StoryEditorOCM
Neretvaneobične pisanice

Dunja Palaversa svake godine svojim uskršnjim jajima uveseljava Metkovce:"Na guščijim jajima bušilicom rezbarim čipku"

Piše Stanislav Soldo
4. travnja 2023. - 15:39

Svake godine u Velikom tjednu Dunja Palaversa, umirovljena magistrica farmacije svojim kreativnim i maštovitim idejama ukrašavanja uskrsnih jaja uveseljava Metkovke i Metkovce.

Ako još niste odlučili kako će te dekorirati svoje pisanice a Uskrs je pred vratima vrijedi pročitati i pogledati kako to radi gospođa Dunja. Ova "umjetnica" poznata je u dolini Neretve po svojim unikatnim božićnim ukrasima te posebno išaranim uskrsnim jajima, koji su godinama ukrašavali izlog gradske ljekarne gdje je građanima bila na usluzi a sada je već tri godine umirovljenica. Prošle je godine imala izložbu u Prirodoslovnom muzeju Metković gdje je javnosti predstavila dio svog skrivenog blaga.

image
Ante Cizmic/HANZA MEDIA

Među njezinim umjetničkim djelima posebno se ističu načipkana uskrsna jaja. Za načipkati jedno jaje treba mirna ruka i bistro oko te nadasve želja i volja koje gospođi Dunji ne nedostaje.

Za krenuti u ovaj neobičan pothvat nužno je nabaviti kvalitetno jaje. Uglavnom je to guščije koje je tvrđe i dade se obrađivati.

Jaje se najprije očisti i ispuše da bi zatim slijedilo rezbaranje malom zubarskom bušilicom po ljuski jajeta.Ta tehnika se može nazvati "rad sa bušilicom na prirodnom jajetu. Ali bijelo jaje neće odmah postati malo remek djela. Za dobiti finalnu čipku potrebno je i dvadesetak sati rada.

Dunja krtu ljusku jajeta brusi strojem čije se svrdlo okrene stotine tisuća puta u minuti. Izrađuje minijaturne proreze koje se stapaju u čipku na jajetu.

- Treba mirna ruka jer se jaje može lako slomiti-reći će Dunja koja ima kolekciju unikatnih ukrasnih uskrsnih jaja koju je počela stvarati odmah nakon Nove godine kako bi je do Uskrsa završila.

image
Ante Cizmic/HANZA MEDIA

Ideja gospođi Dunji ne nedostaje. Entuzijazma i znanja ima na pretek pa kad su svi ovi preduvjeti već poklope, vrsna umjetnica i ne može iznjedriti ništa drugo doli izvrstan rad. Istina zbog obiteljskih obveza ove godine je malo smanjila intenzitet rada ali unikatnih jaja ne fali. Imamo dvije skupine jaja: jedna su sasvim bijela, s minimalističkim geometrijskim prorezima, a u drugih su čitave plohe oslikane cvjetnim motivima te nježnim nijansama boje. Uz čipkana uskrsna jaja gospođa izrađuje prekrasne pisanice koje iscrtava crnim voskom i bojama koje nanosi u slojevima baš kako je tradicionalnih načina ukrašavanja uskrsnih jaja u Hrvatskoj.

Ali to nije sve. Uspješno se okušala u oslikavanju uskrsnih jaja na ukrajinski način.

To su jaja bojana voskom s tri do pet boja. Vrlo je komplicirana tehnika pa je nabavila pisalicu za vosak. Počnete na bijelom jaju s voskom pisati od svijetle do najtamnije boje. Boje se redaju sve do crne, a kada se na kraju otopi vosak imate crno jaje sa crvenim, zelenim, plavim, žutim i narančastim ukrasima-otkriva nam.

image
Ante Cizmic/HANZA MEDIA

Što znače simboli i boje na pisanicama

Cvijeće simbolizira ljepotu, eleganciju i mudrost.

Voće simbolizira prijateljstvo, snažnu, odanu ljubav i Božju ljubav.

Klas pšenice predstavlja blagostanje.

Hrastova grančica, list i žir simboliziraju snagu, dugovječnost, muževnost.

Životinjski motivi rijetko se pojavljuju. Obično simboliziraju snagu i zdravlje te dug i plodan život.

Geometrijski ornamenti poput crta, kvadrata i trokuta čest su ukras pisanica.

Trokut ima vrlo bogato simboliku pa može na pisanicama predstavljati Presveto Trojstvo, tri elementa: zrak, vodu i vatru te muškarca, ženu i dijete kao cjelinu.

Točke predstavljaju suze Blažene Djevice Marije i zvijezde.

Crvena boja na pisanicama predstavlja duhovnu budnost, djelotvornost, milosrđe, radost života i ljubavi. Kršćanski je simbol Kristove muke, Božje ljubavi, nade, energičnosti i služenja Crkvi.

Bijela boja simbolizira čistoću, svjetlost, rođenje, djevičanstvo i radost.

Žuta boja pisanica označava svjetlost, žetvu, mladost, čistoću. Kršćanski je simbol nagrade i priznanja.

Zlatna boja simbolizira duhovnost i mudrost.

Crna boja predstavlja vječnost, smrt, strah i neznanje.

Plavaboja simbolizira istinu, nebo, dobro zdravlje i vjernost.

Zelena boja označava plodnost, zdravlje, nadu, svježinu i bogatstvo. Kršćanski je simbol pobjede života nad smrću, nade i blagostanja.

Ružičasta boja simbolizira uspjeh i zadovoljstvo.

Smeđa boja pisanica predstavlja velikodušnost, žetvu i tlo.

Ljubičasta boja simbolizira vjeru, povjerenje, strpljivost i post.

Narančasta boja označava izdržljivost, snagu, ambicioznost.

Kombinacija boja na pisanici također ima simbolično značenje:

Bijela i crna boja na pisanici simboliziraju žalost, poštovanje pokojnih.

Crvena i crna boja zajedno predstavljaju neukost koja proizlazi iz strasti.

Crvena i bijela boja označuju poštovanje.

Četiri i više boja na jednoj pisanici simboliziraju obiteljsku sreću, mir i ljubav.

26. travanj 2024 12:14