StoryEditorOCM
KorčulaDRUGO IZDANJE KLAPSKE VEČERI

Prigradica je bila domaćin klapske smotre "Zbogom moja Prigradica vala". Pogledajte tko je sve nastupio i kakva je bila atmosfera događanja koje pokazuje veliki potencijal

Piše dora lozica
16. kolovoza 2023. - 20:21

U organizaciji udruge Atento iz Blata, trenutno najsvestranije udruge mladih na otoku, u nedjelju je održana druga po redu klapska smotra Zbogom moja Prigradica vala koja je ove godine okupila zanimljiva imena lokalne, ali i hrvatske klapske scene.

Već je prošle godine klapska smotra u Prigradici sramežljivo pokazala potencijal da narednih godina preraste u događaj na koji će hrliti najbolje klape nacionalne scene, a u nedjelju je to i potvrđeno. Osim lokalnih klapa koje su ove godine većinom osvajale nagrade na Omiškom festivalu, na romantičnu pozornicu ispred crkvice sv. Vincenta pridružile su se i klape zagrebačkog bazena čije ime zazvuči u terci svakome tko imalo poznaje klapsku pjesmu. Osim toga, smotra je najavljena i na službenim stranicama FDK Omiš što dovoljno svjedoči o važnosti i potencijalu.

Stoj atento!

Na otoku djeluje nekoliko udruga mladih, no ova blatska prednjači raznovrsnim programom koji se ne ograničava organizacijom samo zabavnih koncerata, narodnih fešta i malonogometnih turnira, iako se ne libi ni tih, za otok važnih, manifestacija. Udruga Atento otkad je osnovana, a to je tek nekoliko godina, pokretač je društvenih događanja za različite generacije i skupine ljudi, kako se kaže, za svakoga po nešto. Pa su tako do danas organizirali brojne radionice, sudjeluju u Pub kviz ligi otoka, organizatori su malonogometnih turnira, koncerata klasične glazbe, kino projekcija, ali i klapske smotre u jednoj od najljepših i najopjevanijih otočnih vala. Riječ atento koristi se često u lokalnom govoru, a znači otprilike biti na oprezu, ili biti spreman što savršeno opisuje članove udruge koji s oprezom osluškuju potrebe i želje lokalnog stanovništva i spremno se odvažuju na organizaciju sadržaja kojeg nedostaje.

Prigradica vala

Prigradica je mala ribarska uvala nekoliko kilometara udaljena od Blata kojem administrativno pripada, a glavni je „krivac“ za brojne hitove velikog hrvatskog književnika, pjesnika i novinara Momčila Popadića koji je djetinjstvo proveo na prigradičkoj kamenoj rivi i lukobranu izgrađenom za vrijeme Austro-Ugarske. Jedna je od najranije naseljenih otočnih uvala budući da je bila središnja luka zapadnog dijela otoka za izvoz vina i maslinovog ulja, ali i riva na kojoj su se opraštale brojne obitelji za vrijeme otočnog egzodusa između dva rata kad su se mladići i muškarci gladni kruha iselili na daleke svjetske kontinente jer je peronospora uništila sve vinograde. Tako je i nastala elegija Zbogom moja Prigradica vala po kojoj smotra nosi ime, melankolija rastanaka ostala je zapisana u prigradičkom zraku kao i romantika zalaska sunca u rijetko viđenim bojama koje su hipnotizirale okupljene prilikom tonske probe ispred crkve sv. Vincenta. Sve su to lukavo iskoristili članovi udruge Atento, pogotovo zaljubljenici u klapsku pjesmu Deni Oreb i Ivan Milat čija je ideja o klapskoj smotri objeručke prihvaćena, a onda i realizirana.

„Prigradica je opjevana u brojnim pjesmama, a već dugi niz godina nema klapskog sadržaja u toj šarmantnoj vali. Budući da Ivan i ja živimo u Zagrebu te pjevamo zajedno u samoborskoj klapi Poj, odlučili smo napraviti smotru baš u Prigradici. Prva je ideja bila mandrač u vali, no ispred sv. Vincenta nikad nije bilo programa osim sakralnog pa smo odlučili malo obojiti pročelje, postaviti stolice, donijeti ozvučenje i napraviti klapsku pozornicu“, zadovoljno nam objašnjava Deni.

