StoryEditorOCM
DubrovnikUSPJEŠNO PRESELJENJE U PRIRODU

Pčelar Vilim Čebulc roj pčela s franjevaca odveo u Dubrovačko primorje: ‘Nisu nikome pobjegle, rojile su se pod gradskim krovovima, pa im je postalo tijesno, a i s traženjem novog smještaja su uranile!‘

Piše L. Vierda
24. travnja 2022. - 20:19

Roj pčela medarica koje su se jutros udobno smjestile na južnom zidu franjevačke crkve uspješno su smještene u malu košnicu koju pčelari zovu nukleus i odvedene u Dubrovačko primorje gdje će u miru moći raditi ono u čemu su najbolje - oprašivati i praviti med. 

Nakon što su ih jutros fotografirali domaći, turisti i naš fotograf, predsjednik Pčelarsko društvo Dubrovačko primorje Majkovi Ivan Lopina zvao je pčelara Vilima Čebulca na intervenciju kako bi se pčele smjestile u košnicu, a potom i u prirodu, a intervencija je, ispričao nam je Čebulc, tekla uobičajeno, mirno i brzo, bez ikakvih poteškoća. Odakle je stigao roj pčela, jesu li nekome pobjegle ili su, zbog prirodnog nagona rojenja i premalog mjesta na kojemu su dosad bile, odlučile potražiti novi dom?

- Nema u neposrednoj blizini prirode, najbliži je Srđ, ali najvjerojatnije nisu došle odozgor. Puno je vjerojatnije da su se rojile dosad negdje u gradu, pod krovom, u nekom šufitu, u kakvoj pukotini kojih u gradu ima, pa su, rastom broja u zajednici jednostavno odlučile potražiti bolji smještaj. One zapravo nisu namjeravale tu i ostati jer kao što znate na zidu nema nijedna rupa ni pukotina u kojoj bi mogle dalje rasti i raditi, što znači da su na franjevcima pčele bile u svojevrsnom tranzitu. To je njihov prirodni nagon, kad zajednica počne rasti, krenu se rojiti i premiještati ako tu gdje jesu nemaju dovoljno mjesta"-  priča nam ovaj pčelar. Na pitanje kako to da se roje na istome mjestu na zidu kao i 2016. godine, Čebulc odgovara:

-Ne vjerujem da ima išta posebno u tom zidu, nego jednostavno ovo nije prva pčelinja kolonija koja se rojila u kakvoj pukotini u gradu, tuda negdje u blizini. Kad se odluče premjestiti, kao danas, moraju stati u tranzit, kao danas na zidu. U zajednici imaju pčele izviđačice koje lete okolo i traže prikladan novi smještaj, a ostatak kolonije se dotad mirno roji. U ovoj fazi one nisu agresivne. Mirne su, nema nikakve potrebe ni da ih se uznemirava ni da se oko toga paničari, one ne napadaju ljude, samo traže novi smještaj."

Baš kao i brojni Dubrovčani i svi koji su bolji život potražili u gradu pod Srđem, i one su ostale u predsezoni bez smještaja. Uz malo nagovora ipak su prihvatile privremenu košnicu u kojoj su već bili pripremljeni okviri i mirno su, dodaje Čebulc, ušle i bile spremne za odlazak na neko bolje i ovim najvažnijim životinjama na planeti, primjerenije mjesto.

-Rojenje je prirodni nagon pčela, iako su ove to napravile nešto ranije nego to pčele obično rade, mada ne možemo reći da imaju stroga pravila. Obično se ovako roje i premiještaju od 1. do 20. svibnja, no evo, ovaj put su iz tko zna kojih razloga uranile, biće im je jednostavno bilo malo mjesta."

Intervencije premiještanja pčelinjih zajednica nisu česte na našem području, svako toliko godina zateknemo ih na kakvom zidu, prije par godina uzrojile su se na vrhu jednog kombija parkiranoga na Pločama na izlazu iz povijesne jezgre, a i tad su uspješno prenesene u novi dom.

Pripremio je najprije 'sredstvo za smirenje' odnosno za blago dimljenje pčela kako ih ne bi dodatno uznemirio, a potom i sebe zaštitio opremom i krenuo u akciju sa skalicama, dimilom i nukleus košnicom. Vilima je sa zanimanjem pratio cijeli Stradun, i opet se fotografirao prizor, kao što se odavno nije nijedna gradska znamenitost.

Bit će toga još, a ako naletite na takav prizor uvijek se možete javiti Pčelarskom društvu Dubrovačko primorje Majkovi koje će ih brzom intervencijom premjestiti na za njih adekvatnije mjesto.

09. svibanj 2024 17:18