StoryEditorOCM
KorčulaSVEČANOST

Lumbarjani proslavili Dan općine i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Roka

Piše Dora Lozica
18. kolovoza 2023. - 00:00

Svečanom misom i procesijom tijekom koje kip sv. Roka preko pjeskovitog lumbarajskog polja nose mladići i muškarci istog imena, mještani Općine Lumbarda proslavili su svoj Dan i blagdan omiljenog sveca.

Osim crkvenog slavlja, dan prije za blagdan Velike Gospe, i sinoć baš na sv. Roka, Lumbarjani su uživali i u zabavnom programu i plesu do ranih jutarnjih sati na terasi Caffee bara Maestral, u nedjelju i ponedjeljak održan je i Malonogometni turnir sv. Roko, a u ponedjeljak je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena ovogodišnja priznanja.

Svečanoj sjednici u dvorani Levant prisustvovali su redom gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević koja je imala ulogu i izaslanice predsjednika RH Zorana Milanovića, saborski zastupnik, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te izaslanik Vlade RH Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, njegov zamjenik Joško Cebalo, savjetnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Josip Barušić, otočni načelnici i načelnice, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, brojni uzvanici, vijećnici, simpatizeri i prijatelji Općine Lumbarda.

Svim je mještanima Lumbarde najvažniji dan u godini čestitala njihova načelnica Marija Klisura, a kratkim govorima pozdravili su ih i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević te ministar Branko Bačić. Nakon pozdravnih govora uslijedila je dodjela općinskih priznanja. Osobna godišnja nagrada dodijeljena je 80-godišnjoj Mariji Glassner za izniman doprinos na području humanitarnog rada i skrbi ljudi u nevolji. Marija Glassner volonterka je Gradskog društva Crvenog križa Korčula od svoje 14. godine, bila je predsjednica lumbarajske sekcije Crvenog križa, za vrijeme rata skrbila je o izbjeglicama, a od 2011. je i tajnica Udruge umirovljenika Lumbarda. Marija je žena koja svojom natprirodnom energijom širi ljubav, mir i pozitivne osjećaje na druge što je i kanalizirano humanitarnim radom u trajanju od nevjerojatnih 66 godina.

Kolektivna godišnja nagrada uručena je udruzi Bašćina za izniman doprinos od posebnog značaja na području kulturnog i društvenog života. Iza udruge Bašćina je 18 dugih godina pregalačkog rada i kulturno-umjetničke prezentacije Lumbarde, a od 2020. godine s novom postavom volontera i članova, na krilima svježih ideja, dobila je novi uzlet. Pažljivo osluškujući kulturnu scenu, članovi udruge su lumbarajsku galeriju 3 VOLTA definirali kao otočni, kulturni centar koji je u tri godine organizirao čak 14 visokoprofiliranih umjetničkih izložbi za sve kategorije i slojeve društva, od onih akademskih, do onih bez umjetničkog predznanja približavajući tako glasovite lumbarajske autore široj javnosti.

Osobna godišnja nagrada uručena je i Loreni Milina za izniman doprinos na području kulture. Lorena Milina uspješna je violinistkinja koja upravo završava doktorski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje radi kao viši asistent. Na ljeto 2020. godine pokreće festival klasične glazbe Fermata festival sa sjedištem u Lumbardi koji je u tri godine ugostio veliki broj najpoznatijih glazbenika i pjevača iz cijele regije pozicionirajući Lumbardu na karti klasične glazbe u Hrvatskoj i šire.

Osobna godišnja nagrada za izniman doprinos na području sporta dodijeljena je 15-godišnjem Vidu Peručiću koji je ovogodišnji sportski laureat Općine Lumbarda. Vid Peručić je kao član Taekwondo kluba Forteca osvojio prvo mjesto na Prvenstvu Hrvatske u formama te treće u borbama zbog čega ga je Hrvatski olimpijski odbor kategorizirao kao darovitog sportaša Hrvatske. Vid je već nekoliko puta, i to svaki put zasluženo, nagrađen općinskim priznanjem za svoje iznimne sportske uspjehe.

Nakon svečane sjednice uslijedio je tradicionalno bogat i ukusan domjenak, a navečer uz bend Živa legenda i cjelonoćna zabava. Budući da su Lumbarjani poznati po humanitarnosti, ni na blagdan sv. Roka nisu zaboravili na one kojima pomoć najviše treba pa je kupnjom lutrije za liječenje Lumbarajke Katarine Nobilo prikupljeno velikih 3,330 eura.

 

03. svibanj 2024 20:41