StoryEditorOCM
NeretvaMetkovski lumen

Gimnazijalac Ivano Palinić briljirao na državnoj maturi! Matematiku i Fiziku riješio s nevjerojatnim postotkom

Piše Silvia Rudinović
16. srpnja 2024. - 07:30
Ivano Palinić, maturant Gimnazije Metković, postigao fantastične rezultate na državnoj maturiPrivatni Arhiv/Privatni Arhiv

Prirodoslovno-matematički smjer Gimnazije Metković godinama je u vrhu u državi po rezultatima državne mature. Takvi rezultati ne mogu biti slučajnost. Ove godine mogu se pohvaliti i rezultatima svog učenika koji je ispite A razine iz Matematike i Fizike položio s čak 98,33 posto! Maturant Ivano Palinić na oba ispita imao je 59 od 60 bodova.

Nakon što je briljirao na maturi, sasvim je jasno da može birati fakultet. Upao je na svaki studij koji je prijavio, a njegov je odabir Matematika – istraživački smjer na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Matura lakša od gimnazije

Nakon osnovne školu, koju je završio u Opuzenu, Ivano Palinić upisao je matematičku gimnaziju u Metkoviću.

- Sve četiri godine matematičke gimnazije u Metkoviću izvrsna su podloga i priprema za državnu maturu. Uz redovnu nastavu, nisu potrebne neke velike dodatne pripreme. U školi smo imali pripreme za obvezne predmete i još za Fiziku, Kemiju i Biologiju, na kojima smo ponavljali gradivo. Kako se matura bližila, u drugom polugodištu povećao se broj učenika koji je išao na te pripreme, među njima sam i ja. Znao sam da, ako test nije blizu, neću se lako doma natjerati sjesti za stol i učiti, a ovako, u školi, znam da mi druge nema – smije se Ivano.

Polaganje državne mature nije mu predstavljalo veći stres.

- Zapravo, matura je bila ugodno iznenađenje, jer je redovna nastava zapravo mnogo teža od zadataka koje smo dobili na ovom ispitu. Tko se dobro snalazio s matematikom i fizikom u srednjoj školi, nije trebao imati većih problema s maturom- kaže Ivano Palinić i dodaje: "Posebno sam zahvalan profesorici Ljubici Jerković, razrednici i nastavnici Matematike. Ona je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam zavolio matematiku i odlučio upisati taj studij. Na njezinom satu je uvijek opušten odnos, zna motivirati učenike, a kao razrednica je uvijek na našoj strani".

Ove godine, na maturi Fiziku je palo 31 posto pristupnika.

- Nisam vidio nijedan zadatak iz Fizike kojega mi nismo odradili na satu ili na pripremama. O teoriji ne treba ni govoriti, sve piše negdje u udžbeniku. Osim toga, odgovori su na zaokruživanje i tu se nema na što požaliti. Što se tiče Matematike, zadnji zadaci su uvijek teži, ali ništa nije nemoguće – kaže ovaj talentirani maturant.

Samo da nije poezija

Ne žali se ni na ostale ispite pa kaže da se njegova generacija gimnazijalaca složila kako nisu mogli dobiti bolju temu za esej iz Hrvatskog jezika, što je zanimljivo s obzirom da ga je svaki pet maturant napisao ispod praga prolaznosti. Ove godine tema se odnosila na djelo "Zločin i kazna".

- Samo da nije poezija, to smo svi poželjeli – smije se.

Iza Ivana iz Blaca je veliki i sjajno odrađen posao, ali nema odmora. Ljeto će provesti pomažući roditeljima. S razlogom, Ivano je ponos obitelji i škole.

06. rujan 2024 21:07