StoryEditorOCM
KonavleTHE NEXT GENERATION|

CAVTATSKI UČENICI OŽIVJELI I POMLADILI STARU TRADICIJU Na malim zdravičarima svijet ostaje, kako ono i oće akobogda

Piše Gabrijela Bijelić
12. svibnja 2021. - 18:40

'Punijeh ruka i vesela srca...' dočekali su cavtatski osnovci vijest da će dva mjeseca od proglašenja konavoske svadbene zdravice zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom, naučiti više o toj još itekako živoj tradiciji.

Uz poticaj učitelja u razredima i potporu roditelja, starijih i iskusnih zdravičara, osnovci su doznali što je nazdravica i u kakvoj se prigodi napija. O stečenim znanjima brže-bolje su snimili video posvećen zaštićenom konavoskom blagu.

image
Konavoska zdravica kao dio virtualne izložbe
(Ana Bilandžija, 7. razred)
OŠ Cavtat

Đe se Boga moli...

Zdravičar može biti samo muškarac, a nazdravlja se vinom. Skoro svako konavosko selo ima svoju zdravicu, ali su zato želje za zdravljem i blagostanjem svima zajedničke.

Ne zna se kad se prvi Konavljanin digao na noge da nazdravi, no sigurno je da se svaki pošteni domaćin trudio najbolje što može ugostiti uzvanike, a sve uz Božji blagoslov jer 'Đe se Boga moli, onđe se i nalazi'.

image
Konavoska zdravica kao dio virtualne izložbe

(Cvijeta Kolić, 6. razred)
OŠ Cavtat

- Pozdravi prijatelja, bez obzira koje je vjere i iz kojega naroda dolazi. Svatko je dobrodošao na meso, peču kruha, kuto vina i kupicu rakije. Suština je podijeliti što imaš i proveseliti se s prijateljima – podijelili su svoje znanje s publikom učenici nižih razreda Osnovne škole Cavtat, sudionicima proljetnog ciklusa projektnih aktivnosti, i ovaj put posvećenog konavoskoj baštini.

Naučili su konavoski učenici kako je zdravica najsvečaniji trenutak na svadbi, a zdravičar je napija kad se posluži pečenje. Uz umijeće izrade konavoskog veza koje je steklo status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra još 2015. godine, Konavle su od ove zime i vlasnici novog prestižnog priznanja.

Kad se i zašto napija?

Konavoska svadbena zdravica zapravo duži svečani govor uvijek istog oblika i sadržaja koji se koristi prigodno na svadbama, a izvodi je zdravičar pred svatovima tik pred glavno jelo na svadbenoj večeri/ručku. Sastoji se od korpusa govora u kojemu su cjeline odvajane zazivom zdravičara kako ono i oće akobogda, na što prisutni stojeći na nogama odgovaraju Amen dabogda.

- Ona je jedina cjelovita preživjela nazdravica u Konavlima. Njeni dijelovi se napijaju često, i u drugim svečanim prilikama. Obiteljske i seoske svečanosti prolaze uz nazdravljanja izlučena iz korpusa zdravice, kao kratki izrazi želja osobama ili stanjima, ali u cjelini na terenu svjedočimo jedino o cjelokupnom korpusu zdravice koju danas poznajemo na svadbenom veselju i dijelom na proslavi Krsnog imena. Premda se oblik vjenčanja u Konavlima u posljednjih 150 godina promijenio u opsegu i sadržaju, zdravica je preživjela kao centralna figura svečanosti. Govori se i danas na svim konavoskim svadbama kao glavna počasnica čijim izgovaranjem kulminira svadbeno veselje. Zdravicom se prelazi u drugi dio svadbe – pojasnila je Antonia Rusković- Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala.

image
Konavoska zdravica kao dio virtualne izložbe

(Marija Arbulić, 5. razred)
OŠ Cavtat
Sunce nam na Istok, a Gospodin Bog na sreću i pomoć

Još 2017. godine Muzeji i galerije Konavala podnijeli su Ministarstvu kulture RH prijavni obrazac za zaštitu dobra. Na sjednici Povjerenstva za nematerijalnu baštinu 2018. godine rečeno je da zdravica ima svojstvo kulturnog dobra, što je Stručno povjerenstvo Ministarstva potvrdilo na sjednici 23. prosinca 2020., čime su se službeno stekli uvjeti za upis predmeta u Registar kulturnih dobara RH.

24. travanj 2024 16:26