StoryEditorOCM
KorčulaDossier Dubrovačkog vjesnika

Misteriozni nestanci mladih Korčulana: Prije osam godina, na istom mjestu, izgubio se imenjak Filipa Padovana, od vidovnjaka nije bilo pomoći

Piše Dora Lozica
14. svibnja 2022. - 09:43

Prvi maj, jedan od omiljenih otočnih praznika rezerviran za uživanje u prirodi s obitelji i prijateljima, za Korčulane je ove godine bio mučan. Na društvenim mrežama odjeknula je vijest o nestanku mladića iz Vele Luke, 27-godišnjeg Filipa Padovana. Njegov brat je napisao post podijeljen gotovo 600 puta, a sadrži jednostavnu i iskrenu poruku - "Nesta mi je brat. Ako imate kakvu informaciju, javite se policiji", u dnu FB posta iz fotografije gledale su nas mudre i pomalo tužne oči nestalog mladića. Filipe, gdje si?

Potraga još traje

Od toga je prošlo destak dana, a od Filipovog nestanka, budući da je zadnji put viđen u petak, 29. travnja, prošlo je točno dva tjedna, a još uvijek mu nema ni traga. Kako smo doznali od brata nestalog mladića, u petak je mobitel, dokumente i novčanik ostavio u kući i od tad mu se gubi svaki trag, a kako ne bi dodatno uznemiravali nesretnu obitelj, zaputili smo se u Velu Luku doznati nešto više o Filipu.

image

Filip Padovan, nestali mladić iz Vela Luke

Nestali.hr/screenshot

Doznali smo tužnu obiteljsku priču nestalog mladića o kojoj nećemo iznositi detalje iz poštovanja prema ostalim članovima obitelji. Velolučani su bili puni hvale za nestalog mladića, rekli su nam da je bio iznimno inteligentan, završio je Fakultet šumarstva u Zagrebu, a bio je proglašen i najboljim studentom. Imao je dobar posao u Blatu, neki kažu da je trebao početi raditi u novoizgrađenoj marini u Veloj Luci, a doznajemo da je i navodono dao otkaz samo dan prije nestanka, u četvrtak. Tragedija je prije nekoliko godina ovu obitelj s troje djece, nestalog Filipa, njegovog brata i sestru, ostavila bez majke, a Velolučani nam neslužbeno otkrivaju da je mladić prije nestanka ostavio krevet namješten, tako da izgleda kao da netko u njemu još uvijek spava dok su na mobitelu navodno našli kako je pretraživao pojmove vezane za samoubojstvo. Ništa od ovih navoda nije potvrđeno.

Novih informacija nema, nitko ništa ne zna, a strasti i uzbuđenje oko nestanka nesretnog mladića na otoku se smiruju. To je prirodno i očekivano, život ide dalje, za sve osim za njegovu obitelj. Ipak, nisu još svi odustali što je vidljivo i po službenom priopćenju HGSS stanice Orebić čija ekipa traga za Filipom već desetak dana.

image

Pretražna karta

HGSS stanica Orebić

HGSS nikad ne odustaje

Kako stoji u priopćenju, u potragu su uključeni članovi 11 HGSS stanica s područje cijele Hrvatske kao i kolege iz susjedne BIH. Koriste se svi raspoloživi resursi, teren se pretražuje bespilotnim letjelicama, za nestalim tragaju i potražni psi. Pomorska policija i HGSS spasilačkim gumenjakom pretražuju obalni pojas i obližnje otoke, traga se i noću uz upotrebu bespilotnih letjelica s termovizijskim kamerama. Pregledani su speleološki objekti na širem području općine Vela Luka, brojni napušteni i razrušeni objekti, teren se obilazio i quadom. U potragu su osim članova HGSS uključeni i članovi DVD s područja otoka Korčule, pripadnici MUP-a, članovi planinarskih i lovačkih društava, obitelj, prijatelji i brojni volonteri kojima iz HGSS-a Orebić zahvaljuju na pomoći. Ukupno je pretraženo više od pet tisuća hektara površine, a timovi su prešli nevjerojatnih 33 tisuće kilometara, no Filipu i dalje ni traga. Kako doznajemo od Velolučana, u potragu je uključen i vidovnjak koji navodno nije s Korčule. Nismo uspjeli doznati o kojem se vidovnjaku točno radi, Velolučani nam kažu da je taj isti ozdravio nekog njihovog sumještanina kojem doktori nisu mogli pomoći. Vidovnjak je navodno rekao da se Filip nalazi na tri kilometra udaljenosti od Vele Luke, pretraživao se i Ošjak, ali i dalje bez uspjeha.

image

Pročešljavaju se i kameniti krajevi

HGSS stanica Orebić

Članovi HGSS-a Orebić poznati su po profesionalnosti i hrabrosti, ali i činjenici da nikad ne odustaju i pokušavaju pomoći baš svakome. Kontaktirali smo voditelja potrage i dopročelnika HGSS stanice Orebić Josipa Tomašića.

