StoryEditorOCM
DubrovnikVELIKI GUBITAK

Zagrepčanin s dubrovačkom adresom: Napustio nas je Miljenko Jelača, radijski urednik, glazbeni kritičar i pravni stručnjak. Gradonačelnik Franković uputio izraze sućuti

Piše dv
2. srpnja 2022. - 11:20

Napustio nas je dugogodišnji radijski urednik, glazbeni publicist  i pravni stručnjak, gospar Miljenko Jelača, Zagrepčanin s dubrovačkom adresom koji je preminuo u 77.godini života u Dubrovniku.

Radijsku je karijeru Jelača započeo 21. prosinca 1961., prvim javljanjem Dragutinu Britviću, uredniku emisije 'Po vašem izboru'.

Stalni kritičar Slobodne Dalmacije za glazbu postaje 1985. Uređuje i emisiju ‘Euroradio’ kojom je već ranih 1990-tih nagovijestio nadolazeći ulazak Hrvatske u EU.

Miljenko Jelača na radijskim valovima surađivao je šest desetljeća, a slušatelji će ga posebno pamtiti po prilozima vezanim uz svijet glazbe. Trajno ostaje zapamćen i Jelačin angažman na radiju tijekom napada na Dubrovnik.

- Svi mi novinari dan smo podijelili u dvije šihte, dnevnu od 8 do 18 sati i noćnu od 18 sati do jutra do 8 sati, morali smo biti u podrumu radiostanice u to vrijeme bez obzira na sirenama označenu opću opasnost. Radio je u ratu bio jedini i bio je sve što smo imali! - kazao je u jednom intervjuu Miljenko Jelača kojega je u Dubrovnik dovela ljubav prema supruzi Maji Nodari, uglednoj konzervatorici s impesivnom radijskom karijerom.

Dugogodišnjem kolegi spomen su odali s Hrvatskog radija - Radio Dubrovnika i naveli:

- Rođeni Zagrepčanin Jelača je tijekom šest desetljeća rada na Hrvatskom radiju ostvario kultne emisije Radio Zagreba - glazbenu "Po Vašem izboru", "Taxi za Babilon", "Dobro večer Beti", "Muzički automat" i mnoge druge. Na Radio Dubrovniku uređivao je dugovječne emisije "Diskoteka 7" i "Ozvučena povijest rock'n rolla", a šesnaest je godina radio je kao glazbeni kritičar. Dubrovčani ga posebno pamte po riječima ohrabrenja u danima ratne agresije 90-ih na Hrvatsku i Dubrovnik, kada je prvi najavio napad i početak rata u dubrovačkom kraju - istaknuli su s Radija Dubrovnik

- U Hrvatsko vijeće europskog pokreta uključio se 1990. te kao tajnik na Radio Dubrovniku pokrenuo emisiju 'Euroradio', prvu takve vrste u Hrvatskoj, s ciljem senzibiliziranja javnosti za priključenje Europi. Za tu mu je emisiju Europski pokret Hrvatska dodijelio 1995. nagradu 'Europski krug' za doprinos razvoju demokratskih vrijednost putem javnih medija, a iste je godine postao i direktor-volonter Europskog doma Dubrovnik - napomenuli su i dodali kako je Jelača na Radio Zagrebu kao diplomirani pravnik bio šef Kadrovske, a potom i Pravne službe, s posebnim interesom za intelektualno vlasništvo, autorska i srodna prava.

 

Gradonačelnik Franković izrazio sućut

Gradonačelnik Mato Franković uputio je sućut obitelji Miljenka Jelače.

- S tugom smo primili vijest o odlasku gospara Miljenka i dozvolite da Vam u ovim teškim trenucima, u svoje osobno ime i u ime Grada Dubrovnika, izrazim duboku i iskrenu sućut. Pamtit ćemo ga kao radijsku legendu, jedinu osobu u Hrvatskoj koja je na Hrvatskom radiju, nekadašnjem Radiju Zagreb, radio i stvarao punih šezdeset godina. Paralelno, radio je i kao pravni stručnjak opredijeljen za autorsko pravo što je bilo blisko njegovoj strasti prema radiju - navodi Franković.

- Njegov doprinos razvoju radija po mnogočemu se očituje u inovativnosti I trudu urednika tadašnje popularne emisije “Po vašem izboru” da tadašnje generacije slušatelje upozna s novim radovima poznatih autora, a kasnije i s europskim vrijednostima u emisiji Euroradio za koju je dobio i Hrvatsku nagradu Europski krug od Europskog pokreta.

Posvećenost radiju dovela ga je i poslovno u Dubrovnik gdje je zasnovao obitelj i gdje su ga prigrlili Dubrovkinje i Dubrovčani svih generacija slušatelja Radija Dubrovnik, a pamtimo ga i kao jedan od glasova reportera Domovinskog rata kad je uloga lokalnog radija i poznatog glasa bila ne samo informacija, nego i nenadoknadiva utjeha u nevolji - ističe se u brzojavu sućuti dubrovačkog gradonačelnika.

 

04. svibanj 2024 00:33