StoryEditorOCM
KorčulaPOGODAK U ‘SRIDU‘|

Plavo more, peraja morskog psa, hrvatska šahovnica i pleter, znakovi su hrvatskih ratnih veterana Korčule i Pelješca!

Piše Dora Lozica
13. svibnja 2021. - 19:21

Nedavno je osnovana prva registrirana udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata na području otoka Korčule i poluotoka Pelješca kojoj je cilj promicanje uloge Korčule u Domovinskom ratu, obilježavanje važnih datuma te okupljanje i pomoć ratnim veteranima.

Godina važnih obljetnica

Korčulanski ratni veterani za predsjednika udruge jednoglasno su odabrali Tomislava Katića, umirovljenog kapetana bojnog broda i jednog od najistaknutijih Korčulana u Domovinskom ratu. Prvi sastanak Upravnog odbora održan je 17. ožujka, a udruga je pomalo, ali sigurno, započela s planiranim aktivnostima. - Otprilike prije dvije godine, kad je izašao novi Zakon o hrvatskim braniteljima, organizirano je predstavljanje Zakona u Domu kulture u Liburni. Kad smo se počeli dogovarati oko formalnosti zadesila nas je pandemija, nismo se mogli okupljati. Okupili smo se u prosincu prošle godine, napravili Statut, odredili ciljeve, aktivnosti, definirali uvjete članstva te smo osnovali udrugu- prisjetio se Tomislav Katić.

image
Tomislav Katić, umirovljeni kapetan bojnog broda
Dora Lozica

Mnogo je aktivnosti i ciljeva koja će ova udruga pokušati pokriti, članovi udruge planiraju njegovati tradicije Domovinskog rata koje su zanemarene i zaboravljene, pogotovo na našem području, prvenstveno obilježavanje važnih datuma. Ove 2021. godine proslavit ćemo iznimno važne obljetnice, ističe Katić, 30 godina od osnivanja postrojbi otoka Korčule, odnosno Otočnog bataljuna druge satnije koja je postrojena 14. rujna 1991. u Žrnovu. Drugi važni datum je 16. studenog 1991. kad je započela bitka u Korčulanskom kanalu, prva značajna pobjeda Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske ratne mornarice u Domovinskom ratu. Kapetan Katić, koji je sudjelovao u boju, ističe kako je tom pobjedom oslobođeno 64 tisuće kvadratnih metara teritorija Hrvatske i to nakon 28 dana blokade otoka. Povodom tog datuma i obljetnice, udruga planira organizirati akademiju uz prigodni kulturno-umjetnički program.

image
Prva registrirana udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata na području otoka Korčule i poluotoka Pelješca
Dora Lozica

Pomoć braniteljima

Tu su i konkretni planovi pomoći za branitelje, osim financijske potpore, članovi planiraju s Općom bolnicom u Dubrovniku organizirati sistematske preglede za veterane, posjetiti Popovo polje u lipnju, a u studenom i prosincu stonsko ratište s naglaskom na odavanje počasti poginulom Pelješčaninu Tihu Antunoviću. Organizirat će i posjet Kninu 5. kolovoza, a u suradnji sa školama pokušat će napraviti priču o Korčuli u Domovinskom ratu. Naša djeca znaju više o Vukovaru nego o Korčuli, primijetio je Katić, važno je da znaju koliki su obol dali njihovi roditelji i rodbina.

image
Jedan od glavnih pokretača udruge je ratni veteran Silvano Kapor
Dora Lozica

Za ambiciozan program nadaju se suradnji s Gradom i pomoći simpatizera i članova. A, članova je sve više, trenutno ih je više od 50. Među članstvom je i nekoliko žena, Rada Filipović, Ivona Kapor je tajnica, a Lanu Srhoj predložit će za potpredsjednicu udruge. Jedan od glavnih pokretača udruge je ratni veteran Silvano Kapor koji nam otkriva da se ideja za logo krije u ratnoj oznaci koju su kao pripadnici Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Korčula, tzv. Morski psi, nosili na lijevom rukavu 90-ih. Glavna obilježja naše udruge su štit kao simbol obrane, neizostavno plavo more, peraja morskog pasa, hrvatska šahovnica, sve zaokruženo hrvatskim pleterom. Logo je osmislio naš brat po oružju, Sandro Bačić koji je pogodio u 'sridu' - otkriva Kapor.

image
Primanje novih članova u udrugu
Dora Lozica
Kako se učlaniti?

Želite li postati član udruge, javite im se putem društvenih mreža, a i izrada web stranice je u tijeku. Članom može postati svaki hrvatski branitelj kao punopravan član što znači da može birati i biti biran u tijela udruge, počasni član, odnosno članovi obitelji poginuli, umrlih, nestali i zatočenih hrvatskih branitelja i podupirajući član, odnosno simpatizer udruge.

25. travanj 2024 14:28