StoryEditorOCM
KorčulaGRADONAČELNICA KORČULE|

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ: Moj muž je pomorac i moj najveći navijač. Rekao je da se neće iskrcat ako ne pobijedim!

Piše Dora Lozica
17. svibnja 2021. - 15:09

„Ovo je pobjeda korčulanskih žena i korčulanskih sela i svih onih koji su mislili da su mali, a nisu mali, već su najveći! Jedva čekam početi raditi, osjećam se ponosno, osjećam strahopoštovanje“, oduševljeno i emotivno je sinoć izjavila prva gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

Jutros su se dojmovi slegli, kaže nam gradonačelnica, ali osjećaj oduševljenja i zahvalnosti nije. Fora je biti u nečemu prva, priznaje, ali ne treba biti umišljen, treba biti ponizan i vrijedan. Jesam prva gradonačelnica, no nadam se ne i zadnja, priča nam uz smijeh.

Četrdesetogodišnja Nika Silić Maroević rođena je Račiška. Diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a kao enolog dugih 14 godina radi u glasovitoj pelješkoj vinariji Korta Katarina. Jutros su je njeni suradnici dočekali veselo, ispričala je Nika, polijevali su je, a čime drugim, nego vinom!

„Krstili su moju pobjedu vinom, toliko su predivni i toliko su dobar i kvalitetan radni tim da će mi to jako nedostajati. Međutim, to je samo jedno poglavlje života, svi koji me poznaju nisu se iznenadili odlukom da se kandidiram za gradonačelnicu i da, evo, privremeno odustanem od struke. Iako, od moje struke je nemoguće odustati“, priča nam Nika koja iza sebe ima 10 godina iskustva kao gradska vijećnica SDP-a te šest godina na čelu Mjesnog odbora Račišće.

Međutim, prva korčulanska gradonačelnica se ne zanosi, čeka je težak četverogodišnji mandat. Nema većinu u vijeću, lista SDP-HSU osvojila je pet vijećnika, koalicija HDZ-HSS-HSP-HSLS šest vijećnika, jedan Most i jedan Nova ljevica, Srđ je grad i Možemo. Nema ni vertikalu vlasti prema županiji i prema državi. Ali, ima viziju.

image
Niku su u vinariji dočekali kolege i ovacije
Dora Lozica

„Trudit ću se iz petnih žila, nisam niti očekivala lak mandat. Bit ću vrijedna, ustrojit ću drugačije i razvojnu agenciju KORA-u i gradsku upravu. Kad kvalitetno pripremaš projekte, nema straha od vertikale vlasti. Sigurno neću imati poklonjene kamione asfalta prije izbora, ali to niti ne želim. Neće više biti takve politike dok sam ja gradonačelnica“, najavila je Nika.

Vizija joj je, kaže, da napokon popravi stvari bitne za svakodnevnicu, da počne intezivno raditi na prioritetima kao što su naša djeca, vrtići, škole u koje treba ulagati. Želi skinuti veo tajne i korupcije s gradskih poslova, depolitizirati mjesne odbore i vratit volonterima u tim odborima dostojanstvo. Ima tamo ljudi koji metu ulice već 30 godina, ozbiljno ističe Nika, a koje se ismijava! Želi vratiti prizemniji i ljudskiji odnos Grada i građana u javni prostor, ali prije svega – ozbiljna i teška revizija da se vide brojke, da se vidi stvarno stanje Grada, da se vidi na čemu smo.

Njen prethodnik Andrija Fabris čestitao joj je još sinoć te se stavio na raspolaganje za sva pitanja u realizaciji budućih projekata, no hoće li gradonačelnica nastaviti Fabrisove projekte?

„Nisu to Fabrisovi projekti, to su projekti Županijske lučke uprave i županije, naravno da ću nastaviti sve dobre projekte Grada Korčule. Nadam se da će bivši gradonačelnik što bolje pripremiti primopredaju. Planiram napraviti dobru sistematizaciju gradske uprave da svatko zaradi svoju plaću. Raspisat ćemo natječaj za direktora Hobera“, najavila je Nika.

Nika je inače majka dvoje djece, a za supruga kaže kako je njen najveći navijač.

„Moj muž je moj najveći navijač, on je pomorac, rekao da se neće iskrcat ako ne pobijedim! Moja kćer Eva je oduševljena, već mi je počela predlagati neke projekte vezane za dječje aktivnosti, a sin Kristijan je još mali, ali sinoć je vikao – mama je pobijedila“.

30. svibanj 2023 11:36