StoryEditorOCM
NeretvaSEACLEAR 2.0 I EUROPE DIRECT DNŽ

Na ušću Neretve održana akcija prikupljanja otpada

Piše PROMO
11. prosinca 2023. - 13:37

Zajedničkom akcijom projekta SeaClear 2.0 i projekta Europe Direct Dubrovačko – neretvanske županije, 08. prosinca se održala čistka otpada na plaži ušća rijeke Neretve u Opuzenu.

U akciji su sudjelovali učenici Srednje poljoprivredne tehničke škole Opuzen, uz predstavnike Regionalne agencije DUNEA. Ova čistka otpada organizirana je i kao dio nove misije koju provodi Europska komisija unutar HOZIRON EUROPE programa, „Mission Ocean“, koja ima za cilj obnoviti naše oceane i mora do 2030. godine. Učenici Srednje poljoprivredne tehničke škole Opuzen su u dva sata koliko je akcija prikupljanja otpada trajala, skupili 100kg raznog otpada, od kojih su najčešći bili plastika, staklo, tekstil i elektronička oprema. Glavni cilj ove akcije bilo je podizanje svijesti učenika o važnosti problema onečišćenja otpadom.

Projekt SeaClear 2.0 započeo je s provedbom 01. siječnja 2023. i financiran je iz programa Europske unije HORIZON EUROPE, s ukupnim proračunom projekta od 9.086.305,00 €, od čega 7.971.863,50 € financira EU. Za Dubrovačko-neretvansku županiju, EU sufinanciranje dolazi u stopostotnom iznosu. SeaClear 2.0, kao i njegov prethodnik SeaClear, pokušava koristiti robote za borbu protiv jednog od najozbiljnijih ekoloških problema na svijetu: otpada u moru. SeaClear 2.0 ima za plan pokretanje flote pametnih robota za prepoznavanje i uklanjanje morskog otpada.

EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije projekt je čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, a ujedno je dio europske mreže informacijskih centara te predstavlja produženu ruku Europske komisije i promiče njene prioritete. Centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije smješten je u gradu Opuzenu, a s radom je započeo 1. svibnja 2021. godine.

27. travanj 2024 19:56