StoryEditorOCM
NeretvaSTRANAČKA OBLJETNICA:

HDZ KARDELJEVO 1989. – HDZ PLOČE 2020.- Od optužbi za Veliku Hrvatsku do ‘crnog labuda‘ na lokalnim izborima 2017. godine

Piše Ante Šunjić
18. listopada 2020. - 09:44
Danas na blagdan svetoga Luke, napunit će se 31 godina od kada je u baćinskome restoranu Čarli osnovan prvi Općinski odbora HDZ-a u Hrvatskoj. Osnivački skup održan je 18. listopada 1989. godine u nazočnosti petorice Pločana, Velibora Kikereca, Luke Šiljega, Filipa Šalinovića, Vedrana Sršena i Joška Damića, te gostiju iz Zagreba i Metkovića, Josipa Manolića, Perice Jurića i Luke Bebića. Prvi predsjednik HDZ-a Ploča bio je Kikerec, potpredsjednik Sršen, dok je za tajnika imenovan Šalinović, a za blagajnika Radinko Medak.

 

Završili na sudu


HDZ-ovci su pokrenuli inicijativu da se tadašnjem Kardeljevu vrati ime Ploče, da se Srednjoškolski centar nazove po fra Andriji Kačiću Miošiću, da škola u Staševici dobije ime fra Ante Gnječa, da konačno započne izgradnja crkve, jer je Kardeljevio u to vrijeme bili jedini grad u državi bez Božjega hrama. Tadašnje strukture vlasti su se ogradile od njih, bili su pozivani na informativne razgovore i na Prekršajni sud, a mediji su ih potpuno ignorirali.

image
O osnivanju HDZ-a u Pločama pisala je jedino Nedjeljna Dalmacija, koja se zbog toga našla na udaru beogradske Politike




Niti jedan dnevni list nije o tome pisao, usudila se jedino Nedjeljna Dalmacija, koja se zbog toga našla na udaru beogradske Politike. Zato su o njima pisali agenti jugoslavenskih službi. Kako se može pročitati iz službenih zabilježbi do kojih smo došli, optužili su iz, među ostalim, za stvaranje velike Hrvatske. No, to ih nije spriječilo u djelovanju, pa je Velibor Kikerec bio je prvi tajnik Hrvatskog sabora, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora i pomoćnik ministra obrane, Filip Šalinović, kasnije zastupnik u prvom sazivu Hrvatskoga sabora, Luka Šiljeg, bio je prvi dožupan Dubrovačko-neretvanske županije, Vedran Sršen bio je zastupnik u drugom sazivu Hrvatskoga sabora, a Joško Damić bio je prvi gradonačelnik Ploča, i tu je dužnost obavljao u dva mandata od 1993. do 2001. godine. Osam godina HDZ-ov gradonačelnik je bio i Krešimir Vejić.


image
Prvi predsjednik HDZ-a Ploča Velibor Kikerec i Luka Šiljeg, zastupnik u prvom sazivu Hrvatskoga sabora te prvi dožupan Dubrovačko-neretvanske županije


 

Lokalni zbori 2017.


Kako danas, uoči lokalnih izbora, stoji pločanski HDZ, prva općinska stranačka organizacija u Hrvatskoj, možda najbolje govori činjenica da je aktualni gradonačelnik Ploča SDP-ovac Mišo Krstičević. Treba napomenuti i da je njegov stranački kolega Ante Karamatić tu funkciju obnašao u dva mandata. Iako mediji Krstičevića često predstavljaju kao pobjednika, brojke su neumoljive i svjedoče sasvim suprotno. Nakon što je preuzeo gradsku stranačku organizaciju u listopadu 2013. godine, od tada je SDP, s koalicijskim partnerima, izašao na izbore deset puta i pretrpio osam poraza. u Pločama. Naime, devedesetak glasova više dobio je SDP-ov kandidat Ivo Josipović od HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima 2014. Pet godina kasnije Grabar Kitarović kandidatkinja pobijedila je u Pločama, iako za razliku od njena SDP-ova protukandidata Zorana Milanovića, nije održala skup u Pločama. HDZ je u Pločama pobijedio i na Euro parlamentarnim izborima 2014. i 2019. godine, izborima za vijeća mjesnih odbora 2014. i 2018. godine, te na parlamentarnim izborima 2015., 2016. i 2020. godine.

image
Osnivači pločanskog HDZ-a



No SDP-ovac Mišo Krstičević pobijedio je na izborima za gradonačelnika Ploča 2017. godine relativno uvjerljivo, s preko 600 glasova razlike, a ti će izbori ostati zapamćeni po 'crnom labudu' u pločanskoom  HDZ- u  kojem se dio članova  angažirao u dovođenju SDP-ovog kandidata na čelno mjesto Ploča. Bila je to prilika da se stranka pročisti, a to su ogorčeno članstvo i simpatizeri očekivali. No, unatoč najavama, u HDZ-u Ploča više nisu samo oni koji su sami otišli. Nakon poraza na izborima za gradonačelnika pločanski HDZ vodi Marija Vučković ministrica poljoprivrede i članica HDZ-ovog Visokog časnog suda, te kćerka pokojnog Luke Šiljega, jednog od osnivača HDZ-a Ploča. Lokalni izbori su u svibnju iduće godine. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i dalje SDP-ov kandidat imati podršku dijela HDZ-a.
23. travanj 2024 01:30