StoryEditorOCM
Neretvaoluje prijete

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo natječaj za osiguranje, poljoprivrednicima se vraća 70 posto uplaćene premije

Piše Stanislav Soldo
23. kolovoza 2023. - 07:44

Nevrijeme, oluja, tuča, jak vjetar, sve su to ovog ljeta na vlastitoj koži osjetili domaći poljoprivrednici. Neki nasadi su potpuno uništen a na nekima je značajno smanjen urod. U javnosti se dugo vodila rasprava treba li nam sustav protugradne obrane baziran na protugradnim raketama i koliko je učinkovit u rastjerivanju gradonosnih oblaka. Struka se složila da takvi sustavi nisu učinkoviti te da je potrebno istražiti nove mogućnosti kako bi se ublažile štete ljetnih oluja na poljoprivredi.

Neke tradicionalno poljoprivredne zemlje Europske unije postavljaju protugradne mreže koje zadržavaju tuču međutim primjena mreža kod nas nije primjenjiva ili je primjenjiva na plantažama primjerice jabuka, krušaka, šljiva, bresaka u ravničarskom djelu gdje su okrupnjene poljoprivredne površine. Takvo nešto ne može se postaviti u dalmatinskim voćnjacima, vinogradima i maslinicima gdje je poljoprivreda rascjepkana na više manjih parcela, pa je ovdašnjim poljoprivrednicima kao jedno od mogućih rješenja ponuđeno osiguranje usjeva.

Ministarstvo poljoprivrede tako je raspisalo natječaj za provedbu intervencije 76.01. "Osiguranje poljoprivredne proizvodnje". Svrha Natječaja je dodjela potpore za financiranje prihvatljivih troškova premije osiguranja za police osiguranja, a intenzitet javne potpore je 70% prihvatljive premije osiguranja.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 13.338.000,00 EUR, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku iznosi 75.000 EUR.Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva je od 12:00 sati 25. rujna 2023. godine do 12:00 sati 31. prosinca 2023. godine.

U okviru programa ruralnog razvoja Ministarstvo poljoprivrede provodilo je i operaciju 17.1.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka" kojim se dodjeljivala potpora za sufinanciranje premije osiguranja, pri čemu je za oko 46 tisuća zahtjeva korisnika isplaćena potpora u ukupnom iznosu od 97,7 milijuna eura. 

28. travanj 2024 03:31