StoryEditorOCM
NeretvaŽENSKA RUKA SOLIDARNOSTI|

Crveni križ u Pločama zaposlio deset žena, a prezadovoljni su i korisnici njihovih usluga!

Piše Ante Šunjić
20. prosinca 2020. - 19:20
-Ana je najbolja! - kazala nam je Šefika Đorđević u svome stanu u Rogotinskoj ulici. Šefika je jedna od 60 korisnica projekta 'Ženska ruka solidarnosti' koji se od početka prosinca provodi u Pločama, a Ana Bošnjak je samohrana majka četvero djece i jedna od deset zaposlenih žena u okviru ovoga projekta.
 

Ovo je velika stvar


- Naravno da sam zadovoljna što imam posao, a ujedno se, pružajući pomoć potrebitima, osjećam korisno i ispunjeno – kaže nam Ana. U ulici Vladimira Nazora zatekli smo Branku Rašić koja o njoj brine i v.d. ravnateljicu pločanskog Crvenog križa Tanju Medak, koja je došla dati potporu, i korisnicama projekta i zaposlenim ženama. I Branka kaže da joj ovaj posao puno znači, a da ga radi jako dobro, potvrđuje nam gospođa Milena. - Super mi je sa njom, ona je duša od ženice. Ujutro najprije popijemo kavu, a onda Branka čisti stan i pomaže mi u svemu. Uvijek joj je krpa u ruci! Imama ja i sinove i dvije nevjeste i petero unučadi. I oni me posjećuju i pomažu. Ali, svatko od njih ima svoj život i obitelj, pa mi dolazak Branke jako puno znači. Zbog situacije s koronavirusom i lošega vremena, ne izlazimo vani nego smo u stanu i pričamo. Puno mi znači njezino društvo. Ovo je velika stvar i svaka čast onome tko se sjetio - rekla je zadovoljna gospođa Milena.

image
Branka, Milena i Tanja
Ante Šunjić


A toga se 'sjetilo' Gradsko društvo Crvenog križa Ploče koje je uspješno apliciralo na poziv za dostavu projektnih prijedloga 'Zaželi-program zapošljavanja žena- faza II' te je odobren projekt 'Ženska ruka solidarnosti' u iznosu nešto većem od 928 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Projekt je financiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda 85 posto, a iz Državnog proračuna 15 posto. Trajanje projekta je 18 mjeseci.
 

Briga za 60 korisnika


Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je između Gradskog društva Crvenog križa Ploče kao korisnika bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, Ministarstva rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike kao upravljačkog tijela i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, posredničkog tijela razine 2. Partneri GDCK Ploče su Hrvatski zavod za zapošljavanje -Područni ured Dubrovnik, Centar za socijalnu skrb Ploče i Grad Ploče. Kao rezultat uspješne aplikacije na natječaj, Gradsko društvo Crvenog križa Ploče početkom prosinca ove godine zaposlilo je deset žena koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada i koje će 12 mjeseci pružati uslugu potpore i podrške za 60 starijih i nemoćnih osoba, te će proći program edukacije, čime će se unaprijediti njihov pristup tržištu rada.

image
Ana Bošnjak i Šefika Đorđević
Ante Šunjić


- Gradsko društvo Crvenog križa Ploče u svom djelovanju prepoznalo je probleme koji su se u zadnje vrijeme pojavili na našem području, a riječ je o dugotrajnoj nezaposlenost žena starijih od 50 godina s nižim stupnjem obrazovanja, te nedostatku skrbi starijih osoba kojima je potrebna pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Stoga smo odlučili prijaviti ovaj projekt kako bi samim aktivnostima projekta 'Ženska ruka solidarnosti' omogućili zapošljavanje ranjivih skupina žena, unaprijedili njihov radni potencijal, promicali socijalnu uključenost u društvo kako zaposlenih sudionica tako i korisnika, te poboljšali kvalitetu života i izvaninstitucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba – poručuje Tanja Medak, v.d. ravnateljica pločanskoga Crvenog križa.
25. travanj 2024 11:16