StoryEditorOCM
KonavlePROVJERILI SMO ŠTO SE TO DOGAĐA U CAVTATU

I prije desetak godina mještani su zamijetili jednog ‘žgoljavog, tamnokosog i sredovječnog‘ muškaraca kako na plažama vreba gospođe starije od 50 godina

Piše Ahmet Kalajdžić
6. lipnja 2022. - 19:14

-Moram priznati da mi je bila prva informacija ono što sam pročitao u medijima i narovno da je to poslalo ružnu sliku u javnost o Cavtatu i očito se radi o osobi koja ima određenih zdravstvenih poteškoća i to je pitanje odgovarajućih institucija koje bio se trebale pobrinuti da se toj osobi pruži određena medicinska pomoć. Nitko nam se dosad nije požalio na slične incidente, a da je to ranije bilo vjerojatno bismo nešto učinili. Ne znam o kome se radi, ali je nemoguće imati 24 sata patrolu po mjestu da bi kontrolirali situaciju, ali vjerujem da će se obitelj ili netko treći pobrinuti da se toj osobi pruži potrebna pomoć. Činimo sve da utvrdimo o kome je riječ i da se spriječe slični incidenti.

Rekao nam je to direktor Turističke zajednice općine Konavle Frano Herendija kojem smo se obratili u svezi priče koja je u nedjelju bila "top- tema" većine hrvatskih medija. Naravno, riječ je o ekshibicionistu koji je, prema tvrdnji jedne od gošći, javno masturbirao na jednoj od cavtatskih plaža na poluotoku Sustjepan. Za više informacija obratili smo se i pročelniku Upravnog odjela za prostorno uređenje, okoliš, komunalu djelatnost i nekretnine općine Konavle Miljenku Mikuliću koji nam je rekao:

-Nismo imali nikakvu, ni službenu niti neslužbenu prijavu te vrste, a o svemu sam i ja doznao upravo s portala. Kako je riječ o kaznenom djelu očekujem, prvenstveno, postupanje policije koja je za to zadužena. S ljudstvom smo "kratki" i postupamo prema dojavama ako je to iz domena Zakona o komunalnom redu, a za sve ostalo kontaktiramo nadležne institucije. Ako zaprimimo sličnu dojavu naše će Komunalno redarstvo reagirati. Iskreno, ne znam ni gdje se to događalo, a poluotok Sustjepan je širok pojam: ima više plaža od kojih su dvije uređene i pod koncesijom.

image

Dr. Slavko Sakoman

Tonci Plazibat/Cropix

Dr Sakoman: Poremećaj osobnosti

-Radi se o neprimjerenom ponašanju i nekontroliranom ispoljavanju spolnog nagona, mogući povod kojem je kombinacija faktora: ili je osoba mentalno retardirana, što ne vjerujem da je slučaj, ili je riječ o poremećaju osobnosti s elementima antisocijalnog poremećaja, osnovna karakteristika kojeg je nepoštivanje socijalnih normi. To nije neuobičajeno nego ponašanje protivno društvenim normama i te osobe nemaju empatiju prema tome kako njihovo ponašanje utiče na okolinu, nego su više psihološki egocentrični i ako se uzbudio vidjevši neku ženu, nije mogao kontrolirati seksualni poriv. Kad je riječ o sociopatskom poremećaju osobnosti je poremećaj kontrole poriva. To je ponašanje iz kategorije remećenja javnog reda i mira te treba pozvati policiju da ureduje- rekao je psihijatar dr Slavko Sakoman i dodao:- Katkad takve osobe mogu imati slabu samokontrolu ako su pod utjecajem psihoaktivnih droga koje pojačavaju seksualni nagon a slabe samokontrolu. Nažalost, amfetamina, kokaina i ostalih droga u Dubrovniku ima koliko hoćete.

Pokušavajući dobiti barem neslužbene podatke o remećenju javnog reda i mira, što je zapravo predstavljao sporni incident, raspitali smo se i među mještanima Cavtata je li ranije bilo sličnih "performancea" te smo od jednog Cavtaćanina doznali kako je i prije desetak godina zamijećen jedan "žgoljavi, tamnokosi i sredovječni mještanin koji je na lokalnim plažama i valama vrebao većinom gospođe starije od 50 godina". Prema riječima tog Cavtaćanina, ako nije bio na plažama ta je osoba uglavnom "samotno i u svom svijetu" šetala po Mećajcu i Rajkovom dolu.

Drugi nam je Konavljanin ispričao kako, ovisno o vremenu, nerijetko jedan sredovječni mještanin s velikim šugamanom preko ramena obilazi plaže:- Čudno se ponašao i kupači su uočili da bi nedaleko zgodnih kupačica sjeo sa strane, prekrio šugamanom od pupka do koljena te se samo naslućivalo kako se nedolično dira ispod šugamana. Živio je samotno i povučeno, a u šali smo ga prozvali "konceptualni umjetnik". Zapravo je bio dobroćudan i povučen, nije se eksponirao i mislim da se iskrcao s broda jer je tko zna zbog čega "pukao", ali su ti nagoni bili jači od njega: očito se nije mogao kontrolirati te je imao to nedolično ponašanje. Ali, mislim da on ove nedjelje, odnosno na dan kad se dogodio incident na plaži, uopće nije bio u Cavtatu.

 

26. travanj 2024 14:22