StoryEditorOCM
Dubrovnikstiže osvježenje

Započinje berba lubenica u dolini Neretve, poljoprivrednici zadovoljni urodom: "Samo da potraju vrućine "

Piše Stanislav Soldo
26. lipnja 2023. - 08:13

Berba lubenica u dolini Neretve započinje ovaj tjedan. Stanje u dijelu gdje nije bilo tuče je dobro. Urod će biti prosječan-ističe agronom Željko Bjeliš.Na neretvanskim poljima ovog ljeta očekuje se urod od 10 do 12 tisuća tona lubenica u razdoblju od 01. srpnja pa do 15. kolovoza. Glavina berbe traje otprilike tri tjedna i traje negdje do blagdana Svetog Ilije 20. srpnja. Prema stanju u polju, kvaliteta lubenica je vrlo dobra.

Za razliku od prethodnih godina kada je već na početku berbe uvoz uništavao domaću proizvodnju ovog ljeta čini se da tako neće biti. Naime, urod lubenice u zemljama u okruženju iz kojih se tradicionalno u Hrvatsku uvozila lubenica je slabiji ili kasni zbog vremenskih neprilika pa takva lubenica neće biti nelojalna konkurencija domaćoj, neretvanskoj. Trenutačno je osjetan nedostatak lubenice na tržištu, tako da se ne očekujemo probleme u plasmanu. Na dobru prodaju i potrošnju najveći utjecaj ima lijepo i toplo, vruće vrijeme. Tada prodaja ide dobro i nema zastoja, rekao nam je Bjeliš.

Na poljima se sadila se uglavnom kalemljena (cijepljena) lubenica sorte "senzacija", koja nedvojbeno daje veći ukupan urod, a veći su i pojedinačni primjerci, koji mogu biti i od dvadesetak kilograma težine. Zanimljivo je da su neretvanska lubenica pune likopena-antioksidansa, koji se upotrebljava i kao eliksir mladosti, jer se pretpostavlja da su lubenice dozrele na slankastom neretvanskom tlu iznimno bogate likopenom, što je svjetski trend u konzumaciji ovoga voća.

28. travanj 2024 13:54