StoryEditorOCM
KorčulaKorčulanske glazbene perjanice

Uz potporu obitelji i prijatelja svaka skladba bolje zvuči: evo kako su ‘kliknuli‘ Marija Kristina Tomić i Frano Fabris

Piše Dora Lozica
6. rujna 2023. - 21:25

Tražilo se mjesto više u atriju gradske vijećnice na koncertu klasične glazbe u izvedbi dvije otočne perjanice, Marije Kristine Tomić i Frana Fabrisa, u organizaciji Centra za kulturu Korčula, a brojna je publika uživala u diplomskom koncertu mlade sopranistice kojim će sljedeći tjedan zaokružiti svoje glazbeno obrazovanje.

Pitko i dinamično

Marija Kristina Tomić mlada je sopranistkinja iz Čare koja upravo završava svoje formalno obrazovanje, a Frano Fabris Korčulanin i pijanist koji već godinama živi i radi u Slavonskom Brodu. Njihovo je suradnja, ali i prijateljstvo, započela prije nekoliko godina prilikom svečanog otvaranja Gradskog muzeja u Korčuli, Marija je tražila korepetitora, a Frano je bio u Korčuli na odmoru. “Klikli” su, priznaje nam Marija, pa su odmah dogodine dogovorili samostalni koncert.

image

Venecijansko iskustvo oblikovalo je umjetnicu kao osobu i sopranisticu

Privatni Arhiv/

“Budući da smo se prošle godine uvjerili kako dobro funkcioniramo, čuli smo se u ožujku i dogovorili termin. Frano mi je prepustio odabrati program pa sam iskoristila situaciju i predložila mu svoj diplomski rad. Radi se o mediteranskim autorima iz Francuske i Italije, pitak i dinamičan program, taman da ga propjevam prije diplomskog koji me čeka sljedeći tjedan”, smijući se nam otkriva Marija.

Publika u korčulanskoj starogradskoj jezgri nije imala ništa protiv generalne probe, dapače, a Marija i Frano su još jednom pokazali da su profesionalni, emotivni i skladni glazbeni par. Ne sumnjamo da će Marijin diplomski koncert sljedećeg tjedna proći u sličnom tonu, no pljesak u Korčuli teško će tko nadmašiti, publika ipak prepoznaje i najviše podržava svoje talente.

image

Nadareni i glazbeno obrazovani članovi obitelji Tomić često zajedno nastupaju

Marija inače dolazi iz poznate, otočne glazbene obitelji Tomić. Njen otac Tonći predsjednik je Glazbene udruge Crnomiri iz Čare, Marija kaže da je od njega dobila muzikalnost, ali glas je naslijedila od majke Sonje koja bi, ističe, bila puno bolja sopranistkinja od nje da je imala priliku školovati se. Marija ima i dva brata i oboje su glazbenici, brat Gabrijel je završio akademiju za klarinet i trenutno ravna puhačkim orkestrom HGD-a Sv. Cecilija, a brat Antonio je poznati otočni basist i omiljeni tehničar zvuka.

Bezrezervna podrška

Gledajući unatrag, priznaje nam Marija, njen se glazbeni odabir i put činio jednostavnim, no ništa ne bi bilo moguće bez obitelji.

“Hvala mojoj obitelji za bezrezervnu podršku koju mi pružaju sve ove godine. Nakon osnovne nisam točno znala što bih, svirala sam tad violinu u Osnovnog glazbenoj školi u Korčuli. Profesorica solfeggia Ljubica Milošević usmjerila me na solo pjevanje, upisala sam Umjetničku školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku, odnosno srednju glazbenu. Upisati akademiju nije lako, pokušala sam u Ljubljani i Puli, na kraju sam bila prva na listi za Umjetničku akademiju u Splitu, Glazbeni odjel, sve se poklopilo”, prisjetila se Marija.

image

Antonio, Gabrijel i Marija Kristina dok su bili djeca

“Vidjela sam Natječaj Sveučilišta u Splitu za Erasmus razmjenu u Italiji. Oduvijek me privlačila ta zemlja, zbog kulture, velikih pjevača, hrane, putovala sam već tamo i vidjela sam se u Italiji. Nama pjevačima je važan profesor, ne tražimo grad, već biramo profesora, išla sam na privatne satove kod profesorice da vidimo hoćemo li se povezati. To se i dogodilo te sam otputovala u Veneciju i bilo mi je prekrasno, jedno iskustvo koje mi nitko ne može oduzeti. Vratila sam se kao drugačija osoba i kao bolji sopran s puno više samopouzdanja u sebe. Danas znam da ću se na sve što mi se dogodi u životu prilagoditi i izvući najbolje iz svake situacije”, zaneseno priča Marija o svojem venecijanskom životu.

Međutim, njena je budućnost za sad na rodnom otoku. Nakon diplome, osim nastupanju, posvetit će se i pedagogiji, podučavanju, privatnim satovima pjevanja, zanima je, kaže, sve što ima veze s pjevanjem i želi vidjeti što joj se najviše sviđa. Nastupe u Korčuli neće zapostaviti, obećala je, budući da za nju imaju posebno značenje.

image

S profesoricom Silviom dalla Benettom u Veneciji

“Korčula je čarobno mjesto za nastupe, pogotovo atrij vijećnice, akustika je divna, a atmosfera opuštena, ljudi prolaze, čuju nešto što im se sviđa pa se zadrže i slično. Za svaki se nastup pripremam jednako ozbiljno, a uzbuđenje prije koncerta, to nikad ne prestaje i tako i treba biti”, poručuje smijući se.

image

Marija Kristina s majkom Sonjom i ocem Tončijem

Bilo je i stresnih trenutaka, no većinom je na faksu uživala najviše zahvaljujući profesorici Tereziji Kusanović s kojom je, kaže, provela šest predivnih, edukativnih i inspirativnih godina. Izdvaja nastupe s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, studentsku produkciju Mozartove Čarobne frule u splitskom HNK, ali i koncerte u Korčuli koje posebno voli. Ipak, na nju kao sopranistkinju najviše je utjecala Erasmus razmjena u Veneciji.

05. svibanj 2024 16:20