StoryEditorOCM
KorčulaSLUČAJ IZ ŽRNOVA

Zapaljena kuća Pera Jelušića djelomično je obnovljena. Policija još uvijek traga za počiniteljima

Piše Dora Lozica
21. srpnja 2023. - 16:48

Članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Korčula i nekoliko sumještana svom su članu i prijatelju djelomično obnovili izgorenu kuću dok policija, tri mjeseca nakon podmetanja požara, još uvijek traži počinitelja.

Krajem travnja Korčulane je iznenadio nesvakidašnji događaj koji se još nikad nije dogodio na otoku. U žrnovskom zaselku Postrana, u predjelu Glava na južnim padinama Defora, gotovo do temelja izgorjela je kućica 66-godišnjeg Pera Jelušića, hrvatskog dragovoljca i lovca. Pero i njegova supruga Smiljana odmah su posumnjali na podmetnuti požar, a iz PU dubrovačko-neretvanske prije otprilike tri mjeseca to su i potvrdili nakon očevida protupožarnog inspektora. Tom su prilikom također potvrdili kako na otoku još nije zabilježeno zapaljenje objekta svjesno i s namjerom što je dodatno uznemirilo Žrnovce. Onaj koji je spreman zapaliti nekome kućicu, spreman je i na gore stvari, zaključili su onda mještani.

Pero i Smiljana nisu imali previše vjere i nade u policijsku istragu, o tome su otvoreno govorili, a izgleda da su bili u pravu. Inspektori PP Korčula neko su vrijeme tapkali u mraku, sumnjali su na supruge lovaca koji su se s Perom družili u kućici iako se većina njegovih najbližih prijatelja ne može pohvaliti suprugama. Gotovo tri mjeseca otkad je slučaj prijavljen, odgovor iz policije je još uvijek isti.

„Kriminalističko istraživanje požara kojim je krajem travnja ove godine izgorjela poljska kućica u Žrnovu još je uvijek u tijeku. Sukladno važećim zakonskim propisima, o samim detaljima istrage, kao i mjerama i radnjama koje su u sklopu njega provedene, u ovom trenutku nismo u mogućnosti javno govoriti“, odgovorili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Pero je sa suprugom započeo uređivati maslinik i graditi kućicu 2012. godine. Radi se o poljskoj kućici koja je bila u potpunosti opremljena kuhinjom, sanitarnim čvorom, trpezarijom, kaučem, kvalitetnim otvorima, imala je unutarnji otvoreni komin i vanjsku terasu s otvorenim kominom, stambenog prostora oko 20 kvadratnih metara. Takve su kućice karakteristične za taj dio otoka, ako nisu u uvalama, onda se vežu uz vinograd ili, u ovom slučaju, maslinik, a iako se nazivaju poljskim, prilično su prostrane, uređene i udobne. Perova je kućica nakon više od 11 godina strpljivog rada bila skoro gotova, trebao je još samo postaviti pločice, a onda je doslovno preko noći sve nestalo. Budući da se ni prijatelji i sumještani bračnog para Jelušić nisu pouzdali u policijsku istragu, uzeli su stvari u svoje ruke. Odmah nakon nemilog događaja članovi Udruge hrvatskih dobrovoljaca Domovinskog rata Korčula dali su javnu podršku svom članu.

„Petru Jelušiću želimo pružiti zaštitu i podršku, kako emocionalnu, tako i materijalnu. Organizirat ćemo se i prikupiti sredstva da se kućica obnovi i da njegov desetogodišnji trud ne nestane doslovno preko noći. Ovaj događaj je vrlo ozbiljni udarac na našeg člana i njegovu obitelj, ali i na sve nas kao i društvo u kojem živimo. Pitamo se na što je sve spremna osoba koja je odlučila zapaliti nekome privatni objekt? Apeliramo na Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku da časno i savjesno odradi svoj posao i pronađe počinitelja. Također pozivamo sve naše članove kao i sve ljude dobre volje da nam se pridruže u akciji obnove zapaljene kućice“, poručili su iz Udruge dragovoljaca.

Kako su obećali, tako su i napravili, kućica je djelomično obnovljena. Sav su opožareni materijal izbacili iz kućice, nasuli su žal i sredili okoliš te su kompletno obnovili krov kućice s novim drvenim gredama. Pero i Smiljana zahvalni su i dirnuti gestom sumještana, obnova kućice nastavit će se kako životni tempo bude dopuštao, a Pero nam kaže da ga više nikad iz policije nisu niti nazvali.

„Nisu me uopće nazvali ovih nekoliko mjeseci, ne znam što je sa slučajem. Moji su prijatelji iz postrojbe i sumještani pomogli obnoviti kućicu, a počinitelj je još uvijek nepoznat kao i obično. Ništa drugo nisam ni očekivao“, poručio je

 

02. svibanj 2024 01:35