StoryEditorOCM
KorčulaPOVIJESNI DAN

Europska komisija u Korčuli otvorila naš prvi otočni Europe Direct centar

Piše Dora Lozica
12. studenog 2022. - 20:23
Predstavnici Europske komisije i LAG 5 otvorili Europe Direct centar u KorčuliAnđela Šćepanović/Anđela Šćepanović

Jučer je bio povijesni dan za Korčulu. Točno 11. 11. otvoren je jedanaesti Europe Direct centar u Hrvatskoj, prvi otočni centar. Dubrovačko-neretvanska županija postala je tako prva županija koja se može pohvaliti s čak dva takva centra. Ovaj važan i vrijedan projekt provodi Lokalna akcijska grupa LAG 5, neprofitna organizacija usmjerena na politike ruralnog razvoja EU-a kroz suradnju javnog, gospodarskog i civilnog sektora s Pelješca, Mljeta, Lastova i Korčule.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev prisustvovao je jučer svečanom otvorenju centra Europe Direct u Korčuli.

image

Ognian Zlatev

Anđela Šćepanović/Anđela Šćepanović

„Hrvatska je zemlja otoka pa me dodatno veseli otvoriti prvi centar Europe Direct na nekom hrvatskom otoku. Komisija veliku važnost pridaje razvoju ruralnih područja i otoka kako bi ih se učinilo što privlačnijima za život, štiteći istovremeno njihov izvorni karakter. Ruralna i otočna područja svakako trebaju još snažniji glas u Europi, a dobar korak u tom smjeru je širenje naše mreže na Korčulu,“ istaknuo je Zlatev.

Ognian Zlatev, inače Bugarin, ima više od 20 godina profesionalnog iskustva u komunikologiji, razvoju medija i upravljanju nevladinih organizacija. Kao dužnosnik Europske unije, Zlatev je voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a prije toga je istu funkciju obavljao u Bugarskoj. Prilikom službenog obraćanja medijima, istaknuo je angažman, motiviranost i profesionalnost djelatnika LAG-a 5, njihovu važnost za napredak lokalne zajednice kao i izvanredne kompetencije voditeljice Katarine Slejko.

image

Katarina Slejko

Anđela Šćepanović/Anđela Šćepanović

Baš je LAG 5 od svog osnivanja 2014. godine području koje obuhvaća osigurao više od 15 milijuna kuna kroz razne projekte, od poljoprivrede, energetike do održivog turizma, usmjerene na razvoj cjelokupnog područja koje obuhvaća i aktivno uključivanje lokalnog stanovništva. LAG 5 prijavljuje projekt Europe Direct centra u listopadu 2021., bili su na rezervnoj listi, a onda je nedavno uslijedio poziv kako Europe Direct ipak dolazi u Korčulu. I dok su drugi hrvatski centri započeli s radom u svibnju 2021. godine, korčulanski je započeo 1. listopada ove godine, a zbog specifičnosti otoka bit će jedinstven.

„Način rada moramo prilagoditi kontekstu otočnog života i uvjetima u kojima živimo, nećemo moći kopirati primjere većih gradova. Uskoro započinju prve aktivnosti centra, radionice za djelatnike razvojnih agencija i jedinica lokalne zajednice koji se bave europskim fondovima, fokusirat ćemo se na razvoj različitih vještina kao i na mlade osnovnih i srednjih škola, a pogotovo na one koji će 2024. prvi put izaći na izbore za Europski parlament. Nismo mogli predvidjeti odluku o otvaranju centra u Korčuli, iznimna je to nagrada za dosadašnji rad LAG-a 5, za znanje i iskustvo koje smo stekli radom proteklih osam godina. Otvaranje centra je i dodatni izazov koji nas motivira. Dat ćemo sve od sebe da rad našeg centra bude najbolji u Hrvatskoj“, najavila je voditeljica Slejko.

