StoryEditorOCM
KorčulaDeset godina članstva u EU

Domljiva izložba u Gradskom parku: i Korčula je pridonijela velikom jubileju, fotografije, panoi i pjesma klape Škerac vratili lijepa sjećanja

Piše Dora Lozica
Foto: Anđela Šćepanović
18. srpnja 2023. - 12:32

Otvaranje izložbe 10 GOD RH U EU bilo je baš za deset! Lokacija Gradskog parka u središtu Korčule prošlog je utorka privukla brojne domaće i strane posjetitelje, a upečatljiv i elegantno ukrašeni ambijent europskim obilježjima činio je primjerene kulise izložbi u organizaciji Europe Direct centra Korčula kojoj je zadatak istaknuti na koje je sve načine Europska unija promijenila sliku društva u Hrvatskoj i Korčuli.

image

Neformalno druženje uz otvorenje izložbe

Deset je godina prošlo od tog sudbonosnog srpnja 2013. godine kad je Hrvatska postala članica EU. Deset godina i nekoliko milijardi uloženih eura kasnije, Hrvatska je modernija država koja njeguje europske vrijednosti pokušavajući napredovati unatoč gospodarskoj krizi, a najveći poklon za 10. rođendan Hrvatske u EU jest ulazak u Schengen i prelazak na europsku valutu.

Koncept i vizuale osmislila je umjetnička direktorica izložbe, inače poznata grafička dizajnerica, Tonka Lujanac. Na samostojećim panoima uklopljenim u jednostavnost i dostupnost Gradskog parka, pomoću fotografija, mozaika fotografija i paketa zanimljivih podataka i informacija, prikazani su najveći, najznačajniji i kapitalni projekti Lijepe naše kao i lokalne zajednice i otoka. Na taj se način Korčula još jednom pridružila većim gradovima Hrvatske koji su izložbama i svečanostima obilježili važnu desetogodišnjicu. To nas ne čudi budući da je organizator izložbe korčulanski Europe Direct centar jedinstven iz dva razloga – prvi je na nekom hrvatskom otoku i jedini je drugi takav centar otvoren u nekoj županiji.

image

Dio projekata je završen puno prije rođenja nekih posjetitelja

Kad je 1. listopada prošle godine Europe Direct centar započeo s radom u Korčuli, voditeljica centra Katarina Slejko, inače i voditeljica jednog od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj, LAG-a 5, imala je jasnu viziju kroz koje aktivnosti približiti na koji Europska unija funkcionira te mogućnosti koje pruža lokalnom stanovništvu, naročito mladima. Izložba u centru grada na samostojećim panoima kojima ćemo slaviti sve što smo u prošlom desetljeću postigli kao članovi EU dio je tih aktivnosti. Prošlog smo se utorka uvjerili da imamo što slaviti.

„Zanimljivo je bilo osvrnuti se na projekte koji su završeni, iz kojih su fondova i programa dolazili, tko je bio nositelj, kolika im je bila ukupna vrijednost... Našli su se na izložbi projekti nacionalnog značaja poput Pelješkog mosta, izgradnja Nikoa Tesla Experience centra u Karlovcu ili Revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku, ali i projekti velikog lokalnog značaja. U prvom redu to su projekti LAG-a 5 koji je u proteklom programskom razdoblju alocirao preko milijun i 200 tisuća eura sredstava najviše malim poljoprivrednicima i OPG-ovima, ulagali smo u infrastrukturu, uređenje igrališta, opremanje vrtića, sve je to prikazano izložbom. Prikazan je i jedan od najvećih i najpoznatijih projekata Želim pomagati za zapošljavanje žena iz programa ZAŽELI, ali i projekti Grada Korčule poput Rekonstrukcije palače Ismaeli – Gabrielis, odnosno obnove Gradskog muzeja Korčula te izgradnja Reciklažnog dvorišta Vela Luka kao i novog veloluškog Pomorsko-putničkog terminala“, nabrojila je neke od prikazanih projekata voditeljica Slejko emotivno se nadovezujući na datum otvaranja izložbe, 11. srpnja, kad se prisjećamo stravičnog genocida u Srebrenici ističući kako je mir najvažniji motiv osnivanja Europske unije te ga ne treba shvaćati olako. Okupljene posjetitelje čestitkama je pozdravila i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević koja je službeno otvorila izložbu.

image

Klapa Škerac

Ako proteklih deset godina možemo nazvati uspješnim, sljedećih deset čekaju nas još bolje vijesti kad su europski fondovi u pitanju. U novom programskom razdoblju do 2027. godine, istaknula je Slejko, Hrvatskoj je na raspolaganju oko devet milijardi eura iz kohezijske politike te 9,3 milijarde eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sve su te investicije doprinijele razvijanju infrastrukture, inovacija, obrazovanja i na kraju konkurentnosti. Zato je otvaranje bilo zamišljeno kao slavlje, a tako je i realizirano uz pokoji zalogaj i pjenušac. Izložbu prati i jedna zanimljivost, naime, prije deset godina prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, tim je povodom na Plokati u Korčuli nastupila ženska klapa Škerac. Deset godina nakon u Gradskom je parku otvorenje uveličala, pogađate, klapa Škerac koja danas djeluje pod udrugom Hrvatskih ratnih veterana Korčula, a voditeljica Slejko poželjela da se svi susretnu još jednom i za sljedećih deset godina. Izložba je do daljnjeg dostupna u Gradskom parku.

Dora Lozica FOTO: Anđela Šćepanović

24. svibanj 2024 10:56