StoryEditorOCM
KonavleDOZNAJEMO DETALJE

Zbog premlaćivanja Konavljana policija privela trojicu, a zadržala dvojicu Albanaca: sve više kritika na račun MUP-a, ali i Butkovićeve izjave o brzoj cesti. Sprema li se blokada prometa prema Crnoj Gori?

Piše Anton Hauswitschka
28. srpnja 2024. - 12:14

Kako neslužbeno saznajemo, zbog premlaćivanja dvojice Konavljana, oca i sina, koji su jučer poslijepodne vozeći se prma svojoj kući zaobilazli kolonu koja je čekala na prelazak granice na GP Karasovići, policija je privela trojicu Albanskih državljana. Jedan je pušten, a zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda dvojica,  u dobi od 23 i 42 godine,  su zadržana u pritvoru. Protiv njih biti će podnešena prijava. 

Video: Desetak stranih državljana pretuklo dvoje Konavljana, završili su u bolnici!

Albanci i Kosovari idu na odmor: kod Debelog brijega niče fast-food, teško je u koloni čekati gladan...

Jučerašnji incident dodatno je podigao tenzije u Konavlima u kojima su prometne gužve pred dva granična prijelaza, onom na Karasovićima i drugom na Konfinu, jedan od najvećih problema tijekom ljetnih mjeseci, ali jednako tako i tijekom božićnih, novogodišnjih i uskršnjih blagdana kada u najvećem broju državljani Albanije i Kosova odlaze na odmore u svoje zemlje. Pojednici na društvenim mrežama tako pozivaju na blokadu prometa prema graničnim prijelazima, a brojni prozivaju MUP da unatoč gužvama drži premalo otvorenih prolaza na granici.

image

Radi samo jedan izlaz

Čitatelj/

I sam načelnik Općine Konavle, Božo Lasić apelirao je da se na Karasovićima otvori više prolaza za izlazak iz Hrvatske. Naime, obzirom da su konavoski granični prijelazi u sustavi Schengena te su zapravo granice Europske unije svim putnicima iz trećih zemalja mora se napraviti detaljna provjera dokumentacije pri ulasku ali i izlasku iz Hrvatske. A osim osobnih automobila na Karasovićima i Konfinu grancu prelaze i brojni turistički autobusi, ali i kamioni pa ne čudi da se kolone protežu kilometrima kroz Konavle u kojima se čeka i po šest sati na prelazak granice.

image

Kilometarske kolone na izlazu iz Hrvatske u Konavlima

Čitatelj/

VIDEO/Pravda za Stipu i Katu! Viktor Đerek: "Nećemo dozvoliti da i njihova imena budu zaboravljena!"

Uz to gotovo svakodnevne prometne nesreće koja izazivaju strani državljani, među kojima je jako puno vozača iz Albanije i s Kosova, poput tragedije u kojoj je živote izgubilo dvoje mladih iz doline Neretve, situaciju dovode do usijanja. Stoga ne čudi da je nedavna poruka ministra prometa Olega Butkovića o brzoj cesti između Dubrovnika i zračne luke u Čilipima dočekana ‘ na nož‘. 

Naime, Butković je, odgovarajući na pitanje o sudbini brze ceste prije tri dana  poručio kako se taj projekt ‘neće forsirati‘.  - Što se brze ceste tiče, znate da postoji prijepor oko trase i kad se sve usuglasi, nastavit ćemo projektirati tu cestu. Do onda je stvar dolje na terenu jer građani su se pobunili. Nećemo ništa forsirati - kazao je Butković. 

image

stanje na granicama hak

Hak/screenshot/

Konavljane čudi i zbog čega HAK na svojim stranicma ne izvješćuje o gužvama na graničnim prijelazima na jugu Hrvatske. Primjerice danas je kolona kroz Vitaljinu duga oko 7 kilometara i na prelazak granice čeka se nekoliko sati, no o tome HAK ne izvješćuje. Možda bi Albanci i Kosovari tada izabrali druge pravce, koji su čak i kraći. One preko Srbije ili preko BiH. 

18. rujan 2024 10:09