StoryEditorOCM
KorčulaNAČELNICA VELE LUKE |

KATARINA GUGIĆ O KANDIDATURI ZA PREDSJEDNICU ŽUPANIJSKOG SDP-A: Nakon nedavnih zbivanja u našoj stranci, moramo se okupiti oko zajedničkog cilja

Piše Dora Lozica
13. listopada 2021. - 20:05

Posljednih desetak dana iz Općine Vela Luka stižu samo dobre vijesti. Tamošnja načelnica Katarina Gugić grabi naprijed na početku svog drugog mandata, radi se punom parom kaže, a to pokazuju i rezultati. Ono čime se posebno može pohvaliti je socijalna politika, istaknula je nekoliko projekata kojima je cilj poboljšati kvalitetu života obiteljima na području Vele Luke.

Projekt kojeg su simbolično nazvali Radost za obitelj i na kojem su dugo radili, navodi načelnica Gugić, prije nekoliko dana je dobio i sretan zaključak. Zaista na opću radost veloluških obitelji, Općina Vela Luka primila je službenu Odluku kojom se odobrava više od milijun i 400 tisuća kuna za produljeni rad vrtića. Projekt su dugo pripremali i nestrpljivo čekali natječaj na koji će ga prijaviti, a Odluka je došla u pravo vrijeme, kaže načelnica, budući da je više od 20 djece na listi čekanja za vrtić.

„Projektom će se omogućiti produljeni boravak djece od 15,30 do 21 sat za mješovitu i predškolsku grupu, ali osim toga projektom ćemo dobiti i druge pogodnosti. U prvom redu, u sklopu projekta uvest će se sportski program i program ranog učenja engleskog jezika uz dodatnu opremu i radne materijale, prostori vrtića opremit će se novim namještajem, didaktičnom i informatičkom opremom. Otvorit će se i šest novih radnih mjesta, zaposlit će se dva odgojitelja i asistent, dodatna kuharica i spremačica, pedagog, logoped i kineziolog. Provedbom ovog projekta u vrtić će biti primljena djeca koja se tretnutno nalaze na listi čekanja, a najbolja od svega je činjenica da će to Općinu Vela Luka koštati nula kuna budući da je projekt u cijelosti financiran sredstvima Europske unije“, zadovoljno ističe načelnica Gugić.

Kad će vrtić započeti s realizacijom projekta još se uvijek ne zna, Odluka je na stolu, no treba pričekati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u kojem će biti definirani detalji. Raspisat će se i natječaji za radna mjesta, vjerujemo kako će produljeni rad vrtića krenuti u ovom polugodištu, nada se načelnica.

Izvrsna vijest za obitelji s malom djecom, no načelnica nije zaboravila ni one s malo većom djecom. Drugu godinu za redom Općina Vela Luka dodjeljuje poklon bonove u iznosu od tisuću kuna za sve srednjoškolce upisane u prve razrede Srednje škole Vele Luke, ukupno njih trideset. Projekt se zove Unaprjeđenje materijalnog položaja učenika i podizanje kvalitete nastave, a osim što će roditeljima olakšati financijski izazovan početak školske godine, a znamo da udžbenici nisu besplatni za srednjoškolce, želimo motivirati učenike diljem otoka da svoje školovanje nastave baš u Srednjoj školi Vela Luka, navodi načelnica.

Ulaganje u obrazovanje i socijalne politike za mlade jedan je od imperativa njenog mandata. Općina sufinancira smještaj učiteljima Osnovne glazbene škole koji nisu iz Vele Luke kao i rad asistenata  za pomoć u nastavi, a financijski podržavaju i sve školske projekte i programe koji se svake godine ostvaruju u cijelosti. Ne smijemo zaboraviti ni darovne bonove u iznosu od 150 kuna za nastavne materijale svim osnovnoškolcima kojima su udžbenici besplatni, a prvašići su i ove godine dobili slikovnicu Hrvatska za djecu na poklon za početak formalnog obrazovanja.

Načelnica ističe da joj je važno osluškivati želje i potrebe sumještana. Tijekom proteklih mjeseci postavljena su nova rasvjetna tijela javne rasvjete na različitim lokacijama Vele Luke. Na novu je rasvjetu Općina potrošila 65 tisuća kuna plus PDV i to u suradnji sa sumještanima koje želi što više uključiti u rad općine.

„Uključivanjem sumještana u rad općine možemo brže primijetiti neki propust, možemo realizirati neke njihove želje i ukloniti probleme koji su im važni. U tom smjeru je osmišljen i naš najnoviji projekt I tebe se pita – uključi se u izradu proračuna. Velolučani mogu jednostavnim popunjavanjem obrasca prijaviti komunalne i druge prijedloge za općinske investicije s ciljem podizanja kvalitete života u Veloj Luci. Ovo je prva godina projekta i već smo dobili više prijedloga, očekujem još veći angažman Velolučana u narednim godinama“, otkriva nam načelnica Gugić.

Katarina Gugić jedna je od najmlađih načelnica u Hrvatskoj, glatkom pobjedom u prvom krugu na ovogodišnjim Lokalnim izborima osvojila je drugi mandat, ali i simpatije Korčulana budući da je kao prva žena u povijesti otoka sjela u načelničku fotelju pokazavši put svojim otočnim kolegicama. Iako radi, kako se kaže, od 0 do 24,  načelnički je posao veseli. Dok su Lučani zadovoljni i ja sam zadovoljna, istaknula je, a očito su njenim radom zadovoljni i stranački kolege. Unutarstranački izbori u Županijskoj organizaciji SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije najavljeni su za 27. studenoga, službenih kandidata još uvijek nema, no šuška se da bi županijsko vodstvo stranke po prvi put mogla preuzeti žena.

„Vezano za informacije o mojoj kandidaturi, niti sam plasirala te informacije u medije, niti u ovom trenutku razmišljam o kandidaturi za predsjednicu ŽO SDP-a, no želim naglasiti da se županijski SD, a pogotovo u kontekstu nedavnih zbivanja u našoj  stranci, mora okupiti oko zajedničkog cilja ostavljajući pojedinačne interese po strani kako bi sutra bio snažni korektiv aktualne vlasti u županiji i ponudio bolja i kvalitetnija rješenja za brojne probleme koje muče stanovnike naše županije“, komentirala je načelnica Gugić navode o kandidaturi. 

Sigurno je da Katarina Gugić ostaje načelnica Velolučana naredne tri i pol godine. Nije sve u toj načelničkoj fotelji idealno, priznaje nam, ali kad na stol dobijete Odluku o financiranju kakvu je dobila nedavno za produljeni rad vrtića, zaborave se svi problemi.

„Kad znate da ste napravili nešto dobro što će se pozitivno odraziti na mjesto i ljude koji tu žive, to me ispunjava i dodatno motivira“, zaključila je.

15. travanj 2024 12:39