StoryEditorOCM
KorčulaU CENTRU ZA KULTURU |

25. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KORČULE - Usvojen rabalans proračuna, zaduženje od 14 milijuna kuna, donesene odluke o godišnjim nagradama

Piše Dora Lozica
15. srpnja 2020. - 07:43
Kino dvorana Centra za kulturu u Korčuli i dalje je domaćin sjednica Gradskog vijeća Korčule, a na jučerašnjoj 25. po redu, sa 17 točaka Dnevnog reda, donesene su mnoge odluke, izdvajamo najzanimljivije.

Aktualni sat (i pol) protekao je u uobičajenom dinamičnom tonu. Na pitanje Ispostavi HRT-a u Korčuli, HRT centra Dubrovnik, gradonačalenik Fabris je najavio kako Ispostava uskoro započinje s radom, a djelatnika će odabrati HRT natječajem koji je nedavno objavljen u Dubrovačkom vjesniku.

Razmatra se postavljanje prozirne mreže na Spomeniku budući da lopte često završe na stolovima obližnjeg kafića, a najavljeno je i skorašnje otvaranje dječjeg igrališta u Žrnovskoj Banji. Sredstva za rekontrukciju Ulice Sv. Barbare su osigurana, kad će započeti radovi ovisi o financijskoj dinamici grada nakon sezone, a o tome ovisi i izgradnja nogostupa od skretanja za Lumbardu do restorana Maslina koja je u planu ŽUC-a, najavljuje Fabris.

Gradonačelnik Fabris se ispričao jer nije održao tematsku sjednicu za pomoć u rješavanju problema ugostitelja te je najavio sjednicu nakon Dana Grada, a njegov zamjenik Ivan Šale iznio je trenutnu epidemiološku situaciju i mjere opreza koje se provode.

Na drugoj, trećoj, četvrtoj i petoj točki Dnevnog reda jednoglasno su izglasani prijedlozi za godišnje nagrade Grada Korčule. Osobnu godišnju nagradu, na svečanoj sjednici na blagdan Sv. Todora, uručit će Nenadu Kosoviću, za dugogdišnji doprinos u promociji grada i otoka u kategoriji sportskog novinarstva te Doris Jurjević, za dugogodišnji humanitarni rad. Kolektivne godišnje nagrade uručit će Županijskom zavodu za hitnu medicinu, Ispostavi Korčula, za 40 godina rada te Korčulanskom plivačkom klubu za 90 godina postojanja i brojne uspjehe.

Šestom točkom odabrani su članovi Odbora za imenovanja ulica i trgova na području Grada Korčule. Predsjednikom odbora imenovan je vijećnik Mario Reić, zamjenicom vijećnica Nika Silić te članovima Marija Hajdić, Lana Filippi Brkić te vijećnik Tino Andrijić.

Jednoglasno je u sedmoj točki prihvaćen prijedlog gradonačelnika da se sljedeće godine obilježi 450. obljetnica obrane Korčule od napada Turaka. Gradonačelnik će, u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, organizirati prigodni program.

Devetom, desetom i jedanaestom točkom Dnevnog reda izglasani su konačni prijedlozi odluke o utvrđivanju komunalne infrastrukture javnog dobra u općoj uporabi. Radi se o novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu po kojem se Jedinice lokalne samouprave upisuju na čestice zemlje koje su u privatnom vlasništvu, ali se koriste kao dio infrastrukture za javno dobro. Grad Korčula upisuje se kao vlasnik groblja i spremišta u Knežama, igrališta hotela Park i igrališta kraj Osnovne škole Petar Kanavelić u Korčuli.

Polemiziralo se na 13. točki Dnevnog reda, odnosno o Konačnom prijedlogu izvještaja o izvršenju proračuna Grada Korčule. V.d. pročelnica Bernarda Tomić razgovornim jezikom objasnila je izvršenje proračuna za 2019. godinu. Planirani prihodi realizirani su 84 posto, rashodi su bili u razini planiranih, dok su izvorni prihodi Grada gotovo 36 milijuna kuna, a bez prihoda korisnika ustanova i pomoći državnog proračuna oko 27 milijuna kuna.

„Kad uspoređujete brojke, treba uzeti u obzir proračun Grada Korčule koji je planiran za 2019. godinu, rebalans u 2019. i ovo izvješće. Lani su prihodi planirani na 66 milijuna kuna, a rashodi 73 milijuna. Podsjećamo na rebalans u prosincu 2019., tim smo rebalansom smanjili izvorni proračun za gotovo 21 milijun kuna 8 dana prije tekuće godine, znači smanjen je za trećinu. Rebalansom smo došli na 42 milijuna, a danas u izvješću vidimo izvršenje proračuna od nešto više od 36 milijuna kuna. Što se dogodilo u tih 8 dana i kako je moguće pogrešno planirati rebalans u iznosu većem od 6 milijuna kuna? Žrtve ovakvog drastičnog smanjenja prihoda su razvojni projekti i programi, tko je odgovoran za takav manjak? S obzirom na manjak koji se prenosi u 2020. godinu, proizlazi li zaduživanje koje će se izglasati u narednim točkama iz korona-krize ili lošeg financijskog planiranja i izvedbe projekata? Je li naš izvorni proračun napuhan?“, pitala je vijećnica Marija Šegedin iz Kluba vijećnika SDP-HSU.

