StoryEditorOCM
DubrovnikIvica Ban objavio odgovore Vodovoda o kanalizaciji i vezovima u Mokošici

Vodovod: Ako izvođač ne otkloni nedostatke kanalzacijskog sustava, mi ćemo. U rad će se pustiti po dobivanju uporabne dozvole"

Piše DV
1. prosinca 2023. - 17:40

Ivica Ban, član MOST-a danas je, kako je napisao u priopćenju, pisao, odnosno priložio odgovore dubrovačkog Vodovoda na njegove upite o vezovima za brodice, pomorskom dobru i problemima s kanalizacijom, ali, dodaje, ‘iz kuta jednog pravnika‘. Tekst prenosimo u cijelosti.

 

"1. zašto i koliko već dugo se dio fekalnih otpadnih voda izljeva iz kanalizacijskog sustava Mokošica preko cijevi za preljev kod kanalizacijske crpne stanice "Rešetka Mokošica" u Rijeku dubrovačku na cca 70 m od zgrade ex. ambulante u Mokošici, na adresi: Mokošica, Na Moru 24, i što namjeravate učiniti i kada da se taj problem što prije riješi ? Da već mjesecima dolazi do izlijevanja fekalnih otpadnih voda u Rijeku dubrovačku na cca 70 m od zgrade ex. ambulante u Mokošici dokaz je stalno prisutno zamućenje vode, odnosno mora i okupljanje jata galebova na toj lokaciji.

 

Vodovod Dubrovnik je još 27. rujna obavijestio javnost o povremenim izljevima otpadnih voda na sustavu javne odvodnje naselja Mokošica zbog radova na sanaciji gravitacijskog kolektora odvodnje u sklopu Aglomeracije Dubrovnik. Kako je u ovom slučaju riječ o sanaciji cjevovoda na potezu od Kantafiga do Batale te radove nemoguće je provesti bez zaustavljanja rada crpnih stanica na području Mokošice, Sustjepana i Gruža, što uzrokuje povremene izljeve. Nažalost, alternativnog rješenja nema pa se radovi upravo i izvode u ovom dijelu godine kako bi se što manje utjecalo na kakvoću mora u periodu turističke sezone, a pravilnom organizacijom i pripremom radova Vodovod u suradnji s izvođačem radova nastoji neophodno vrijeme izlijevanja skratiti na najmanju moguću mjeru. Trenutno sustav uredno funkcionira, ali tijekom radova moguća su ponovna zaustavljanja zbog potreba izvođača radova. Isti slučaj bio je i s radovima pri sanaciji cjevovoda u Ulici Iva Vojnovića, kada je također bio zaustavljen rad crpnih stanica na području od Pila do Lapada, a koji danas funkcionira normalno. Tako će i u ovom slučaju, čim se dovrši sanacija, sustav ponovno biti vraćen u normalni rad, a na području Gruža osigurat će se dugoročna stabilnost sustava javne odvodnje.

2. kada će se staviti u funkciju, tj. pustiti u rad novoizgrađeni kanalizacijski sustav uz obalu u Mokošici u ulicama Na Moru i Podumane, koji je građevinski dovršen prije dvije godine?

 

Zbog utvrđenih nedostataka pri izgradnji tamošnjeg kanalizacijskog sustava, Vodovod Dubrovnik uputio je izvođaču radova zahtjev za otklanjanjem istih i pokretanjem ishodovanja uporabne dozvole. Ukoliko izvođač ne postupi prema tom zahtjevu Vodovod Dubrovnik izvest će potrebne radove i otkloniti nedostatke o trošku izvođača, a po dobivanju uporabne dozvole pustit će se u rad i ovaj novi dio mreže javne odvodnje.

26. travanj 2024 22:45