image

Predstavnici Europske komisije i LAG 5 otvorili Europe Direct centar u Korčuli

Anđela Šćepanović/Anđela Šćepanović

U 27 članica Europske unije danas je oko 440 Europe Direct centara koji čine europsku mrežu na čijem je vrhu Europska komisija. Lokalni partneri projekta su Korčulanska razvojna agencija KORA i Grad Korčula, a sredstva koja će Europska komisija kroz centar izdvojiti za Korčulu nisu mala. Kako doznajemo od voditeljice Slejko, za prva tri mjeseca, odnosno za pokretanje i otvaranje Europe Direct centra, uređenje prostora i sve potrebne infrastrukture, osigurano je oko 10 tisuća eura. Projekt traje do kraja 2025. godine, a iznos koji će se u tom razdoblju dodijeliti Korčuli ovisi o aktivnostima centra, objašnjava Slejko, ali radi se o iznosima od 25 do 30 tisuća eura godišnje.

Međutim, iznosi sredstava koji čekaju otok nisu najveća vrijednost centra. Korčula je ovim projektom postala dio europske mreže kojoj je nositelj Europska komisija. Prostor na adresi romantičnog Trga sv. Justine 13, u Korčuli, započinju s radom već u ponedjeljak, a vrata će biti otvorena za sve posjetitelje od 8 do 12 sati svaki radni dan. U izradi je i online stranica na adresi europedirectkorcula.eu te priprema društvenih mreža centra koje su već aktivne na platformama Facebook i Instagram. Zainteresirane građanke i građani centru Europe Direct moći će se obratiti s pitanjima o politikama, programima i prioritetima EU-a te kako sudjelovati u lokalnim aktivnostima na temu budućnosti Unije. Uloga ovakvih centara je suradnja s građanima kako bi se razvio osjećaj odgovornosti za europske projekte, kako bi aktivno sudjelovali u demokratskim procesima vezanim za EU te kako bi se upoznali s koristima koje imaju od EU. Ciljevi centra su uspostaviti odnose s lokalnim medijima, školama te informiranje i angažirano uključivanje građana.

image

Na prijamu u koručulanskoj gradskoj upravi

Anđela Šćepanović/Anđela Šćepanović

Na svečanom otvorenju korčulanskog centra, u kino dvorani Centra za kulturu, bili su Nika Silić Maroević, korčulanska gradonačelnica, Melanija Milić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, njen zamjenik Bruno Bebić te voditeljica Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije Antonija Odak.

Melanija Milić Korčuli je poželjela dobrodošlicu u svijet Europe Direct centara, a Antonija Odak okupljenima je predstavila dosadašnji rad Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije budući je DUNEA nositelj projekta, a centar je u Opuzenu.

„Čestitam LAG-u 5 i veselim se našoj budućoj suradnji. Ovim smo projektom prepoznali vrijednost hrvatskih otoka. Kad riješimo probleme u našoj županiji, riješit ćemo i u cijeloj Hrvatskoj“, poručila je ravnateljica DUNEA-e Milić.

image

Predstavnici Europske komisije i LAG 5 otvorili Europe Direct centar u Korčuli

Anđela Šćepanović/Anđela Šćepanović

Konferenciji su prisustvovale i predstavnice Europske komisije u Hrvatskoj, Andrea Čović Vidović, voditeljica odjela za medije, Dijana Kuzman Štaudinger, voditeljica svih Europe Direct centara u Hrvatskoj i Ksenija Škreblin, suradnica za komunikaciju i informiranje.

„Danas je veliki dan za grad i otok te cijelo područje LAG-a 5. Ovim projektom Korčula je tamo gdje nam je i mjesto, u središtu zbivanja, možda ne lokacijom, ali svakako smo na izvoru informacija i kontakata. Centar će približiti značenje, rad i mogućnosti koje nude institucije EU našim građanima, ja ću već sljedeći tjedan posjetiti centar i postaviti neka pitanja“, najavila je gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

Na kraju konferencije, djelatnica LAG-a 5 Marijeta Čalić predstavila je najnoviji projekt grupe Okupi otok.

26. travanj 2024 09:11