StoryEditorOCM
KorčulaVELIKA PROSLAVA

Ženska klapa Moreška: U devet godina u klapskoj ‘obitelji‘ rodilo se devetero djece, evo s kim su dijelile radost i tugu

Piše Dora Lozica
22. svibnja 2024. - 18:43

Mjesto više tražilo se u dvoru palače Arneri, ali i po štradama korčulanske starogradske jezgre na proslavi 9. rođendana ženske klape Moreška. Rita, Vinka, Katarina, Branka, Ivana, Marija, Katarina, Josipa, Iskra, Maja i Janja na čelu s voditeljem Goranom Miloševićem oduševile su klapskom pjesmom, zanimljivom konferansom, dubrovačkim gostima i jedinstvenim, svježim klapskim događajem koji će se pamtiti.

Baš kao što je opušteno i autentično naglasio voditelj Ivan Botica Škafo s kamenog balkona kasnogotičke palače, ženska klapa Moreška drugačija je od ostalih. Oslanjajući se na čvrste temelje kultne muške klape Moreška, kojoj su kratim hommageom, pjesmom Volit ću te more i osvrtom na njihovih 11 nastupa na FDK Omiš odali počast, ženska pjevačka ekipa slavnom je imenu dodala još puno toga svoga.

Izrasle iz KUD-a Moreška

Nastaju 2015. godine u sklopu KUD-a Moreška, a čak pune dvije godine nisu znale kako će se nazvati pa su u internoj šali koristile naziv klapa Sven. Budući da i same inzistiraju i najviše uživaju u narodnom repertoaru i serenadom načinu pjevanja, ime se nametnulo samo. Moreška nije samo kultna klapa, nije samo ime mačevalačkog plesa, moreška je identitet grada te, kako ističu, simbol ponosa i ljubavi.

Ponos i ljubav dvije su emocije koje su osjetili i svi okupljeni na koncertu u subotu. Dinamiku narodnog i zabavnog repertoara potakle su i s nekoliko iznenađenja.

image

Klapa Moreška ima i izlete u eksperimentalnu glazbu

ANDREA TEDESCHI

U prvom redu moramo spomenuti goste jer kad ti 9. rođendan osobno s pjesmom čestita klapa Kaše, bez pretjerivanja možemo zaključiti da nešto značite u klapskom svijetu. Kaše su očekivano oduševile nastupom, a u Dubrovnik su se vratili s jedinstvenim poklonom, mačem viteškog plesa moreške.

Publika se iznenadila i izletom klape Moreška u suvremenu, eksperimentalnu glazbu. Imali su priliku čuti neobičnu snimku poznate klapske pisme Lovili smo škarpuniće čije dijelove možemo pronaći u zvučnoj instalaciji Korčulanke Manje Ristić, ali i u dokumentarnom filmu Neptunova bura nagrađivane redateljice Katarine Stanković. Manjin album koji u fokus stavlja otočne zvukove podmorja izmijenio je i zvuk klapske pjesme, no Moreška se nadovezala izvedbom uživo pružajući publici simpatični i edukativni zaokret.

Neke drukčije klapašice

Zanimljivo je spomenuti kako su mlada studentica Julia Pavic iz Mainza i njene kolege s nekoliko kamera i mikrofona snimali koncert za studentski projekt o otočnim klapama. Osim klape Moreška, snimat će još i pionire dalmatinske klapske pjesme, klapu Ošjak iz Vele Luke te dječju klapu Sfida iz Korčule. Probrano društvo monirat će se u dokumentarni film, a za potrebe snimanja voditelj Goran i sopranistica Kata bili su ozvučen cijeli tjedan.

Bilo bi svakako očekivano da su klapašice npr. proslavile deset godina rada, no kako smo napisali na početku, Moreška je drugačija od ostalih. U devet godina obilježile su mnoge lijepe trenutke, u njihovoj se klapskoj obitelji rodilo čak devetoro djece, zabilježile su brojne nastupe, koncerte i susrete, a sve su tuge i radosti dijelile sa svojim voditeljem, prof. Goranom Miloševićem za kojeg sa sigurnosti možemo reći da je jedan od najboljih poznavatelja žena na otoku.

image

Glazbena večer u Korčuli odisala je lijepim stihovima

ANDREA TEDESCHI

Osim što su mu poželjele – “Gorane, izdrži!”, zahvalile su mu se emotivnim riječima i prigodnim poklonom koje je ovaj prekaljeni klapaš primio s “gučulom” skrivajući vlažne oči. Zadnji je blok još jednom dokazao kako je spoj mladosti i klapske zrelosti u okviru dobro organiziranog društva, uz dobru zabavu i ljubav prema pjesmi, recept za uspjeh.

“Velika hvala Gradskom muzeju Korčula i obitelji Arneri na ustupanju dvora palače, na ovaj ambijent nitko ne ostaje ravnodušan. Hvala i KUD-u Moreška, članovima na pomoći pri organizaciji, predsjednici Gorani Depolo i Upravi jer su bez razmišljanja prihvatili i pomogli realizirati ovaj naš projekt. Hvala i Tonki Lujanac na plakatu koji pokazuje kako imamo veliki krug velikih ljudi s kojima sanjamo, za koje se trudimo i uz koje znamo tko smo zapravo”, poručuju članice klape.

image

Glazbeni dar za klapašice ‘Moreške’

ANDREA TEDESCHI

Klapa Moreška nastavlja dalje puniti svoju WhatsApp grupu stotinama poruka dnevno, uvijek prve i glasne u smijehu, a tihe u slušanju Goranovih savjeta, istaknule su na samom kraju iz gromoglasni pljesak publike.

Uz vitešku igru dame su sastavni dio komercijalnih nastupa kroz sezonu. Osim redovnih nastupa aktivno sudjeluju u kulturnom životu grada Korčule. Ime su dobile po staroj korčulanskoj muškoj klapi Moreška, koja je četrdesetak godina nosila klapsku pjesmu u gradu. Cilj je očuvati i repertoar pjevanja stare klape Moreška.

15. lipanj 2024 03:00