StoryEditorOCM
KorčulaBurno na korčulanskom Gradskom vijeću

Pale teške riječi, vijećnik Andrija Fabris izvrijeđao vijećnika Tonćija Žuvelu, izrečene su i prijetnje...

Piše Dora Lozica
3. kolovoza 2024. - 19:58

Sinoć je u korčulanskoj vijećnici održana 26. žurna sjednica Gradskog vijeća s dvije točke Dnevnog reda. Iako je ideja gradonačelnice Nike Silić Maroević i predsjednice Gradskog vijeća Marije Šegedin bila sazvati sjednicu kako bi donijeli odluku o kratkoročnom zaduženju Grada Korčule i kako bi izbjegli ovrhu i blokadu, bivši gradonačelnik Fabris sjednicu je koristio za vlastite političke monologe, a onda je isprovociran izvrijeđao vijećnika Žuvelu dok je vijećnik Skokandić nerazumljivo prijetio.

Prva točka Dnevnog reda odnosila se na Konačni prijedlog Odluke o kratkoročnom zaduženju, a druga na Konačni prijedlog o plaći gradonačelnice koju je sama sebi smanjila za pola nakon što joj je odlukom Vlade RH povećana.

Podsjetimo, Grad Korčula trebao je 1. kolovoza dočekati u blokadi nakon ovrhe u iznosu od 2,5 milijuna eura s kamatama radi spora dugog više od 40 godina. Deposedacija privatnog zemljišta za autokamp Kalac dogodila se davne 1983. godine za vrijeme komunističke vlasti, a vlasnici su desetljećima na različite načine, nudeći i nagodbe, čekali svoju pravdu. Prethodnici današnje gradonačelnice koristili su pravne lijekove odgađajući problem te se nadajući da će dočekati nekoga drugoga, a dopao je na pleća Niki Silić Maroević. Nakon početnog šoka, gradonačelnica je preuzela kontrolu, od vlasnika je izmolila još malo vremena, u priču je uključila hotelsku kuću, trenutno Aminess, koja jedina ima financijske koristi od oduzetog zemljišta, a kako nema jamstvo države da će obeštećenje pokriti, odlučila je kratkoročnim zajmom započeti postupak rješavanja problema te spasiti Korčulu od ovrhe i blokade.

Budući da je sjednica bila žurna, aktualnog sata nije bilo kao ni primjedbi na Dnevni red. Pročelnica za proračun i financije Bernarda Tomić obrazložila je kratkoročno zaduženje od 2,5 milijuna eura u Hrvatskoj poštanskoj banci na jednu godinu s fiksnom kamatom od 3,9 posto. Zaduženje će Korčula vratiti obročno u 12 rata, prvih pet rata iznosit će 50 tisuća eura, šest rata 100 tisuća eura, a zadnja rata 1,3 milijuna eura. Iako je vlasnik spornog zemljišta Republika Hrvatska, iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na čelu kojeg je otočanin Branko Bačić, još uvijek nema jamstva da će pokriti iznos obeštećenja.

Ako država ne uskoči, Grad Korčula će zajam vratiti prodajom gradske imovine na što je gradonačelnica spremna.

O problemu se raspravljalo tijekom aktualnog sata na pretprošloj, 24. sjednici Gradskog vijeća kad se vijećnici iz Kluba HDZ-HSS-HSP uopće na sjednici nisu pojavili. Sinoć su vijećnici naivno očekivali kako će se i oporbeni vijećnici pridružiti konstruktivnim prijedlozima te da će zajednički pristupiti rješavanju jednog od najizazovnijih trenutaka turbulentne povijesti grada. Međutim, prevarili su se. 

image

Vijećnik Andrija Fabris

Tonci Plazibat/Cropix

Za raspravu se javio vijećnik Andrija Fabris koji u ulozi nekadašnjeg gradonačelnika nije ništa napravio dobra vezano za problem obeštećenja zemljišta u Kalcu. Dapače, napravio je propust za koji je gradonačelnica zatražila pravno mišljenje za eventualnu prijavu DORH-u i USKOK-u radi prekoračenja ovlasti. Fabris je 2018. godine primio Ponudu o nagodbi zajedničkog odvjetnika 22 vlasnika zemljišta za koju nitko nikad nije doznao, ni članovi ondašnjeg saziva Gradskog vijeća, ni gradska uprava. Ne samo da je ponudu u iznosu od tek 7 i pol milijuna kuna i to obročno odbio samostalno, već nikad nije niti službeno odgovorio vlasnicima.

