StoryEditorOCM
NeretvaKADROVSKA DEVASTACIJA PLOČANSKOG DOMA ZDRAVLJA

Maleni pacijenti od sutra su bez pedijatra. Većina liječnika obiteljske medicine je pred mirovinom

Piše Ante Šunjić
30. studenog 2022. - 13:51

Vrata na pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Pločama od sutra će biti zaključana, a još je veći problem hoće li se i kada otključati. Zadnjih deset godina poslove pedijatra je obavljao dr. Latif Uzunaj koji je bio zaposlen na određeno vrijeme, dok se iz Splita, sa specijalizacije, ne vrati dr. Ana Čovo Dujmović. 68-ogodišnji dr. Uzunaj od ponedjeljka je i službeno u mirovini, a kako novog pedijatra još uvijek nema, ordinacija prestaje s radom.

Dom zdravlja Ploče raspisuje natječaje, na koje se nitko ne javlja. I oni rijetki zainteresirani, kao nedavno u slučaju jedne umirovljene pedijatrice iz Karlovca, na kraju ne dođu na razgovor. Ne treba posebno naglašavati koliko je važno postojanje pedijatrijske ordinacije u Pločama, čiji su rad sufinancirali Dom zdravlja Ploče, Dubrovačko – neretvanska županija i Grad Ploče. Iako sličan problem imaju i mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj, Pločani će se sada morati okrenuti prema najbliže udaljenom Metkoviću ili Splitu i Dubrovniku.

Dodatna opasnost je realna prijetnja gašenja pedijatrijske ordinacije, što će se vjerojatno dogoditi ukoliko ne nastavi s radom u razumnom roku. Ako se najcrnji scenarije ostvari, eventualno pokretanje ordinacije u budućnosti bilo bi složen proces koji podrazumijeva prikupljanje potpisa i osiguravanje minimalnog broja pacijenata.

No to nije jedini kadrovski problem pločanskoga Doma zdravlja, kojemu gravitira između 11 i 12 tisuća pacijenata s gradskoga područja, dijela Makarskog primorja do Zaostroga, te susjedne Hercegovine. O njima vodi brigu šestero liječnika obiteljske medicine, od kojih jedan radi pri Domu zdravlja, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je propisao da četvrtina ordinacija obiteljske medicine mora ostati u sastavu Doma zdravlja. Ostale ordinacije su poluprivatne, odnosno liječnici imaju koncesije u svojim ambulantama koje faktički nemaju nikakve veze s Domom zdravlja, osim što se fizički nalaze u istoj zgradi. Ti liječnici za svoj rad primaju glavarinu od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Njihova mjesečna plaća značajno je veća od plaće koju zarađuju domski liječnici, ali dosadašnje iskustvo iz Ploča pokazalo je da ni za takva zanimanja ne postoji interes. A većina sadašnjih liječnika su pred mirovinom ili imaju uvjete za mirovinu. Točnije, dvoje su već ostvarili uvjete za mirovinu, a ostali će to ostvariti u iduću godinu-dvije.

Osim liječnika obiteljske medicine u Pločama, uvjete za mirovinu uskoro zadovoljava i radiologinja, što samo upotpunjuje zabrinjavajuću situaciju koja prijeti kadrovskom devastacijom u skoro vrijeme u pločanskome Domu zdravlja. Istina, ništa bolja situacija nije ni u Hrvatskoj, gdje se prema podacima Hrvatske liječničke komore, značajno smanjuje broj liječnika obiteljske medicine u sustavu, veliki broj je pred mirovinom, a nedovoljan broj će završiti specijalizaciju obiteljske medicine.

18. travanj 2024 19:13