StoryEditorOCM
NeretvaAGONIJA PLOČANSKOG HDZ-A|

NIZBRDO BEZ KOČNICA: U ponedjeljak slave 32. obljetnicu osnivanja, a dan prije na unutarstranačkim izborima nemaju kandidata za predsjednika!

Piše Ante Šunjić
14. listopada 2021. - 07:26

U ponedjeljak, 18 listopada, navršit će se točno 32 godine od kada je osnovan prvi Općinski odbor HDZ-a u Hrvatskoj. Osnovali su ga hrabri ljudi na blagdan svetoga Luke u Pločama, tadašnjem Kardeljevu 1989. godine. U nedjelju, 17. listopada ove godine, u cijeloj državi, pa tako i u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, biti će, na unutar stranačkim izborima, izabrani općinski i gradski čelnici. U svim općinama i gradovima u Županiji, osim u Pločama.

U Pločama neće biti izabran nitko, jer, jednostavno, nema kandidata. I oni koji su se prijavili, poput aktualnog predsjednika Gradskog odbora Krešimira Šunjića, u zadnji trenutak su odustali od kandidature. Približava se, tako, vrhuncu agonija HDZ-a Ploča, prvog u Hrvatskoj, koja je započela još 2017., nakon gubitka lokalnih izbora i odlaska stranke, na čelu s dotadašnjim gradonačelnikom Krešimirom Vejićem, u oporbu. Mnogo je razloga potpunoga sloma pločanskoga HDZ-a, koji je delegirao brojne saborske zastupnike, dvoje zamjenika župana, uvijek imao značajan utjecaj u Županijskom odboru, a troje pločanskih HDZ-ovaca bili su ministri u vladama RH, od toga dvoje su ministri u sadašnjoj Plenkovićevoj vladi, a jedna od njih, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, jedno je vrijeme, tijekom tog urušavajućeg perioda i slobodnog pada, vodila HDZ Ploča.

Već i vrapci na granama znaju sve o izdajničkim pohodima uglednih pločanskih HDZ-ovaca na dvama zadnjim lokalnim izborima, kada su, bez ikakvih sankcija, sudjelovali u dovođenju SDP-ovih kandidata na čelna mjesta u gradu. Kada se tome pridodaju klanovske podjele i dugogodišnji nerad, koji se posebice manifestira na sjednicama Gradskoga vijeća Grada Ploča, ovakva situacija je iznenađenje samo za neupućene. Ostaje, međutim, čuđenje zašto vrh stranke ne reagira i je li mu svejedno što se događa u Pločama, jednom od najvažnijih gradova u Županiji po svim parametrima. Kako bilo, ovakva situacija nije se nikada dogodila i pitanje je kakva je sudbina stranke u ovome gradu. Za sada je jedino sigurno da izvjesno vrijeme, vjerojatno nekoliko mjeseci, neće biti izabrano novo vodstvo stranke i konstituiran Gradski odbor. Do sada je već jednom, u siječnju 2018. godine, Županijski odbor raspustio Gradski odbor HDZ-a Ploča i imenovao povjerenika, ali, kako se i vidi, bez ikakvih rezultata.

image
Osnivači pločanskog HDZ-a
Ante Šunjić

Paradoksalno, na sjednicama Gradskoga vijeća, većina HDZ-ovih vijećnika je gotovo potpuno pasivna, dok SDP-ovom gradonačelniku Miši Krstičeviću nezgodna pitanja postavljaju članovi Pločanske stranke, koja je na zadnjim lokalnim izborima nastupila za zajedničkoj listi s SDP-om. SDP i PLS su osvojili 9 od 15 vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću, od čega PLS ima dvoje vijećnika. 100 dana nakon izbora PLS je poslao poruku javnosti kako se u SDP-u „prave Englezima“ i da su prekinuli komunikaciju s jedinim koalicijskim partnerom koji ih nije napustio prije izbora. Optužili su ih da nisu ispoštivalikoalicijaksi sporazum i da sve odluke donose sami i totalitarnim ponašanjem, te da PLS ne želi preuzeti odgovornost za funkcioniranje Grada i gradske uprave.

20. travanj 2024 16:29