StoryEditorOCM
KorčulaNi pandemija im ne smeta

‘Želim pomagati‘ pomogao je Korčulankama da se osjećaju korisno,a osim pomoći u kućanstvu starijima je to prilika za druženje, šetnju i razgovor

Piše Dora Lozica
23. prosinca 2021. - 11:07

Više od šest milijuna kuna vrijednan projekta „Želim pomagati“, unatoč pandemiji, nakon dvije i pol godine uspješno se privodi kraju.

Projekt „Želim pomagati“ jedan je od onih koji mijenjaju sliku društva. Nositelj projekta, Lokalna akcijska grupa LAG 5 početkom srpnja 2019. potpisuje Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 6.057.031,16 kuna s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Radi se o Pozivu „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, u sklopu ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020.“ Trajanje provedbe projekta je 30 mjeseci, a partneri na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Dubrovnik; Centar za socijalnu skrb Korčula te općine Vela Luka, Orebić, Blato, Smokvica i Grad Korčula.

image
.
FOTO: LAG 5

Pristup tržištu rada

Do službenog kraja projekta dijeli nas dvadesetak dana, a da su svi ciljevi i aktivnosti uspješno realizirani potvrdila je je na konferenciji voditeljica LAG-a 5, ujedno i voditeljica projekta Katarina Slejko.

„U prvom redu cilj je bio omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja i otoke. Projektom je zaposelno 40 inače nezaposlenih žena, najviše srednje stručne spreme, koje su brinule za više od 200 korisnika. Svaka zaposlena žena pružala je potporu i podršku za najmanje četiri starija, nemoćna ili bolesna korisnika. Od 40 zaposlenih žena 18 ih je starije od 50 godina, 7 dugotrajno nezaposlenih, 9 s onovnom školom, jedna bivša ovisnica, 3 osobe s invaliditetom, 4 mlađe od 30 godina i 3 osobe stranog podrijetla“, naglasila je voditeljica Slejko.

image
.
Lag 5

Osim svakodnevne, praktične pomoći u kućanstvu i nabavki ili prilikom odlaska doktoru, korisnici su dobili i osobu za druženje, šetnju i razgovor. Osim toga, uz redovna primanja, 29 radnica završilo je i dodatnu, besplatnu edukaciju za njegovateljicu-geronto domaćicu nakon čega su dobile i važeći certifikat upisan u radnu knjižicu. Utjecaj ovog projekta vidljiv je i važan za lokalnu zajednicu, žene koje rade su zadovoljne, osnažene, imaju svoja primanja te dovoljno samopouzdanja uključiti se u budućnosti na tržište rada. S druge strane imamo i zadovoljne korisnike.

„Korisnici su osim svakodnevne praktične pomoći dobili i osobu za razgovor i podršku, a to im je najviše značilo“, istaknula je Gorana Depolo socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Korčula. To su potvrdile i radnice.

Stiglo i 12 bicikala

„Naš je zadatak bio skrbiti za starije i nemoćne što jest zahtijevno, ali je ujedno i potrebno jer smo svi mi ljudi i svima nam treba puno pažnje i empatije“, objasnila je ukratko radnica Julijana Pelaić ističući kako korisnicama ipak najviše znači druženje.

Iako je drugi, a potom i treći val epidemije utjecao na provedbu projekta, sve su aktivnosti zahvaljujući voditeljici i koordinatoricama projekta uspješno realizirane. Korisnicima je za vrijeme trajanja projekta podijeljeno preko tisuću paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština pri čemu su pripadnici lokalnih, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vele Luke, Blata, Smokvice i Korčule pružili operativnu i organizacijsku podršku. U sklopu provedbe projekta podijeljeno je i ukupno 12 gradskih bicikla zaposlenicama iz Korčule, Orebića, Smokvice, Blata i Vele Luke kako bi što lakše i jednostavnije stigle do korisnika. Projekt službeno završava 8. siječnja, a hoće li se nastaviti u daljnjim fazama još uvijek nije poznato.

image
U sklopu  projekta podijeljeno je i 12 bicikla
Lag 5

„Projekt je bio opsežan i zahtjevan, LAG 5 je uspješno, svaki mjesec isplaćivao plaće za 40 zaposlenika što je velika brojka za udrugu koja nema vlastite prihode, već se financira iz projekata. Jako smo dobro surađivali s partnerima, jedinice lokalne samouprave su nas podržale i pomagale u provođenju projekta, dobro smo surađivali i s posredničkim tijelom Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, bili su brzi, efikasni i točni. Projekt je povezao sve dionike na više razina, zadovoljna sam i ponosna na sve koji su sudjelovali u provedbi“, poručila je Katarina Slejko.

image
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost Lokalne akcijske grupe „LAG 5“.
01. svibanj 2024 22:45