StoryEditorOCM
Neretva„Putujuće lubenice i mandarine“

Facebook grupa okupila neretvanske poljoprivrednike: „Zdravi zalogaji iz doline Neretve osvajaju Hrvatsku“

Piše STANISLAV SOLDO
21. travnja 2024. - 16:59

"Putujuće lubenice i mandarine" - naziv je to facebook grupe kojom se želi unaprijediti domaća poljoprivredna proizvodnja. Grupa danas broji dvadesetak tisuća članova a glavni cilj je prodaja poljoprivrednih proizvoda iz doline Neretve po dalmatinskim gradovima.

Boom je doživjela u korona krizi kada su tržnice bile zatvorene i kada se intenzivirala potražnja za domaćim poljoprivrednim proizvodima. Poljoprivrednici, voćari, pčelari, povrtlari  zajednički putuju od Šibenika, Primoštena, Trogira, Rogoznice, Kaštela, Solina, Sinja, Trilja, Omiša, Splita, Makarske pa do Zagreba, Križevaca i Vrbovca, gdje nude svoje proizvode, zapravo već se dogovore preko facebook grupe tako da se sve radi za poznate kupce i nema rizika.

Nemaju ni konkurencije jer su jedini s ovakvim oblicima direktne prodaje na poznatim gradskim lokacijama. U jesen su često u Slavoniji gdje voze svježe mandarne i citruse iz doline Neretve.

- Sedam godina sam razmišljala kako nama malim poljoprivrednim proizvođačima olakšati plasiranje naših proizvoda u što kraćem roku do kupca. Nakon završenog studija agroekonomike ljubav me je dovela u Metković i bila je to idealna prilika da svu teoriju koju su mi prenijeli moji profesori provedem u djelo. Sedam godina sam slagala kockice, pripremala teren i istraživala tko sve može biti dio moje ekipe. Brzo se okupio tim poljoprivrednika koji se složio s mojom idejom. Svatko od nas radi u grupi ono u čemu je najbolji, a sve je vezano za proizvodnju hrane - otkriva nam Doroteja Nikolić.

- Naš OPG "Batat s Norina & gospođica mandarina" je postao upravo iz potrebe što je tada, prije devet godina naš sin trebao krenuti s dohranom, a nisam pronalazila namirnice na ovom našem području da su što više uzgojene u skladu s prirodom. Počeli smo s malim vrtom u kojem je bilo posađeno svega 700 sadnica batata.

I prije nego smo ga posadili objavila sam našu ideju da proizvedemo batat za naš stol i za još par obitelji koji isto tako razmišljaju kao ja. Uz sve to, naša obitelj je opterećena brojnim alergijama i zabranama blagovanja hrane koju bi mi željeli. Lako je za nas odrasle, ali kada znaš da ti je dijete alergično na pesticide, herbicide i da reagira s teškim alergijskim reakcijama, onda ti to bude dodatni poticaj da proizvedeš nešto što će pomoći drugu djecu, majke i cijele obitelji., ističe Doroteja.

- Tko nije osjetio što sve hrana odnosno alergija može činiti tijelu tome možda ovo ništa ne znači. Divim se ljudima koji mogu pojesti bilo što i nakon toga će se super osjećati, ali moja ekipa nije jedna od tih. I tako, od pet obitelji koje imaju iste ili slične probleme kao mi, porasla je potražnja za našim batatom.

Sada je to već velika zajednica u kojoj smo svi presretni što mi sve što proizvedemo imamo kome dostaviti. Nema propadanja namirnica. Sve što se uzgoji da možda i nije oblikom savršeno (što je zamišljeno među ljudima da treba biti savršenog oblika) kod naših članova ima širom otvorena vrata. Znaju da ne može biti i lijepo, na izgled savršeno bez puževa i ostalih postanara.

Naši proizvodi u grupi većinom su još pod konvencionalnom proizvodnjom s tim da uz učenje i edukaciju poljoprivrednici koriste ekološke pripravke kada god to mogu. Svima je u cilju proizvesti što zdraviji "zalogaj", objašnjava Doroteja.

image

Evo i batata

- Često me pitaju imamo li mi Putujući konkurenciju. Nemamo. Svaki poljoprivrednik nama je kolega, ne konkurencija. Mi smo pronašli svoj put i okrenuti smo sami sebi i svojim članovima u grupi. Osluškujemo potrebe i želje, što proizvesti i gdje to odvesti, gdje ima potrebe za našim proizvodima.

Nije nam lako jer svaki dio sezone ima svoju specifičnost. Trenutno smo "grlom u jagodama", sezona je počela i jagoda je bolja nego ikada. U grupi je sada najbrži tempo! Radni dan beračima jagode počinje oko 5:45, bere se do 14:00 sati i u tom periodu odrađujemo logistiku i brzo proizvođač sjeda u svoj kombi i šiba na dostavu. Tako da kada god možemo, sada dok berbe nisu jako velike, sve se dostavlja našim članovima isti dan. Ogroman trud ulažemo zato što nam je to najbitnije - zaključuje Doroteja.

26. travanj 2024 13:47