StoryEditorOCM
KonavleKONAVLE POD OPSADOM

Albanci i Kosovari idu na odmor: kod Debelog brijega niče fast-food, teško je u koloni čekati gladan...

Piše Ahmet Kalajdžić
28. srpnja 2024. - 08:10

Prometne gužve predzadnjeg srpanjskog vikenda ponovno su paralizirale život Konavljana, posebno stanovnika pograničnih naselja Donje bande. Mještani Vitaljine, Đurinića, Molunta, Pločica, Grude, Popovića, Karasovića, Paljeg Brda, Bana i Vataja iznova su spoznali niz ‘dobrobiti’ sustava Schengena i obveze (pre)sporog skeniranja putovnica svih putnika. Iako su svjesni da to propisuje briselska birokracija, a da su policijski i službenici Carine tek izvršitelji naloga, mještani se stalno iznova pitaju zašto nadležni, koji su znali što će uslijediti na granici, nisu uveli pojačane smjene i time ubrzali kretanje nepreglednih kolona vozila.

Ovog ljeta bez šmrkova

Na cestama su, od Grude prema graničnim prijelazima, automobili ponovno vozili u dvije kolone: prva do 6 kilmetara udaljenog GP Karasovići, a druga do 14 km udaljenog GP Konfin. Mnogi su vozači i ovaj put iskoristili priliku da rezervoare vozila napune gorivom na crpki tvrtke Dirus projek” na Grudi. Šefica crpke Emilija Zalokar o ovoljetnoj sezonskoj ‘seobi’ državljana Albanije i Kosova na odmor, kaže:

image

.

Bozo Radic/Cropix

-Čula sam da je Srbija priznala registarske tablice i putovnice Kosova tako da kući mogu brže putovati i autocestom preko Srbije, sve do Kruševca koji je tek 50 kilometara od granice Kosova. O tome sam i s njima razgovarala ali su mi rekli da im ne vjeruju i još dodali ‘Bolje da im ni Hrvati ne vjeruju’ ! Inače, oni jako puno putuju cijele godine, a posebno su velike gužve bile za Božić i Novu godinu, a nešto i za Uskrs. Ovog ljeta na odmor putuju cijeli tjedan prije nego lani. Još veći val bi mogao biti za sljedeći vikend od 26. do 28. srpnj. Na našoj su pumpi uočljive razlike jer ovog vikenda ipak nema smeća ni približno kao lani, a nije se ni začepio WC tako da nam nisu morali intervenirati konavoski vatrogasci koji su šmrkovima čistili toalet. Nismo morali pisati ni upozorenje o redu i čistoći na albanskom jeziku- priča Emilija i naglašava da je državljanima Albanije i Kosova “ključan” povratak:

- Tad su jako nervozni, vjerojatno na odmoru dosta potroše, a na granici ih dugo drže i onda nam svi dođu nervozni na ovu pumpu. Ali, razumijemo ih i pomažemo koliko god možemo.

Uz magistralu je ove godine smeće vidljivo tek par kilometara prije Debelog brijega. Ispred bivšeg restorana ‘Venecija’ koji ne radi već dva desetljeća, tristotinjak metara od GP Karasovići, grupa radnika priprema skoro otvorenje fast-food objekta.

Manje je smeća

Nema sumnje da će taj objekt imati brojne kupce jer čekanje u koloni mnoge izgladni. Tijekom kratke pauze radnik Mato Prlenda iz Poljica komentira kolone:

image

Mato Prlenda

Bozo Radic/Cropix

- Ovo su Karasovići, ali je adresa Palje brdo! Po konavoskim je cestama prije velikih gužvi bilo samo po magistrali. Ali, uz GPS i navigaciju vozači otkrivaju naše seoske puteve i po njima jure da što prije stignu do granice. Voze tako brzo da bi tko mogao i nastradati. Promet je vrlo gust, gužve su svugdje i za razliku od lani, a ovog su ljeta počele deset dana ranije. Nažalost, ponavljaju se lanjski problemi: smeće, gužve, kolone, nervoza...a o nekulturi da i ne pričam. Cestari su postavili više kanti za otpatke a trebalo ih je još i više. Mnoge su prazne, a mnogo smeća je pokraj njih- govori Prlenda i kao primjer pokazuje 15 metara udaljenu kantu s brdom smeća oko nje.

image

.

Bozo Radic/Cropix

Prelazimo na cestu D-516 ka Moluntu i Vitaljini. Dojam je da svi napeto iščekuju zadnji srpanjski vikend i nove gužve. Sve će se ponoviti sredinom kolovoza, ali u suprotnom smjeru. Kroz Pločice, Đuriniće i Višnjiće, sve do Vitaljine, žureći ka Konfinu prestižu nas rijetka vozila crnogorskih registracija Herceg Novog, Kotora i Tivta. Ima i nešto vozila Njemačke i Slovenije. No, iz smjera Konfina prema Dubrovniku malo je vozila. Zastajemo u prvom zaseloku Vitaljine, Misletićima.

