StoryEditorOCM
DubrovnikFEKALIJE

Zaredalo prelijevanje otpadnih voda: Iz Vodovoda objasnili što se događa i u kakvom moru ćemo se ovo ljeto kupati

Piše Kristina Filičić
6. svibnja 2024. - 20:48

Sadržaj iz kanalizacijskog sustava ‘zaplivao‘ je na Batali, tom smo događaju svjedočili krajem travnja. Budući da Vodovod Dubrovnik intenzivno radi na kapitalnom projektu Aglomeracije Dubrovnik spomenuti slučaj izlijevanja fekalija u more nije usamljen. Jesu li i ovaj put za prelijevanje oku i nosu neugodnog sadržaja iz sustava otpadnih voda krivac radovi na Aglomeraciji, pitali smo člana Uprave dubrovačkog Vodovoda Vicka Begovića. Potvrdio je kako je neželjena situacija na Batali rezultat spomenutih radova, preciznije radova na crpnoj stanici Giman.

image

Vicko Begović, član uprave Vodovoda Dubrovnik

Božo Radić/hanza Media/

- Stanicu smo morali isključiti jer smo mijenjali elektrostrojarsku opremu i elektroormare. Dok te radove nismo završili, ona nije mogla ni raditi, odnosno prepumpavati otpadne vode. Tada se baš dogodilo da je naglo, u popodnevnim satima, došla kiša a kako stanica nije radila, dogodilo se prelijevanje jer je otpadna voda dolazila izmiješana s oborinskom. Mi smo stanicu Giman praktički pustili u funkciju, imamo još nekih radova na njoj koji ne utječu na funkcionalnost stanice, tako da na tom dijelu ne bi više trebalo biti problema – kazao je Begović.

image
Jadran Kapor/

Budući da nam se čitatelj potužio na neidentificirani sadržaj u moru kod Splendida kojem je svjedočio također krajem travnja, Begovića smo pitali ima li i taj slučaj veze s radovima Vodovoda:

- Situacija na Splendidu nije bila vezana za sustav javne odvodnje. Kako su me izvijestili ljudi koji su obišli taj prostor, čini mi se da je problem imao hotel More. Radilo se o kvaru na internim instalacijama i dolazilo je do nekog prelijevanja na njima. Upućeni su na to da moraju sanirati i otkloniti nastali problem – kaže sugovornik.

Turistička sezona se zahuktava, a skoro će i morske radosti. Kako radovi na projektu aglomeracije znaju prouzročiti prelijevanje otpadnih voda, možemo li slične incidentne situacije poput ove na Batali, očekivati i u sezoni?

image
Jadran Kapor/

- Mi ćemo dio radova koji se odnosi na rekonstrukciju i sanaciju kanalizacijskih crpnih stanica privremeno zaustaviti. Prema dinamičkom planu, tijekom sezone kupanja nećemo raditi na njima. Odradili smo što smo planirali pa ćemo nakon turističke sezone i sezone kupanja nastaviti radove na crpnim stanicama i završavati ih. Ne očekujemo da će ljeti zbog radova biti problema s ispuštanjem otpadnih voda bilo gdje. Uvijek se može dogoditi neki incidentni slučaj ali ništa se planski neće događati, primjerice da se zaustavljaju stanice ili da se nešto radi na sustavu dok je sezona – zaključio je Begović.

17. lipanj 2024 09:11