StoryEditorOCM
KorčulaKorčulanin Jure Perdija Bura pjesmom završava karijeru

Opjevao je Pelješki most, a Vinko Coce je s njegovom pjesmom osvojio Grand prix Marko Polo Festa

Piše Dora Lozica
8. svibnja 2023. - 07:24

Jure Perdija Bura je mnogo toga, Korčulanin, Knežanin, Pupnaćanin podrijetlom, diplomirani inženjer strojarstva, pukovnik Hrvatske vojske, član Hrvatskog društva skladatelja, ZAMP-a, HUZIP-a, no prije svega skladatelj koji je 52 godine posvetio glazbi, a najpoznatiji je kao autor dvije domoljubne pjesme o Pelješkom mostu.

image

Bura obožava svirati klavir

Zakantao miljenik Nikša

Otkad je Pelješki most pušten u promet, dvije su pjesme u eterima radijskih postaja diljem naše županije na najbolji način obilježile taj povijesni trenutak. Croatio, bez mosta si na dva dila i Molitva za Pelješki most dvije su najpoznatije pjesme plodonosnog skladatelja Jure Perdije Bure koje je otpjevao Nikša Radovanović, njegov miljenik, solist zagrebačkog HNK s kojim ga veže i rodno mjesto Pupnat. Jure je odjednom postao poznat, a pjesme su, otkriva nam, nastale sasvim slučajno.

“Prije desetak godina, kad je izgradnja mosta stopirana, nazvala me novinarka Branka Šeparović, rekla mi je da se trebamo izboriti s pjesmama za nastavak gradnje. Moram priznati da sam se mučio s riječima, morao sam paziti da nikoga ne uvrijedim, ali da se dotkanem i povijesti, da bude i protesta i optimizma. Kad su pjesme nedavno saživjele, priznat ću, bio sam ponosan”, prisjetio se Jure.

Trebalo je u mladosti otkriti sebe kao skladatelja, priznaje nam Jure, ali pomogla mu je genetika. Njegovi su preci, kaže, uvijek bili prvaci u “kantanju”, nisu pjevali samo na feštama, već i u polju i na ribanju, a tako je i on u društvu uvijek bio u prvim redovima. Gitaru je kupio krajem 60-ih kad je u Zagrebu studirao strojarstvo, moda je tada bila, otkriva nam, pjevati za djevojke, odnosno serenadno pjevanje. ivio je u studentskom paviljonu na Cvjetnom, a odmah nasuprot je bio ženski paviljon gdje su on i njegov prijatelj, Velolučanin Mate Šeparović, često stihovima uveseljavali studentice. Njegovu prvu pjesmu Voljena, zar nisi moja? Otpjevao je Srđan Brešković, a aranžman je potpisao glasoviti aranžer i producent Stipica Kalogjera koji je tad svirao u orkestru Radija Zagreb. Od te prve pjesme do danas, u više od 120 pjesama velikom Jurinom autorskom opusu, Kalogjera je aranžirao gotovo sve na obostrano zadovoljstvo.

“Nakon te prve snimke više se nisam odvojio niti od Stipice, niti od pjesme, niti od gitare. Uspio sam ipak nekako završiti faks”, priča nam smijući se.

image

U baraci s gitarom

Tamo gdje lavanda cvate...

Tijekom bogate karijere surađivao je s klapama Dalmati, Ošjak, HRM sv. Juraj, mješovitim dječjim zborom Zvjezdice, ali i brojnim estradnim imenima poput Vinka Coce, Tonija Kljakovića, Nenadom Petkovićem, opernom pjevačicom Mirom Vlahović i mnogima drugima. Vinko Coce je s njegovom pjesmom osvojio Grand prix nagradu na korčulanskom Marko Polo Festu, a brojne su njegove pjesme izvođene na najpoznatijim i najutjecajnijim hrvatskim, glazbenim festivalima poput Melodija hrvatskog Jadrana u Splitu i Melodija hrvatskog juga u Opuzenu. Nikša Radovanović otpjevao je njegova najpoznatija djela, osim pjesama za Pelješki most, tu je i nagrađivana pjesma Tamo gdje lavanda cvate i brojne pjesme posvećene Pupnatu bez kojih je danas nezamisliv folklor tog malog, ali ponosnog otočnog sela. Jure je svoj trag ostavio i među brojnim otočnim klapama, a najviše ističe suradnju s poznatim baritonom i voditeljem kultne klape Ošjak Janesom Vlašićem.

“Jure je toliko pošten i iskren da mi je žao što nije više zastupljen u medijima. S njim sam radio na mnogim projektima, ali najdraža suradnja mi je na pjesmi Nježno kažem da te volim s mješovitom klapom FD Kumpanjija Vela Luka budući da mi je barba Jure odobrio solo”, zadovoljno ističe maestro Vlašić.

Jure je ovih dana najavio kraj karijere, ali u svom stilu, donoseći novih šest domoljubnih i duhovnih pjesama koje je napisao, odsvirao, otpjevao i snimio s Mješovitim pjevačkim ansamblom Krunica iz Krapine. Njegova je želja za pjesmom neumorna, a ovih je dana napokon dobio priliku uživati u slavi koju zaslužuje.

Janes Vlašić: Jure je zakon!

O suradnji s Burom oglasio se i poznati bariton i voditelj kultne klape Ošjak Janesom Vlašićem.

- Jure je toliko pošten i iskren da mi je žao što nije više zastupljen u medijima. S njim sam radio na mnogim projektima, ali najdraža suradnja mi je na pjesmi ‘Nježno kažem da te volim’ s mješovitom klapom FD Kumpanjija Vela Luka budući da mi je barba Jure odobrio solo, zadovoljno ističe maestro Vlašić.

25. travanj 2024 18:13