Prošlogodišnje prvo izdanje smotre pokazalo je potentnost te jedinstvene pozornice s pogledom na sve strane svijeta koji se teško zaboravlja. Priliku su tad dobile lokalne klape, klape s cijelog otoka koje je, kao i brojnu publiku, očarao prekrasni ambijent, zalazak sunca i klapska pjesma u suton. Ove su godine odlučili pojačati line up, nastupilo je šest klapa. Večer je otvorila klapa Poj iz Samobora u kojoj pjevaju naša dva blatska organizatora, slijedili su ih dečki i cure iz klape Sfida Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule, inače dvostruki pobjednici dječjeg Omiškog festivala, nakon njih lirskim a cappella pjevanjem nakon osam godine pauze predstavila se ženska klapa Škerac iz Korčule koja djeluje pri udruzi Hrvatskih ratnih veterana Korčula, a onda i mješovita klapa Ivo Lozica koja djeluje pri istoimenoj Kulturnoj udruzi iz Lumbarde, a ove su godine osvojili srebrni štit s grbom Omiša na Večeri mješovitih klapa. Finale je bilo zaista za pamćenje, ženska klapa Oželanda iz Zagreba može se pohvaliti jednom Lumbarajkom u svojim redovima, ali i zlatnim štitom prošle te brončanim ove godine na Omiškom festivalu te sad već kultna klapa Grdelini za kraj. Grdelini su jedna od klapa koja je obilježila omišku, ali i brojne druge pozornice, na sceni su već 23 godine, a iza njih su brojne nagrade omiškog žirija i dva nosača zvuka. Publika nije skrivala koliko uživa pa se spontani pljesak ponekad gurao i među akorde, a na svoje su došli prilikom zajedničke pjesme svih klapa, Zbogom moja Prigradica vala, danas izvorni i narodni klapski standard kojem se rado priključila i publika.

Klapski underground

Ključni trenutak nije samo u pjevanju, priznat će oni koji se klapskom pjesmom intenzivno bave već desetljećima. U Prigradici, na brijegu pod budnim okom sv. Vincenta, nastaje i raste smotra kakvih danas nema puno. Kapacitet gledališta je ograničen, tek nekoliko desetaka stolica i pokoji čovjek na pižulu i zidiću je maksimum koji prostor pruža. Pomoći akustike nema, glasovi se gube nošeni ljetnim maestralom pa skromna tehnika ogoli sve mogućnosti i vještine klapskog pjevanja. Repertoar klapama nitko ne sugerira, no samoinicijativno odabiru narodno, izvorno, zahtjevnije za pjevanje, manje za publiku naviknutu na klapski pop, a više narodnog undergrounda kojem teži svaki iskreni i ozbiljni ljubitelj klapske pjesme. Stvar je u atmosferi koja tu skromnu pozornicu čini svjetskim natjecanjem u a cappelli, stvar je i u tzv. klapskom afteru koji je inače pokazatelj je li smotra dobra ili nije, na kojem se pjeva do zore, svaka klapa zasebno, pa sve klape skupa dok se grla ne istroše, a čaše ne presuše. Dovesti klape iz Zagreba, organizirati prijevoz preko otoka, smještaj, večeru (...) veliki je financijski izazov za malu blatsku udrugu pa smo ih pitali kako su uspjeli, a odgovor nas je oduševio.

Svjesno smo išli u minus. Udruga ima i druge projekte, ove smo godine npr. imali solidne prihode od Adventske kućice u Blatu, rasporedimo sredstva na sve projekte koji su nam važni kako bi ih financijski izgurali. Samo smještaj u ovo vrijeme sezone je prilično skup, a želja nam je bila da klapski after ove godine bude u vali u Bistrou Prigradica što ga je učinilo puno boljim. Hvala puno svima koji su nam pomogli, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Radiju Blato, DVD-u Blato, nadamo se s godinama ostvariti neka ozbiljnija sponzorstva“, objasnio je Deni kako se ne radi o nikakvoj zaradi, dapače. Iako pričamo o financijskom minusu, mladi su Blaćani u njihovi suradnici dobili veliki plus koji se, zapravo, ne može kupiti novcem.