Ipak, sinoć je na vijeću započeo politički monolog ističući kako je gradonačelnici nudio svoja znanja, vještine i svoju pomoć vezano za spomenuti slučaj, ali da ga Silić Maroević nikad nije pomoć tražila. Istaknuo je rečenicu gradonačelnice u medijima o „podmetanju klipova“ napominjući kako bi imala podršku i od klipova da je zatražila.

Fabris je potom čitao ulomke nekih pravnih dokumenata iz prošlosti pokazujući vijećnicima svoje vještine čitanja u javnosti. Njegov monolog možemo skratiti na jednu rečenicu – svi su krivi, samo ne bivša vlast. Kako se činilo da će priča trajati u nedogled, predsjednica vijeća Šegedin upozorila je Fabrisa na vrijeme što je isteklo te ga je zamolila da se drži teme, a to je Odluka o kratkoročnom zajmu.

Za repliku se javio vijećnik Silvano Kapor ističući Fabrisov propust za nagodbu 2018. godine nakon čega je Fabris koristeći ispravak netočnog navoda opalio po Kaporu i njegovom angažmanu u Gradskom vijeću 2013. godine. Marija Šegedin ponovno je upozorila vijećnika Fabrisa da koristi ispravak netočnog navoda za nastavak prepirke i dokazivanje vlastite nevinosti.

„Situacija je prilično mučna za Grad Korčulu i vrijeme je da prekinemo s prepucavanjima. Ne želimo slušati političke govore, današnja sjednica nije vrijeme za vaša opravdanja. Imamo institucije koje će odlučiti je li bilo propusta i tko ih je napravio. Večeras je važno raspraviti i donijeti Odluku o kratkoročnom zaduženju, želimo ljudima poručiti da će uskoro dobiti svoje novce, a građanima da ćemo riješiti krizu. Rasprava o tome tko je kriv bit će prekinuta“, jasno je Fabrisu objasnila predsjednica Vijeća. 

image

Vijećnik Tonći Žuvela

Sdp Korčula/

Vijećnik SDP-a Tonći Žuvela podržao je predsjednicu Vijeća te je zamolio vijećnike Kluba HDZ-HSS-HSP ako nemaju ništa konstruktivno reći, da se ne uključuju u daljnju nepotrebnu raspravu.

Međutim, Fabris je i dalje inzistirao na ranama iz prošlosti.

„Kad sam zadnji put rekao vijećniku Žuveli da ne razumije jer je stariji, svi ste me napali, a sad kad Silvano mene vrijeđa, nitko ga ne napada“, započeo je Fabris u maniri djeteta u vrtiću te nastavio – „Gradonačelnici sam tijekom primopredaje rekao sve što treba znati o slučaju i ponudio svoju pomoć, u čemu je problem, u kričavom flomasteru? Bilo vam je teško mene pitati, sad govorite da je trenutak težak za grad, kad ste sve izgubili“, replicirao je Fabris Žuveli.

Budući da se Fabris nije mirio s činjenicom da je zakasnio s političkim govorima te da je on zadnji koji bi trebao govoriti što i kako su vijećnici i gradonačelnici trebali napraviti, u raspravu se uključila i gradonačelnica Nika Silić Maroević.

„Bili ste gradonačelnik šest godina, vi i vaši suradnici znate sve o slučaju. Adresa na koju sam se obraćala niste vi ni vaši suradnici, već ministarstvo jer mi je odmah bilo jasno da se odluka o isplati neće promijeniti. Država je od 1991. godine dopuštala da se oduzetim zemljištem besplatno okoristi hotelska kuća. Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, kojem Kalac pripada, donesen je 2020. godine, a tek u veljači ove godine donesen pravilnik po kojem se plaćaju naknade za korištenje takvih zemljišta. U međuvremenu je država zakonima zemljište priskrbila sebi, a iz istih tih zakona je izbacila mogućnost da se Grad Korčula obešteti. Međutim, vi ste vijećniče Fabris to mogli promijeniti 2018. godine da ste Ponudu o nagodi dali Gradskom vijeću na odlučivanje. Svejedno mislim da nije trenutak za raspravu tko je pogriješio, ako sam kriva ja, neka sam kriva, institucije će odlučiti, ali danas moramo donijeti Odluku o zajmu i izbjeći ovrhu i blokadu koja nije bezazlena“, odgovorila je gradonačelnica vijećniku Fabrisu.

