StoryEditorOCM
Konavlestambeno zbrinjavanje

Branitelj Slobodan Roško opovrgnuo pučku pravobraniteljicu: Ništa nije riješeno! Od 2010. godine gura nas se u Čilipe

Piše Silvia Rudinović
8. travnja 2023. - 07:01

Nakon što je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u svom izvješću za 2022. godinu navela je kako je konačno riješeno pitanje kojim se ovaj ured godinama bavio, a odnosi se na prava šestorice konavoskih branitelja, oglasio se Slobodan Roško. Jedan od šestorice branitelja primio nas je u podstanarskom stanu na Zvekovici te poručuje kako nije istina da je stambeno pitanje njegove i ostalih pet braniteljskih obitelji riješeno. Prošle su 23 godine borbe za stečena prava, a ona, nažalost, još uvijek nisu realizirana.

image

Branitelj Slobodan Roško tvrdi da pučka pravobraniteljica ima pogrešne informacije

Tonći Plazibat/cropix/

Pučka pravobraniteljica navodi kako je tijekom 2022. sklopljen sporazum o međusobnim pravima i obvezama u provedbi programa međuresorne suradnje između Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Općine Konavle o izgradnji stambenih jedinica za branitelje.

- Međuresornim sporazumom s Općinom Konavle napokon se, nakon gotovo 20 godina, razrješava stambeno zbrinjavanje šest braniteljskih obitelji s tog područja. Naime, više godina postupamo po pritužbi jednog od stambeno nezbrinutih hrvatskih branitelja, kojemu je još 2010. godine tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva izdalo suglasnost za darovanje građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu i građevnog materijala za izgradnju obiteljske kuće, što je zatražio još 2003. godine. Suglasnosti dane pritužitelju, kao i ostalim navedenim braniteljima, nisu bile provedive u trenutku njihova donošenja zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Prema očitovanju SDUOSZ-a, Općina Konavle je napokon 2022. darovala državi građevinsko zemljište za izgradnju šest obiteljskih kuća – piše u izvješću pučke pravobraniteljice.

image

Branitelj Slobodan Roško tvrdi da pučka pravobraniteljica ima pogrešne informacije

Tonći Plazibat/cropix/

Konavoski načelnik Božo Lasić u četvrtak je potvrdio sklapanje sporazuma sa Središnjim državnim uredom i dodao kako je općinskim proračunom plaćena parcelacija te izrada idejnog rješenja za gradnju stambenih zgrada na području naselja Čilipi za šestoricu branitelja. Na to je reagirao Slobodan Roško, branitelj sa stečenim pravom na stambeno zbrinjavanje na način da mu se daruje zemljište u državnom vlasništvu i građevni materijal za izgradnju obiteljske kuće.

- Od 2010. godine nas se gura u Čilipe – počinje Slobodan Roško. Tvrdi kako su te godine bili prisiljeni potpisati lokaciju u Čilipima, tik uz zračnu luku, „iako je već tada bilo jasno da se tamo nikada neće moći graditi”. Lokacija, dometnuo je njegov sin Marko, udaljena je samo 89 metara od piste. Godinama su upozoravali da se na predmetnom zemljištu ne može graditi zbog blizine zračne luke i uvjeta nepovoljnih za stanovanje. Osim toga, površina ovog zemljišta je 1.024 četvorna metra. Roško pokazuje zapisnik sa sastanka u Ministarstvu hrvatskih branitelja, iz svibnja 2021. godine, jedan iz mnoštva dokumenata prikupljenih tijekom svih ovih godina obilaska različitih ureda, u kojem jasno stoji kako je nakon duže rasprave zaključeno da se ‘odustaje od lokacije zemljišta u Čilipima‘.

image

Branitelj Slobodan Roško tvrdi da pučka pravobraniteljica ima pogrešne informacije

Tonći Plazibat/cropix/

Na sastanku su bili predstavnici Ministarstva branitelja, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, SDUOSZ, Općine Konavle i udruga branitelja iz Konavala. Općina Konavle tada je dobila zadaću naći drugu lokaciju, u općinskom ili državnom vlasništvu, na kojoj bi se mogla izgraditi višestambena zgrada. Ovaj konavoski branitelj pokazuje i dopis ministra branitelja Toma Medveda u kojem se od Središnjeg državnog ureda traži da se na državnom zemljištu u Cavtatu, na predjelu Rajkov do, 4.106 četvornih metara namijeni za stambeno rješavanje šestorice branitelja. Vlada je 2019. godine Općini Konavle dodijelila preko 22 tisuće četvornih metara radi izgradnje nove osnovne škole. U spomenutom dopisu spominje se kako je Ministarstvo državne imovine iste godine promijenilo odluku te od ukupne površine 22.224 četvorna metra u Cavtatu, nešto više od 18 tisuća kvadrata namijenila školi. Ostalo je trebalo biti namijenjeno braniteljima. Roško dodaje kako je 24. ožujka ove godine u Zagrebu održan sastanak predstavnika Ministarstava branitelja te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upravo na temu stambenog zbrinjavanja branitelja. Ništa još uvijek nije razriješeno. Otkud pučkoj pravobraniteljici informacija da je njihovo pitanje razriješeno?

image

Branitelj Slobodan Roško tvrdi da pučka pravobraniteljica ima pogrešne informacije

Tonći Plazibat/cropix/

- Pučka pravobranitelica je pogrešno informirana – kaže sugovornik.

Naglašava kako u ovome nije sam te je braniteljima neprihvatljiv život uz aerodromsku pistu. Braniteljima nije namjera ustrajati na zemljištu u Cavtatu, kako kaže, žele konačno riješiti krov nad glavom. Pokazuje i dokument u kojem pristaju na zemljište u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvan Konavala. O ratnom putu šestorice branitelja mogao bi se napisati zaseban članak. Ovaj je pak o drugoj, dugotrajnijoj borbi koja nosi gorčinu u ustima pred još jedan Uskrs u podstanarskom stanu.

06. svibanj 2024 12:50