StoryEditorOCM
KorčulaIskusni obrtnik nezadovoljan je stanjem unutar struke

Silvano Kapor: Korčulanski obrtnici bili su složni, organizirali smo prosvjede i borili smo se za naše ciljeve, a zadnjih nekoliko godina situacija je sve lošija, umiješala se politika...

Piše Dora Lozica
6. travnja 2022. - 09:17

O aktualnim temama i izazovima globalne krize raspravljalo se na Skupštini Zbora obrtnika Grada Korčule u organizaciji Udruženja obrtnika Korčula-Lastovo. Osim što je odabrano 11 novih članova Zbora, obrtnici, poduzetnici i ugostitelji raspravljali su o aktualnim temama i izazovnim vremenima koja su iza njih, ali i pred njima.

Bernard Đanović, Ivan Marelić Maha, Joško Radonić, Josipa Barčić, Frano Botica, Dragan Šepraović, Denis Cebalo, Glenda Jardas, Saša Čurković, Mihovil Depolo i Silvano Kapor. Ovaj potonji obrtnik je već 30 godina, njegov Ugostiteljski obrt Millenium ima četiri objekta i još jedan u partnerstvu, tijekom godine zapošljava više od 60 radnika, a ljeti i više. Iako je situacija za korčulanske obrtnike izazovnija no ikad, Silvano nije zadovoljan odazivom. Udruženje obrtnika Korčula-Lastovo broji više od 700 članova, na području Grada Korčule registriran je 301 obrt, poslano je oko 270 poziva, odazvalo se tek njih dvadesetak.

image

Stiže sezona, kakva li će biti za ugostitelje?

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Čeka se predsjednik Zbora

"Prije desetak godina, za vrijeme mandata gradonačelnika Duhovića, bili smo složni, organizirali smo prosvjede i borili smo se za naše ciljeve. Zadnjih nekoliko godina situacija je sve lošija, umiješala se politika, obrtnici se ne slažu oko političkih stavova, a Zbor bi trebao biti nestranački. Jedan od razloga je i strah", ispričao nam je Silvano ističući kako će u narednim danima među ovih 11 članova izabrati predsjednika Zbora.

Prisjetio se prošlih sezona koje su bile iznimno teške za obrtnike. Prvo je nekadašnji gradonačelnik Korčule 2018. povisio cijenu javnih površina za 110 posto na što većina obrtnika nije imala hrabrosti javno proturiječiti. Iako svi tvrde kako je 2019. bila rekordna, u stvarnosti za korčulanske ugostitelje bilo je drugačije. Grad Korčule je 2019. započeo s arheološkim iskopima na kuli Svih svetih, odnosno na najfrekventnijoj ulici gdje je većina restorana. Došla je onda neslavna 2020. koja je donijela pad prometa od 270 posto, a 2021. je spasio, donekle, rujan. Ipak, zadovoljan je novom vlasti i nastupom gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević.

Proračunske potpore

- Ona dolazi iz privatnog sektora, radila je isti posao, borila se kao i mi, ima razumijevanja i sluha za naše probleme. Već su pokrenute neke konkretne mjere, u svibnju i listopadu smanjena nam je najamnina za 50 posto. Osim toga, onih 400 tisuća kuna osiguranih u proračunu Grada Korčule za pomoć obrtnicima uskoro ćemo moći i iskorisititi. Napokon će se raspisati natječaj, npr. ako zaposlite osobu s visokom stručnom spremom, Grad će dvije godine plaćati 25 posto plaće i slično, objasnio je.

image

Ilustracija

Bozo Radic/Cropix

Veliki problem ugostitelja je i nezakonito, ali i nelogično naplaćivanje odvoza otpada. U Korčuli se odvoz naplaćuje po kvadraturi objekta, a ne po količini proizvedenog otpada zbog čega kafić u prostoru od 300 m2 koji od otpada proizvodi samo talog kave plaća puno manje od restorana s kuhinjom unutar 50 m2 koji proizvodi znatno neće količine otpada. Ukoliko se to promijeni, ugostitelji će itekako paziti koliko otpada proizvode pa će i više reciklirati.

Još jedna neizvjesna sezona

Sve su oči uprte u nadolazeću sezonu. Silvano je optimističan, ali i oprezan, najave su dobre, no sve se može okrenuti preko noći.

- Nekoliko je dobrih pokazatelja, ACI marina će ovog ljeta raditi i izgleda odlično, tu je i Pelješki most, a nadam se da će nastaviti s vezovima za trabakule u Luci Uš, to je spasilo prošlu sezonu. Međutim, tu su i ogromna poskupljenja vode, struje, goriva. U razgovoru s dobavljačima čujem ne samo da će neke namirnice poskupiti, već ih neće ni biti. Primjer je biftek, od svibnja kilogram bifteka koštat će 55 eura, na pijatu to znači da će porcija, kako bi uspjeli namiriti sva davanja, koštati oko 400 kuna! Ja ga neću imati, možda je vrijeme da se okrenemo našoj tradicionalnoj kuhinji, zaključio je.

04. svibanj 2024 23:07