"Nažalost, morali smo smanjiti intezitet potrage jer smo iscrpili sve ideje i scenarije koje smo imali u kontekstu nestanka mladića. Informacija o nestanku je bilo jako malo, znali smo jedino smjer kretanja iz obiteljske kuće, mjesto kojim je volio šetati. Imamo profesionalni pristup potrazi koju temeljimo na činjenicama, ne prakticiramo usluge vidovnjaka kojeg mi nismo angažirali, no obradili smo i područje koje je spominjao. Ovog vikenda ćemo nastaviti potragu, ne očkujemo za sad neke nove informacije, ali im se nadamo, moram pohvaliti članove HGSS stanice Orebić iz Korčule koji neprestano tragaju za mladićem. Mi i dalje gajimo nadu da je osoba živa, odradili smo vrhunski posao na izrazito zahtjevnom terenu, žao mi je što nemamo rezultate. Za sad ne bih iznosio nikakve neslužbene detalje, ovo je iznimno stresna situacija za obitelj nestalog mladića", ispričao nam je iskreno Josip Tomašić.

image
HGSS stanica Orebić

 

Velolučani su, pričaju nam, sve više uvjereni da se radi o suicidu, a voditelj potrage Tomašić nam kaže kako se sumnjalo i na taj scenarij, ipak dokaza za to nema. Iznenađujuće je malo informacija i detalja vezano za nestanak jedne mlade osobe koja je bila u stalnom kontaktu s drugim ljudima, ističe Tomašić.

PROČITAJTE I OVO:

Svakog mjeseca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nestane po jedna osoba, mnogima se zauvijek izgubi trag

Stare rane i sjećanja 

Ovaj slučaj otvorio je Korčulanima stare rane i sjećanja na nestanak jednog drugog mladića, također Filipa, slučaj koji izrazito podsjeća na nestanak Filipa iz Vele Luke. Gotovo u isto vrijeme prije osam godina, 14. travnja 2014. godine, u Korčuli je nestao mladić Filip Romić, imao je 20 godina i do danas nije pronađen. Filip Romić bio je šutljiv mladić koji je radio u jednom ugostiteljskom objektu u Korčuli, njegovi sumještani su tvrdili da uvijek bio utučen i da je imao obiteljskih problema. Policija je istraživala i njegovog oca, no nisu pronašli nikakve dokaze o nasilju. Njegov je otac za medije tvrdio kako policija traži Filipa na pogrešnim mjestima, tvrdio je da je njegov sin otet. I u ovu je priču bio uključen vidovnjak, no i ovog puta bez uspjeha. Neki su Korčulani tvrdili kako je za Filipa organiziran bijeg u Italiju gdje i danas živi, međutim, osam godina nakon, ni ovog Filipa i dalje nema.

image

U potragu su uključeni i psi

HGSS stanica Orebić

"Filip Romić unatoč poduzetim sveobuhvatnim mjerama traganja na žalost još nije pronađen. Isti se i dalje vodi u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba te se svaka eventualna informacija vezana za njegov nestanak pomno analizira i provjerava. Nestanak Filipa Romića i Filipa Padovana, osim nekih koincidencija poput istog imena, mlađe životne dobi i otoka Korčule, prema raspoloživim spoznajama nije ni na koji način povezan", poručuju iz PU dubrovačko-neretvanske.

Dopročelnik GHSS stanice Orebić Josip Tomašić sudjelovao je i u potrazi za Filipom prije osam godina. Potraga je trajala 21 dan, a nestanak je bio misteriozan.

"Na prvu, radi se naizgled o dva jako slična slučaja, ipak neke razlike postoje. Što se tiče nestanka Filipa Padovana, uspjeli smo napravit profil osobe, uspjeli smo definirati neke detalje o njegovim razmišljanjima. Kad smo tražili Filipa Romića znali smo samo zadnje mjesto gdje je viđen i ništa više. Kad imate profil osobe onda znate i neke navike te osobe, detalji njegove osobnosti govore nam gdje ćemo ga tražiti. Nestanak Filipa Romića bio je dosta misteriozan, tkavu je osobu nemoguće tražiti, nismo imali predožbu gdje pretraživati", prisjetio se Tomašić.

Potraga za Filipom Padovanom ulazi u treći tjedan, a za Filipem Romićem je obustavljena prije osam godina. Hoće li oba Filipa zavijek biti u evidenciji nestalih ili ćemo, možda, doznati neke detalje i okonosti njihovih tragičnih, životnih priča?

image
HGSS stanica Orebić

Policija: Potraga se nastavlja

Nakon prijave Padovanova nestanka, krenula je velika potraga koja još uvijek traje.

"Policijski službenici Policijske postaje Korčula po prijavi nestanka započeli su s prikupljanjem obavijesti vezano za okolnosti, razloge nestanka i moguće pravce udaljavanja, a potom je oganizirana pretraga terena, odnosno mjesta na koja je nestali Filip Padovan zalazio ili se uobičajeno kretao. U pretrazi terena sudjelovali su policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Policijske postaje Korčula, članovi HGSS-a Orebića i iz drugih dijelova Hrvatske s psima tragačima, pripadnici Dragovoljnih vatrogasnih društava s Korčula kao i sugrađani. Budući da poduzete mjere traganja nisu rezultirale pronalaskom nestale osobe ili korisnih tragova te da nema novih korisnih saznanja, od ponedjeljka 9. svibnja pretraga se provodi smanjenim intenzitetom, odnosno usmjerava se sukladno eventualno prikupljenim obavijestima", rekli su nam iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

24. travanj 2024 05:30