StoryEditorOCM
KonavleMarko Karoglan o konavoskim vinima

Dubrovačka malvasija kraljica je bijelih, ali budućnost staroj crnoj sorti baš i nije blistava. No evo koje grožđe se mora vratiti na odrine

Piše Lorita Vierda
25. listopada 2023. - 07:34

Stare sorte, nove sorte, crna i bijela, stolno grožđe, onako, samo za zobanje, plodno tlo i posebna mikroklima, zaslužni su za neke od najljepših konavoskih vinskih priča u kojima, srećom, danas uživaju brojni ljubitelji dobre kapljice. Posebno mjestu tu zauzima Dubrovačka malvasija o kojoj znamo gotovo sve, a i dalje se istražuje, no posebna priča krenula je i oko sorte Dubrovačka crna. -Nažalost, kod dugotrajnog istraživanja i početne euforije oko stare crne sorte u Konavlima, stavljena je na čekanje, priča dr.sc. Marko Karoglan, profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

’Foxy’ aroma

-Nažalost, ta je priča s dubrovačkom crnom stavljena na čekanje. Istraživanjem smo ustanovili da ima vrlo interesantne karakteristike i zato smo bili u početku uzbuđeni. Utvrdili smo da ima vrlo visok prinos i dobar slador, ali ima i dosta problema zbog čega više nije u fokusu istraživanja. Ima problema u okusu, mi to zovemo ‘foxy’ aroma, ima problema i u vinogradu, vrlo je veliki razmak između pupova. Svi su materijali poslani u Njemačku, ali smo skeptični da će se od nje moći raditi čista vina” - ističe Karoglan dodajući da je zbog toga priča oko Dubrovačke crne malo zamrla.

image

Dr Marko Karoglan na vinokušnji

Vojko Basic/Cropix/Cropix

Ali u Konavlima je, dodaje, sad odličan broj crnih i bijelih sorti koje jako dobro uspijevaju na tom, i širem dubrovačkom području i koje zapravo imaju jako lijepu priču, a to se definitivno treba nastaviti.

-Perjanica Konavala je Dubrovačka malvasija. Spašena je od zaborava sa samo jednim jedinim preostalim trsom i sačuvana od propadanja. Smatra se domaćom sortom, ali utvrđeno je da nije autohtona. Ipak je jedna od najstarijih sorti kojoj se u davnoj prošlosti spominje ime i prezime, i definitivno je kraljica bijelih sorti ne samo Konavala, nego šireg dubrovačkog područja. No nije laka za gospodarenje, osjetljiva je na gljivične bolesti, ali daje izvrsne rezultate.” - objašnjava Karoglan značenje Dubrovačke malvasije.

Blagotvorna konavoska klima

Ono što bi trebalo ‘vratiti’ jest bijela stolna sorta krivaja.

-Nije krivaja sorta za vino, ali prije je svaka kuća imala krivaju na odrini, to grožđe služi za onako, za zobanje, a specifična je po obliku zbog kojeg je i dobila ime, slatkoći okusa i činjenici da je još ne tako davno prekrivala gotovo svaku odrinu na našem području. Ona je, doduše, kasna sorta, čak i jako kasno sazrijeva, posebno u konavoskoj klimi, ali bilo je nekad na širem dubrovačkom području i nju bi trebalo na neki način spasiti od nestanka.”

image

Grožđe od kojeg se dobiva Malvazija

Cropix/

Vinogradarska proizvodnja danas je na području Konavala dobro raširena, pa i crne sorte daju odlične rezultate.

-Merlot je od crnih sorti u Konavlima jako dobar, daje izvrsne rezultate, tu je i Vranac, a i na pristancima bi mogao biti Plavac Mali, koji tu može dati također jako dobre rezultate, kao i na pelješkom području te na Mljetu i Lastovu. U zadnje vrijeme od crnih sorti dobrim se pokazao i Cabernet Franc, a od bijelih, uz kraljicu malvasiju, nešto manje su zastupljeni Rukatac i Chardonnay. Konavle se definitivno imaju čime pohvaliti kad je u pitanju vinogradarstvo i vino, i kao svako vinsko područje, imaju i svoju perjanicu Dubrovačku malvasiju koja nosi konavosku vinsku priču.”

24. lipanj 2024 17:31