StoryEditorOCM
KonavleDAN OPĆINE KONAVLE

Pročelnik Perica Pušić o projektima financiranim iz EU: Boćarska dvorana, potpora vinarima i maslinarima...

Piše Kristina Filičić
21. listopada 2024. - 18:06

Brojni su projekti na području Općine Konavle koji su dijelom financirani novcima iz europskih fondova. Od značajnih Perica Pušić, pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj, gospodarstvo i EU fondove izdvaja izgradnju polivalentne boćarske dvorane u Dubravci koja se financira iz ITU mehanizma EU.

- Kroz narednih nekoliko mjeseci očekujemo pokretanje javnih nabava za odabir izvođača. Za realizaciju projekta kroz ITU mehanizam osigurano je nešto više od 2 milijuna eura. Već smo odradili brojne prethodne radnje, procedura je dosta zahtjevna ali uspješno prolazimo kroz sve to – kaže Pušić i nastavlja:

- Iz trilateralnog programa Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, jedna smood rijetkih jedinica lokalne samouprave koja u prvom pozivu iz nove perspektive sudjeluje kao partner u tri projekta. Projekt ‘CROSSMART’ orijentiran je prema sofisticiranim tehnologijama i rješenjima u poljoprivredi, a trebao bi služiti proizvođačima i poljoprivrednicima u Konavlima, biti im stručna i znanstvena podrška u fazi proizvodnje.

U novom Dubrovačkom čeka vas poseban prilog ‘Konavle prepune miline‘

Pod sofisticiranom opremom misli se na nabavu dva vrijedna laboratorija za kontrolu kvalitetu vina i maslinovog ulja.

- Neće imati službenu licencu ali će služiti u fazi pripreme i kontrole samih proizvoda vinarima i maslinarima. Ukupna vrijednost oba laboratorija je oko 300 tisuća eura.

Drugi projekt je ‘TO0WASTE’, orijentiran na promicanje održivog upravljanja otpadom i prelazak na kružnu i resursno učinkovitu ekonomiju.

- Njegov cilj i svrha je povećati sposobnost našeg specijaliziranog društva Čistoća i zelenilo Konavala kod prijelaza na novi sustav gospodarenja otpadom. Kroz taj projekt ćemo nabaviti brojnu vrijednu opremu. Projekt ‘WATERLINK’, fokusiran je na naše komunalno društvo. Cilj je kontrola kvalitete vode i daljnji angažman na smanjenju gubitaka, makar je naš vodoopskrbni sustav u tom dijelu na najvećoj razini. Da bismo proveli te aktivnosti moramo nabaviti laboratorij za kontrolu kvalitete vode vrijednosti oko 200 tisuća eura. To je i zakonska obveza našeg Društva do sljedeće godine tako da smo kroz ovaj projekt zatvorili i taj trošak koji bismo u budućnosti svakako imali – kaže pročelnik Pušić.

Od projekata spominje još projekt komasacije Konavoskog polja vrijednosti gotovo milijun eura.

- Još je dosta projekata koji se financiraju iz EU sredstava i jako puno projekata koji se financiraju iz nacionalnih sredstava koji su manje financijske vrijednosti ali ne i manje značajni poput konavoskog ekološkog parka, rekreacijskog parka na Obodu koji je u završnoj fazi, opremanje ljetnog kina u Cavtatu...

21. listopad 2024 18:07