločama koja broji preko 800 članova. Opet su se otvorile priče o izdaji ne malog dijela HDZ-ovaca, koji su, kao i prije četiri godine, glasovali za SDP-ove kandidate. Da stvar bude zanimljivija, hadezeov župan Nikola Dobroslavić je sada, kao i na prošlim izborima, osvojio nekoliko stotina glasova više od HDZ-ovoga kandidata za gradonačelnika, a i HDZ-ova županijska lista prošla je bolje od one za pločansko Gradsko vijeće.Tome treba pridodati i činjenicu da je na lanjskim parlamentarnim izborima HDZ u Pločama ostvario uvjerljivu pobjedu. Što se događa u HDZ-u Ploča i hoće li i ovaj put sve proći bez posljedica, pitali smo predsjednika Gradskog odbora te stranke Krešimira Šunjića. - Očito je da ni moje ni poruke stranke ovaj put nisu došle do birača, što je osobito zamjetno u gradskom središtu. Puno je faktora tomu pridonijelo, od činjenice da sam kasno preuzeo stranku i krenuo u kampanju, do suženih mogućnosti predstavljanja sebe i programa uslijed epidemioloških mjera - smatra Šunjić.

Slijedi izbor novog vodstva

- Zašto su poruke stranke i kandidati u Pločama imali puno bolji odjek na parlamentarnim i drugim izborima prije lokalnih, tek treba analizirati. Nama u narednih pola godine predstoji izbor novog vodstva, a do tada ću voditi stranku i na to sam potpuno fokusiran. Što će biti nakon toga, odlučit će članstvo, a ja ću svojoj stranci pomoći kako god budem mogao, sukladno volji članstva. Stegovne mjere su propisane Statutom HDZ-a i gdje se utvrdi teško kršenje članskih obaveza predviđeno je isključenje. Takve slučajeve ćemo komunicirati sa županijskom organizacijom i postupiti sukladno statutu - smatra Šunjić.

27. travanj 2024 05:31