StoryEditorOCM
KorčulaKORČULA

Kostimirana vodička tura uključila je i plemstvo i puk, sve u duhu vremena

Piše Dora Lozica
12. listopada 2024. - 17:38

Iako je ljeto naglo završilo, najintenzivniji dio sezone za Društvo turističkih vodiča Grada Korčule trajat će sve do kraja listopada, a osim vođenih, turističkih tura, ova vesela i angažirana skupina neumorno osmišljava i provodi brojne druge zanimljive i jedinstvene projekte.

Godina obljetnice

Jedan od njih je zasigurno kostimirana vodička tura na engleskom kojom su oduševili i turiste, ali i Korčulane. Baš 7. rujna, na godišnjicu najveće zabilježene pomorske bitke između Venecije i Đenove koja se dogodila prije 726 godina ispred Korčule, vodiči su se potrudili svojim odorama i pričom vratiti u 13. stoljeće. Radi se o Korčulanima važnoj bitci u kojoj je zarobljen Marko Polo, inače zapovjednik jedne venecijanske galije, odveden je u đenovešku tamnicu gdje je kasnije Rustichelliju izdiktirao slavni Il milione.

“Radi se o godini u kojoj slavimo 770 godina od rođenja i 700 godina od smrti slavnog Korčulanina Marka Pola. Na našu su se inicijativu pokrenuli brojni programi obilježavanja poput kostimirane ture na dan glasovite bitke. Nakon seminara u ožujku kojeg je TZG Korčule besplatno organizirala za sve vodiče, imali smo nekoliko dana intenzivnih priprema za turu. Moram spomenuti i veliki broj volonterskih sati koje su vodiči uložili, od pisanja prijave za Dubrovačko-neretvansku županiju koja je odobrila tražena sredstva do istraživanja i priprema kostima, na kraju se trebalo i uživjeti u ulogu”, objasnila nam je Hana Turudić, nekadašnja direktorica TZG Korčule, a od prosinca prošle godine predsjednica Društva turističkih vodiča u Korčuli.

Osim trenutne predsjednice Hane i bivše predsjednice društva Stanke Amadeo, u kostimiranoj turi sudjelovali su i drugi licencirani vodiči i to Maja Haraminčić Cebalo, Željka Ivošević, Biliana Masseboeuf, Tatjana Vigna i Saša Vukas.

“Svatko je od nas odabrao lik koji će predstavljati, imali smo biskupovu pomoćnicu, krčmaricu, peškarušu, časnu sestru... Nismo odabrali samo plemićke titule kako bi bolje dočarali sve slojeve društva onog vremena. Osmislili smo posebne govore oslanjajući se na povijesne činjenice i bitku pred Korčulom, uživjeli smo se u uloge! Gosti su bili oduševljeni, bilo je i Korčulana koji su već upoznati s temom, a uskoro ćemo ponoviti kostimiranu turu na hrvatskom za naše učenike, ali i za naše sugrađane, a onda se nadamo prilagoditi kostimirane ture nekim drugim temama, ovo je tek početak”, najavila je Stanka.

Aktivni cijele godine

Osim što su predsezona i posezona najintenzivnije za vodiče budući da tad ima najviše agencijskih gostiju, korčulansko je društvo aktivno tijekom cijele godine. Kako ističe predsjednica Hana, od početka njenog mandata do danas odradili su niz aktivnosti, česte sastanke Upravnog odbora i čak tri Skupštine, donijeli su novi Statut te su realizirali brojne projekte. Istaknula je projekt Pričam baštinu, živim baštinu kojeg provode u suradnji s Udrugom turističkih vodiča Mihovil iz Šibenika kao i projekt Upoznaj svoju zemlju koju koordinira njihova krovna organizacija, Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske povodom obilježavanja međunarodnog priznanja Hrvatske, a radi se o besplatnim, edukativnim i dinamičnim turama razgledavanja za sve zainteresirane građane uz vođenje licenciranih vodiča. Osim toga, ističe Hana, vodiči se druže i putuju na druge otoke i poluotoku kako bi se upoznali s destinacijama i njihovom ponudom te kako bi, na koncu, kvalitetnije odradili svoj posao. Aktivnosti i vitalnost korčulanskog Društva vodiča prepoznala je i krovna organizacija pa će važnu obljetnicu osnutka proslaviti baš u Korčuli i to u ožujku 2025. godine.

“Kao i krovna organizacija, i naše je Društvo vodiča osnovano 2005. godine, domaćinstvo za proslavu obljetnice je dano nama i to nam je iznimno važno. Imamo dosta vodiča s višegodišnjim iskustvom, ali i onih mlađih koji se još nisu aktivirali. Pozivam svima da nam se pridruže, slobodno nam se javite makar za savjet, kolegijalni smo i želimo pomoći svima”, poručila je predsjednica Hana.

Društvo trenutalno broji 33 člana, osim tura na stranim jezicima kao što su engleski, njemački, francuski i talijanski, nude još ture i na španjolski, latvijski, nizozemski... Kako biste postali vodič, objsšnjava Stanka, treba vam samo četverogodišnja srednja i položena licenca, a za korčulansko kreativno drštvo i malo motiva i dobre volje nakon čega posao postaje- zabava!

12. listopad 2024 17:42