V.d. pročelnica Tomić objasnila je kako se rebalans priprema najmanje mjesec i pol dana prije njegovog izglasavanja, što znači da je rad na rebalansu započet već u listopadu. Tijekom listopada i studenog 2019. zakomplicirale su se isporuke nekih faktura vezano za kapitalne projekte. Osim toga, kad se otvori natječaj za projekte, tvrdi v.d. pročelnica, jako kratak rok je otvoren za prijavu na natječaj pa su preporuke da iznosi već budu u proračunu kako bi se, bez sazivanja Gradskog vijeća, moglo aplicirati na projekte.

Gradonačelnik je ustvrdio kako se u Korčuli provode četiri kapitalna projekta čiji su izvođači izvan Korčule i kako se djetnici Grada svakodnevno suočavaju s problemima vezanim za njihovu realizaciju. Izvještaj o izvršenju izglasan je s 10 glasova za i jednim protiv.

U 14. točki raspravljalo se o izvršenju Programa održavanja objekata i komunalne infrastrukture za 2019. godinu. Vijećnica Marija Šegedin upitala je pročelnika Ivana Blitvića je li zadovoljan realizacijom programa od samo 48 posto u odnosu na planirano. Pročelnik je odgovorio kako modernizacija javne rasvjete u iznosu od 5 milijuna kuna nije realiziana, ali je najavljena ove godine, nije nabavljena komunalna oprema, ali je nabava odgođena za ovu godinu, za terasu Trepoce nije bilo adekvatnog natječaja te Ulica Sv. Barbare nije rekontruirana, ali su sredstva osigurana za ovu godinu, stoga je istaknuo kako je zadovoljan realizacijom.

U 15. točki prihvaćeno je Izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture na području Grada Korčule za 2019. godinu. Kao i inače, najviše polemika izazvalo je pitanje reciklažnog dvorišta i gospodarenja otpadom. Vijenića Vinka Lozica istaknula je kako Grad Korčula ne gospodari otpadom na odgovarajući način, gradonačelnik je replicirao kako Grad, u suradnji s KTD-om Hober, radi najviše što može sukladno mogućnostima.

S 8 glasova za i 3 protiv, u 16. točki Dnevnog reda, izglasan je Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama proračuna
Grada Korčule za 2020. godinu. Izglasani rebalans uključuje i kreditno zaduženje od gotovo 14 i pol milijuna kuna te planirani dug od 21 milijun kuna na kraju godine. Detalje je objasnila v.d.  pročelnica Tomić.

„Kreditno zaduženje odnosi se na četiri kapitalna projekta, Uređenje šetališta Tina Ujevića, Gradski muzej, Revitalizaciju obrambenih utvrda i Obnovu kuće Marka Pola. Sukladno ugovorima, projekte moramo završiti, a zbog svima poznate situacije nismo u mogućnosti obaviti predfinanciranje.

Dug će na kraju godine iznositi oko 21 milijun kuna, kad od toga oduzmemo 11 milijuna i 160 tisuća kuna sigurnih, bespovratnih sredstava, dolazimo do iznosa od 10 milijuna kuna duga. Od toga oduzmimo kredit od 6 milijuna i 300 tisuća kuna koji je već odobren, dolazimo do iznosa od 3 milijuna i 700 tisuća kuna duga. Radi se o kreditu za modernizaciju javne rasvjete koji bi otplaćivao sam sebe, odnosno od uštede i manje potrošnje za javnu rasvjetu. Od 3 milijuna i 700 tisuća kuna oduzet ćemo i kredit zagrebačke banke koji ističe u lipnju 2021. godine pa ćemo doći do iznosa od 3 milijuna i 335 tisuća kuna duga.
Taj dug nam dolazi na naplatu tek u siječnju 2023. godine. Imamo pola 2021. godine i cijelu 2022. godinu bez kreditnih obaveza, vjerujemo da će se u tom periodu oporaviti gospodarstvo kao i situaciju u turzimu. Osim toga, radi se o povoljnom kreditiranju HBOR-a, kamata je samo 1,7 posto, a rok otplate 10 godina“, najavila je Tomić.

Klub vijećnika SDP-HSU uložio je amandman kojim su pokušali 250 tisuća kuna iz materijalnih troškova prebaciti za pomoć ugostitelja i podzetnika, no amandamn nije prihvaćen. Gradonačelnik je istaknuo kako ukidanjem i smanjivanjem prihoda od najmova prostora i javne površine, Grad već pomogao poduzetnicima s iznosom većim od tri milijuna kuna i kako je dodatnih 250 tisuća, u teškim i finacijski izazovnim vremenima za Grad, jednostavno neizvedivo.

S osam ruka za i 3 protiv, rebalans je izglasan. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Skokandić za nekoliko dana najavio je žurnu, tematsku sjednicu vijeća sa samo jednom točkom vezanom za kreditno zaduženje HBOR-a.
26. travanj 2024 22:42