Klapske oseke i plime

Važnost klapske smotre u Prigradici možemo izmjeriti i kontekstom klapskih oseka i plima na otoku. Primat je u posljednjem desetljeću kad su nagrade u pitanju uzela istočna strana Korčule dok kult jedinstvenog, otočnog, klapskog pjevanja zavijek ostaje na zapadu zahvaljujući najviše klapi Ošjak koju ne treba dodatno predstavljati. Dugi niz godina Blato je bilo domaćin službene Večeri zabavnih skladbi FDK Omiš, no prije nekoliko godina večer je premještena van otoka. Ne zaboravimo ni korčulansko Martinovo lito koje je godinama okupljalo najbolje klape u Hrvatskoj, ali u posljednje vrijeme gubi na kvaliteti i važnosti. Otok zapravo žudi i vapi za klapskom smotrom koja nije ad hoc zabavnog karaktera, nije megalomanska i „nije za svakoga“ rekli bi oni najzagriženiji, a da Prigradica nudi potencijal upravo za takav đir nanjušili su prekaljeni klapaši koje smo prepoznali u publici. Bio je tu poznati operni pjevač Roko Radovan, inače rođeni Lumbarjanin, koji je pjevao u brojnim klapama, vodio ih još i više te osvajao nagrade uglavnom gdje bi se pojavio. Sa svakom klapom koja je nastupila Radovan ima neke veze, ili je pjevao s članovima, ili je pjevao u toj klapi ili je vodio tu klapu. Susreli smo i Nikšu Tomašića, klapskog veterana s dvadesetogodišnjim iskustvom koji trenutno pjeva, ni više-ni manje, nego u klapi Ošjak. Pitali smo ga kako je zadovoljan smotrom, a odgovor nas nije iznenadio, odmah je rekao da će uskoro jedna stolica ispred sv. Vincenta koštati 100 eura.

„Prigradica je definitivno nova smotra koja ima veliki potencijal, zbog autentičnosti i skučenosti u budućnosti ne može računati na kvantitetu, već se mora okrenuti kvaliteti izvođača, ali i publike. Klape koje su nastupile su uglavnom stari kov, osim mješovite Ivo Lozica koja je novijeg datuma, ali s prekaljenim klapašima i naravno klape Sfida koja me oduševila energijom i starinskim timbrom. Škerac su isto veteranke koje su se vratile na klapske daske nakon osam godina, nastupile su u nepotpunom sastavu sa samo jednim, ali moćnim drugim altom. O Grdelinu i Oželandi se nema što reći, o njima govore vitrine s nagradama, a Poj možemo slobodno nazvati našima jer su im dva baritona iz Blata, a drugi tenor iz Trpnja. Sve su klape otpjevale na nivou svoje dvije pjesme, a zbog manje greške svi su otpjevali još po jednu na račun kuće. After odličan, klape su se pripetavale jedna drugoj do sitnih ura. Smotra u Prigradici bi se mogla pretvoriti u nešto veliko, kad kažem veliko, mislim da bi mogla počet ‘pizat‘ i da će mnoge, uvjetno rečeno, veće klape čekati svoj red za ovu pozornicu“, uvjeren je Tomašić.

Greška koju je s osmijehom spomenuo Tomašić pretvorila se u pravu zabavu za klape i publiku. Turistička zajednica Blato je na društvenim mrežama i mrežnim stranicama koncert najavila pola sata kasnije pa je dosta ljudi došlo u 21 sat umjesto u 20,30 kad je smotra počela. Organizatori su zamolili sve klape da istim redoslijedom otpjevaju još po jednu pjesmu što su rado i napravile uz odlično snalaženje inače ugodne i profesionalne voditeljice Ane Baničević koja je cijelu večer odradila u visokom stupnju trudnoće.

Zbogom naša Prigradica valo, ali samo do dogodine kad će, obećavaju organizatori, biti još bolje. Ako ste pogriješili i propustili smotru ove godine, nemojte dogodine jer uskoro će, čuli ste, stolica koštati 100 eura.

„Dogodine nas očekuje treće izdanje, bit će isto i još malo bolje! Potrudit ćemo se dovesti još više zanimljivih klapa, još više lokalnih klapa i ponovno organizirati jednu lijepu, ugodnu, izvornu i kvalitetnu klapsku večer. Vidimo se!“, poručuje Deni.

03. svibanj 2024 16:06