StoryEditorOCM
KonavleMuzeji i galerije Konavala

Održano gostujuće predavanje prof. Ljubice Marčetić Marinović u Zavičajnom muzeju Konavala

Piše dv
16. svibnja 2023. - 09:10
Održano gostujuće predavanje prof. Ljubice Marčetić Marinović u Zavičajnom muzeju KonavalaMuzeji I Galerije Konavala/

U čilipskom Zavičajnom muzeju Konavala, u okruženju stalnog muzejskog postava, održano je predavanje prof. Ljubice Marčetić Marinović "Tkanje kultura s naglaskom na život i rad Otti Berger".

Profesorica Marčetić Marinović okupljene je upoznala s osnovnim principima Bauhaus škole te njenim voditeljima i članovima u burnom međuratnom razdoblju koje je iznjedrilo kulturološku stvarnost današnjice. U poveznicama s baštinskim, prof. Marinović posebno se dotakla velike Otti Berger, podrijetlom Slavonke, koja je nesretno skončala u 48. godini u logoru Auschwitzu pred kraj Drugog svjetskog rata. Međutim, u godinama rada bila je izuzetno produktivna u suradnji s tvornicama i u vlastitim istraživanjima u tekstilu, gdje je dominantno ispoljila ideju Bauhausa. Profesorica je ukazala na poveznice baštinskih tkanja s modernim Ottinim izričajem te konačno prilagodbom u industrijskom dizajnu. Opus Otti Berger tek nedavno se počeo otkrivati u većoj mjeri, na čemu je prof. Marčetić Marinović zahvalila zadarskoj povjesničarki umjetnosti iz Zadra Antoniji Mlikoti, koja je prva otkrila opus Otti Berger.

Profesorica Marčetić Marinović diplomirala je Produkt dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1996. godine, a već sljedeće, 1997. godine osnovala je Studio za oblikovanje Lik. Od 2007. godine primljena je u stalni radni odnos u zvanju predavačice na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. U svom dugogodišnjem radu iskazala se i kao uspješna grafička dizajnerica, te kao pobornik baštinskih vrijednosti.

Okupljeni su se nakon predavanja ostali družiti i raspravljati o problematici redizajna i baštini kao nadahnuću.

Zahvaljujemo prof. Marčetić Marinović na ugodnoj večeri u Zavičajnom muzeju Konavala.

27. travanj 2024 04:47