StoryEditorOCM
DubrovnikSVEČANO NA PRIJEKOME

Veliki jubilej prve dubrovačke suvenirnice koju su prije pola stoljeća otvorili Ane i Luko Bačan

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
1. kolovoza 2023. - 20:03

Lena Bačan Janjalija i njena kćer Lucija ponosno su večeras obukle konavosku narodnu nošnju i dočekale goste ispred obiteljske butige Suvenirnice Bačan koja danas, 1. kolovoza obilježava  veliku obljetnicu – pola stoljeća poslovanja. Suvenirnica Bačan na dubrovačkom Prijekom, specijalizirana za proizvode konavoskog veza najstarija je takva suvenirnica u Dubrovniku, a od prvoga dana prodaju samo rukom vezene suvenire konavoskog veza. Unatoč brojnim životnim previranjima, promjenama, ratu i pandemiji, pa i ponudama mnogo lakšeg načina zarade, ostali su na putu koji je vizionarski zacrtao otac i djed Luko Bačan 1973. godine, ručnim radovima vezenima svilom iz kućne proizvodnje. Plastičnim kineskim proizvodima kojih su pune druge suvenirnice, kod njih nema mjesta.

Gospođa Lena i njena sestra Mirjana odrasle su u suvenirnici na Prijekom 6 uz majku Anu koja je godinama, uvijek u konavoskoj robi bila zaštitni znak i butige i Prijekoga. Roditelji gospođe Lene koja sa suprugom Goranom danas drži butigu, veze, kreira, šije,odavno su preminuli, ali vrijednosti koje su naučili svoju obitelj ostale su.

- Kod nas nema jeftinih materijala i konca. Sve šijem od prirodnih materijala pamuka i lana, a vez koji izrađujem zimi našivam na bluze. Svakome kupcu objasnim kako oprati i čuvati robu i vez jer želim da budu zadovoljni i vrate se ponovo. Tako su me odgojili roditelji, to su vrijednosti koje sam upila u ovoj butizi. Netko bi rekao, nema odmora, ali mene sve to opušta, provlačenje konca kroz žice tkanine, krojenje, šivanje, bez toga ne mogu, mada su mi stradali i ruke i vid. Obožavam našu konavosku robu, prenijela sam to i na kćer - kaže Lena. A kći Lucija isto voli sve vezano uz konavoski vez i Konavle, pa ova mlada liječnica specijalizantica na KBC Rebro rado oblači konavosku nošnju i  naravno, zna vesti, pa za dugih dežurstava na Rebru zna uzeti vezivo. Fero Suvenirnice Bačan na Prijekome, na kojem je slika babe Ane u konavoskoj nošnji, za mnoge je turiste vodič prema nezaobilaznom mjestu za kupovinu izvornog suvenira u Dubrovniku.

26. travanj 2024 14:38