Iako su i vijećnici, i predsjednica i gradonačelnica uvjeravali Fabrisa da je vrijeme za optuživanje i prebacivanje odgovornosti prošlo te da se treba iščupati iz ozbiljnog problema za sve građane Korčule, on je i dalje inzistirao na floskulama iz prošlosti, držao predavanje o radu Skupštine nekadašnje Općine Korčula, spominjao drugostupanjski spor te zazivao DORH upomoć koji je, uzgred rečeno, cijelo vrijeme i uključen u rješavanje problema. Predsjednica Vijeća još ga je nekoliko puta zamolila, a onda i upozorila o korištenju ispravka netočnog navoda sugerirajući mu da sazove tematsku sjednicu tijekom koje će se raspravljati o propustima.

„Tko je kriv, o tome ćemo nekom drugom prilikom. Sad je važno poslati poruku građanima hoće li dobiti plaće ovaj mjesec, studentima hoće li dobiti stipendije, vlasnicima hoće li dobiti obeštećenje“, ponovila je Marija Šegedin.

Potom se za riječ, u ime Kluba SDP-a, javio vijećnik Žuvela koji, sudeći prema dosadašnjim sjednicama, iz nekog razloga jako nervira oporbene vijećnike, a tako je bilo i ovaj put.

„Želim se vratiti na temu zbog koje je danas sazvana žurna sjednica. U tom smislu ističem da troje vijećnika, Andrija Fabris, Marko Skokandić i Darko Tarle, danas u vijećnici čine sve da ovaj Grad ne riješi problem“, zaključio je Žuvela.

Prozvani su se vijećnici strahovito uznemirili nakon čega je počela Fabrisova, vijećnicima inače dobro poznata, verbalna agresija i salva uvreda.

„Koji si ti kr...., koji si ti bu....! Ti si jedno najobičnije g...., uvijek si drugi, nikad prvi. Ajde mrš!“ – vikao je Fabris na vijećnika Žuvelu te je izašao iz vijećnice zalupivši vratima.

Verbalnoj agresiji nešto tiše priključio se i vijećnik Skokandić, inače direktor ACI marine u Korčuli. Spominjao je razgovor s ministrom, pretpostavljamo da misli na ministra Branka Bačića te je izlazeći iz vijećnice zaprijetio u smislu: „Sad ćete vidjeti dalje, sad vam možda tako i bude“. 

image

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević

Tonci Plazibat/Cropix

Na prijetnje se osvrnula i gradonačelnica.

„Očito je postoji potreba da se o ovome svemu razgovara, ali razina je razgovora očajna. Imali smo na početku raspravu o Dnevnom redu, što nisu predložili točku Razno!? Jeste li vi čuli što je vijećnik Skokandić upravo rekao, jesu li čuli slušatelji Radija Korčule? Sad nam možda tako i bude je rekao, što to znači? Prijeti li nam vijećnik Skokandić lošim ishodom s ministarstvom?“, pita se Nika Silić Maroević.

Za repliku se javio jedini preostali oporbeni vijećnik na sjednici Darko Tarle.

„Izjava vijećnika Žuvele je degutantna, uvrijedio nas je. Molim predsjednicu Vijeća da se odnosi prema svima isto, vijećnik Kapor kaže da smo članovi zločinačke organizacije i vi to dopuštate, a kad mi nešto kažemo, odmah reagirate“, vratio se vijećnik Tarle na razinu osnovne škole.

Kako je predsjednica Vijeća Marija Šegedin nastavnica baš u osnovnoj školi, znala je najbolji način kako mu i odgovoriti.

„Vijećniku Fabrisu dopustila sam više od pet minuta govora, nekoliko ispravka navoda, nekoliko replika. Ne dopuštam više skretanja s teme, prevršili ste sve granice, pogotovo s rječnikom“, strogo je odgovorila nastavnica povijesti.

Nakon što su vijećnici napustili sjednicu, Odluka u kratkoročnom zaduženju i smanjenju plaće gradonačelnice za pola je donesena sa sedam glasova ZA i jednim suzdržanim glasom.

19. rujan 2024 23:42