StoryEditorOCM
Neretva"Ćukalice" na Ušću

Dok ima potražnje za mesom liske bit će i krivolova

Piše Stanislav Soldo
5. prosinca 2023. - 08:01

Dolaskom jeseni neodgovorni pojedinci nedopuštenim sredstvima love crnu lisku, koja je uz jegulju postala gastronomskim zaštitnim znakom doline Neretve. Policija je nedavno u ilegalnom lovu u blizini jezera Parila "ulovili" sedamdesetdvogodišnjeg muškarca s nedopuštenom vabilicom i 16 mrtvih, ustrijeljenih ptica. Osim toga, na njegovom brodu su policajci pronašli lovačku pušku, 294 komada raznog streljiva, reflektor, zvučnik, CD player, sve ilegalni rekviziti koji su zakonom zabranjeni u lovu. Pronađeni predmeti su uz potvrdu oduzeti, a muškarac je nadležnom državnom odvjetništvu kazneno prijavljen za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova- objavili su iz PU Dubrovačko neretvanske.

image

Ustrijelene crne liske, oružje, streljivo i vabilice

Pu Dubrovačko-neretvanska/

Ovaj najnoviji slučaj na Ušću Neretve nije jedini niti je osamljen. Krivolovci su izradili, naprave vabilice u narodu nazvane «ćukalice», kojima mame ptice. Oponašajući gotovo do savršenstva ptičje glasanje stihijski ubijaju lisku koje je nažalost svake godine sve manje i manje u Neretvi.

Oni koji love nedozvoljenim sredstvima najčešće nisu članovi lovačkih društava. Riječ je "slobodnim strijelcima" koji love liske za prodaju. Po mišljenju lovaca sa kojima smo razgovarali nije problem lov lisaka za kućne potrebe, već nekontroliran izlov liske uz pomoć "ćikalica" za prodaju. Lov vabilicom je protuzakonit i za počinitelja ima teške sankcije, oduzimanje puške i opreme te dugotrajan sudski postupak kao i plaćanje visokih novčanih kazni. No, unatoč tomu uvijek se nađu neki koji ćukaju po delti Neretve.

Neretva je nekada bila carstvo raznih vrsta ptica. Međutim, danas tu ima vrlo malo pataka, gusaka, krža, koje su u jatima dolazile u Neretvu. Jednostavno, ptica je pametna životinja i ona ne dolazi tamo gdje joj prijeti opasnost. A opasnosti za ptice počele su davno prije neplanskim isušivanjem močvara a nastavljena krivolovom nedozvoljenim sredstvima. Na svu sreću krivolovaca je puno manje u odnosu na prije desetak godina.

Manje je ilegalnih plana u neretvanskoj močvari, no i dalje se puca u rezervatima, ali se rjeđe čuju vabilice što je pozitivno. No, dok postoji velika potražnja za mesom jedne liske, upitna je održivost svakog pomaka u borbi protiv krivolova, smatraju ekolozi i ljubitelji prirode sa kojima smo razgovarali.

Ipak, posljednjih godina zamjetna je obnova ptičjeg fonda. Tome je svakako doprinijelo i proglašenje novih rezervata - Posebni ornitološki rezervat "Modro oko i jezero Desne", Posebni ornitološko-ihtiološki rezervat "Ušće Neretve" i Posebni ornitološki rezervat "Kuti uz već od ranije proglašene rezervate Pod Gredom i Prud kod Metkovića.

image

Kuhanje liske

Ante Šunjić/

Liska posna hrana

Jeste li znali da je liska posna hrana ? Njezino meso se jede na sve velike i zapovjedne postove, Badnji dan, Čistu srijedu, Veliki petak. Uvriježen je običaj da se za post priprema riba a u dolini Neretve uz ribu na stolu je nazaobilazna i liska, naravno u onoga tko je ima. Liska postaje riba u gastronomskom smislu samo na dan posta u dolini Neretve i južnoj Hercegovini gdje je jedu pripremljenu na različite načine, lika lešo, liska sa kiselim kupusom, ili liska sa raštikom.

02. svibanj 2024 19:55