StoryEditorOCM
DubrovnikPROLJETNO ROJENJE

Zajednica pčela u potrazi za novim domom odmorila na zidu franjevačke crkve, turisti odmah krenuli snimati i ovu atrakciju

Piše DV
24. travnja 2022. - 12:11

Na zidu Male braće jutros je osvanuo roj pčela i odmah izazvao pozornost Dubrovčana i turista. Jedan manji i jedan malo veći roj dio je zajednice pčela koje ponekad traže novi dom, a razlozi za rojenje na neobičnim mjestima su mnogi.

Ponekad je to nespretnost pčelara koji nije pazio na otvore u košnicama, a ponekad jednostavno prirodan proces s novom maticom, no ako u blizini nema stabla ili prirode, pčele će se krenuti rojiti i na zidovima, ponekad i na automobilima, pod krovovima ili u dimnjacima, osobito ako su već topli, poput onog najvećeg na franjevačkoj crkvi u povijesnoj jezgri. I nije im prvi put, još 2016. su se rojile na njihovom zidu kad su ih uklonile i premjestile stručne službe.

Najvažnije od svega je da se pčele ne tjeraju i ne uznemiravaju, a ako se ne presele same, što obično i naprave prvom prilikom, u akciju će uskočiti iskusni pčelari koji znajju kako na najmirniji i najsigurniji način izmjestiti pčelinju zajednicu. 

07. svibanj 2024 11:58