Njegovateljica u Domu za stare osobe na Grudi Ina Županović priča kako joj ovih dana nije bio problem odlazak, nego povratak s posla doma jer bi i prije pumpe za gorivo upala u kilometarsku kolonu:

image

Marija Županović

Bozo Radic/Cropix

- I ja sam kao i mnogi morala ići kroz Donju bandu sve do Poljica. To znači da smo vozili 25 minuta duže ali i to je bolje nego da smo odmah upali u kolonu prema Konfinu. Moramo preživjeti po dva vikenda u srpnju i kolovozu, a problem nastaje ako pođemo na kupanje do Prevlake. Nemamo drugu cestu osim ove, a premda svi vozači vide da imamo hrvatske registracije, ne puštaju nas da pretječemo i skrećemo prema Prevlaci. Pokazujemo im prstom da ćemo na Prevlaku, a ne do granice, ali uzalud! Dogodilo mi se da se jedna žena, doslovce, bacila na haubu vozila i uz psovke ležala i nije htjela s vozila! Nisam najbolje razumjela jezik, ali mislim da je to bila Albanka koja je, vjerojatno, pomislila da se želim ubaciti u ‘njihovu’ kolonu.

Ništa od kupanja

Marija Županović iz susjedne kuće priča:- Sve je manje mladeži i treba platiti onima koji ostaju ovdje živjeti i raditi. Dobro ste vidjeli, manje je smeća, ali ga više čiste domaći, nego komunalci! Najžalosnije je kad pogledate kakva nam je cesta jer seljani vikendom, kad konačno imaju nešto vremena, ipak ne mogu do mora! Nemoguće je proći kroz kolonu a, ne daj Bože prijeke potrebe, do nas ne može doći ni Hitna pomoć! Možeš umrijeti prije nego stignu! Čeljad vjerojatno ni idući vikend neće moći na kupanje, niti sredinom kolovoza kad kolone krenu natrag na zapad Europe. I onda će biti gotovo kupanje- negoduje Marija a njezina rodica Katica Županović, Inina svekrva, dodaje:

image

Katica Županović

Bozo Radic/Cropix

- Znamo, ni država ne može sve riješiti, ali zašto ne prošire kolnik ceste da se lakše i brže vozi, zašto nisu brži na granici? Zbog svega je kroz selo gužva ko na autocesti!- mršti se, a Marija dodaje:

-Zbog gužve ispod kuća strah nas je za djecu. Ne možemo je prijeći da bacimo smeće u kontejner niti se slobodno prošetati. Kolona je ovog vikenda, sve auto do auta, takva da nisi mog’o između njih proći, bila od crkvice Male gospe do Konfina! Sin radi na aerodromu, a nevjesta u Župi i da bi došli kući a da ne riskiraju morali su okolo preko Popovića. Nevjesti za doć’ doma u normalnim okolnostima ne treba nikad više od 20 minuta, a sad se vozi barem duplo dulje!

Strašno brzo voze

Nezadovoljan je i njihov susjed, umirovljeni vozač Luka Mladošević:

- Imam 71 godinu, a gužve su ovuda nikad veće. Lani je najgore bilo 30. srpnja, ali je ovog ljeta sve krenulo deset dana ranije! Što možemo, moramo biti strpljivi, ali je barem je uz cestu čišće malo. Zaposleni brinu hoće li kasniti na posao, ali nismo čuli da su poslodavci bilo kome pravili probleme. Imaju puno razumijevanja, a naši ljudi krenu ranije na posao. I nemojmo vazda kukat, pregrmjet’ ćemo i ovo. I te ljude treba razumjeti: žele što prije kući, ali ne znam hoće li se sve ponoviti zadnji srpanjski vikend. Kad na vijestima kažu da je na A-1 kolona od više kilometara, znamo da će 1 do 2 kilometra stići do Vitaljine!

image

Unuk Mateo i đedo Luka Mladošević

Bozo Radic/Cropix

I nije problem to nego strašno brza vožnja: nisu to domaći ljudi, stranci ne znaju ceste, pouzdaju se u Google maps i jure ko ludi- priča Luka dok njegov unuk Mateo Mladošević (8) priznaje:- Jest, strah me velikih gužvi i auta! Najviše kad prelazim ulicu, a okolo je sve puno auta- kaže dječak, dok Lukin sin, automehaničar Andro, hvali komunalce zbog manje smeće ovog ljeta.

Na kilometar ili dva od Konfina uz pomoć specijaliziranog stroja cestari obavljaju redovito šišanje trave. Vreli vjetar raznosi pokošenu travu i otpad koji je to veći što je bliže granica, ali se cestari iznova vraćaju pa suha trava i smeće nestaju s kolnika. No, iako nema gomile kosovskih i albanskih gastarbajtera, kao i pred Karasovićima, kolona vozila je uočljiva pred Konfinom.

image

Gužve na graničnim prijelazima kroz Konavle zbog pojačanog prometa

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix

 

17. rujan 2024 00:01